Heel even in Nederland

geschreven door Pim op

Na de roadtrip door Engeland en de roadtrip door Schotland zit onze tijd op de Britse eilanden erop. We laten Schotland en de Shetland eilanden en ook Cairngorms National Park met wat pijn in ons hart achter ons en rijden nog één keer Engeland door, om ‘s ochtends de boot te pakken bij Harwich. We varen naar Hoek van Holland en rijden ‘s avonds nog alweer het Hollandse laagland op. Een kleine twee maanden na ons eerste vertrek. Om heel even in Nederland te zijn.

Het verblijf in Nederland is bedacht als een mix van praktisch en gezellig en we hebben voldoende afspraken gemaakt en dingen te regelen om de beperkte tijd te vullen. In plaats van in een minuutje okseltje fris kunnen we nu elke dag uitgebreid douchen, maar daar staat tegenover dat we niet lang op zoek hoeven naar een toilet voor de grote boodschap. Een huis biedt de gelegenheid om weer eens tussen vier muren te werken. In een goede stoel kan ik makkelijker langdurig doorwerken. Ik zou de hele dag kunnen blijven zitten als ik nog niet in de gaten had gekregen dat het werk meestal sneller gedaan is als ik wat leuks voor de rest van de dag in het vooruitzicht heb. Zeker met zulk goed internet.

Opeens doen we minder samen. Hebben we weer veel meer ons eigen leven. Jiska haar afspraken, ik mijn plannen. Niet meer de bus als basis, waar we onvermijdelijk gedurende élke activiteit nooit ver van elkaar zijn – zeker als het regent. ‘s Avonds praten we bij en verwerken we de vele indrukken en vooral sociale prikkels, die we toch alweer een beetje ontwend waren. We praten ook over geldzaken en trekken de conclusie die onderweg al vorm kreeg: doordat ons leven in de camper goedkoop is kunnen we financieel gezien eindeloos reizen op de inkomsten van mijn werk.

Na de eerste twee maanden ‘proefdraaien’ zijn we met meer geld terug gekomen dan waarmee we vertrokken. Doordat we ons comfort kunnen vinden in de natuur, slapen we vaak goedkoop. Wandelen, kanoën en fietsen is gratis, dankzij eerdere investeringen in schoeisel, een opvouwbare kano en goede fietsen. Daarnaast zijn er slechts kosten voor eten en brandstof. De kosten voor eten zijn te overzien, omdat we eenvoudige maaltijden maken op ons tweepitsgasstel en door de vele mooie afleidingen buiten de camper maar weinig snoepen. Brandstof vormt een behoorlijke uitgave, maar is iets waar we ook best op kunnen bezuinigen, door het wat rustiger aan te doen. We hebben naast de droom van deze vorm van reizen nu ook een bewijs van hoe we dat verstandig en zonder al te veel zorgen kunnen doen. Zo kunnen we ook de doorreis weer maken.

Juist in Nederland geven we toch opeens weer een stuk meer geld uit. Deels omdat er wat rekeningen op ons lagen te wachten, maar ook omdat er een stuk meer bekende winkels zijn waar we weten wat we nog wel willen hebben. We hebben een aantal dingen te vervangen of aan te vullen en shoppen snel voor honderden euro’s aan ‘investeringen’ bij elkaar, waarmee we de komende tijd weer vooruit kunnen. We laten ook dingen achter, die we dachten nodig te hebben, maar bijna of niet hebben gebruikt. We halen de hele bus leeg, maken ’em schoon en pakken hem dan zorgvuldig opnieuw in, met de nieuw opgedane kennis van wat we nodig hebben en waar we dat het beste op kunnen bergen.

In een stormvaart zien we zoveel mogelijk mensen en kinderen. Natuurlijk omdat we dat leuk vinden, maar ook uit een soort plichtsbesef dat we, nu we in de buurt zijn, ook ons gezicht moeten laten zien. Zo incidenteel, en met het vooruitzicht dat we dat het komende halfjaar helemaal niet meer gaan doen, voelt dat soms een beetje te vluchtig. Maar het is ook leuk om de momentopname te maken van al die levens die ook gewoon doorgaan, ieder in een andere richting. Onderweg kunnen we bovendien ook contact houden met beeld en bericht via internet. Gelukkig komen we elkaar zo telkens wel weer even tegen.

En dan vertrekken we weer. Nu richting het zuiden. Achter de zon aan, zeggen we om het samen te vatten. Maar, bij gebrek aan een betere omschrijving, vooral weer op weg naar daar en dat wat voor nu goed voelt en ook voor morgen leuk lijkt. Verder zien we wel weer!

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.