Een kijkje in en een hapje uit de Vietnamese keuken is zeker de moeite waard. De Vietnamezen zijn er goed in om alle lekkere ingrediënten van andere landen te gebruiken en er zelf een heerlijk gerecht van te maken. In het noorden van Vietnam vind je Chinese invloeden en Frankrijk heeft hier een brood traditie achtergelaten.
In dit blogbericht laten we je kennismaken met de (wat ons betreft) lekkerste gerechten. De straten van Vietnam veranderen gedurende de dag. Wanneer het ontbijt is gegeten, maken de ontbijttentjes plaats voor de lunchtentjes. Tegen de avond aan komen er nog meer kleine stalletjes op straat waar je kunt aanschuiven.
We beginnen met het ontbijt. De Vietnamezen eten ‘s ochtends graag Pho Bo; een noodlessoep. Voor ons niet het ideale ontbijt, dus wij gaan op zoek naar brood. Vietnam is een kolonie geweest van Frankrijk en de Fransen hebben hun welbekende baguette achter gelaten. Een prima ontbijt voor ons. Om het dan nog wat Vietnamees te maken kun je een Banh Mi bestellen; baguette met paté, kip, komkommer, tomaat, rode peper en koriander. Je kunt je broodje ook vullen met jam, la vache qui rit of een ei (in alle stijlen).
Een tussendoortje in Vietnam kan heel gezond. Verkopers lopen rond met vers fruit! Je hebt veel keuze: banaan, mandarijn, sinaasappel (ze zijn hier groen), watermeloen, mango, ananas, dragon fruit. Heerlijk!
Tijdens de lunch eten we vaak warm. We hebben veel keus. De Pho Bo die door de Vietnamezen als ontbijt wordt gegeten kun je ‘s middags ook bestellen. Gebakken of gekookte groenten met daarnaast wat springrolls (gevuld met groenten, vlees of vis) doen het bij ons erg goed. In Vietnam is het meer dan normaal om twee keer per dag rijst te eten. We bestellen dus ook wel eens een bordje rijst.
Het avondeten verschilt niet veel met de lunch, alhoewel je in de steden en dorpen langs de kust ‘s avonds verse vis kan bestellen. Op Phu Quoc eiland is er een night market waar je heerlijke vis kunt eten. Voordat je plaats neemt aan je tafel kun je aanwijzen welke vis je wilt en dat wordt dan voor je gebarbecued. Wat rijst en groente maakt ons diner heerlijk. Ook ‘s avonds kun je weer Pho Bo bestellen. Dus mensen die van noodlessoep houden, kunnen zeker een bezoekje brengen aan Vietnam. Om een beetje het gevoel te hebben zelf te koken, kun je in verschillende restaurants in Vietnam terecht. Een voorbeeld hiervan is Bale Wel in Hoi An. Je vult je rijstpapier met groenten, sla, vlees of vis en rolt hem op om hem vervolgens in een sausje te dippen en op te eten.
Ook in Vietnam wordt er met stokjes gegeten en wij vroegen laatst aan het personeel in een restaurant om stokjes, omdat ze ons alleen een vork gaven. Het voelde, na 3 maanden reizen, bijna raar om onze groenten met een vork te prikken in plaats van de groenten te pakken.
Blijf op de hoogte!
Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten
Reacties
Ik zeg: meesterlijke springroll!! 🙂