Heimwee naar Bangkok

geschreven door Pim op

Bangkok pakt me als we wegvliegen, naar Maleisië. Het is avond en de stad strekt zich verlicht onder ons uit. Het centrum is een lichtbron. Verder uit het centrum blijft alleen de straatverlichting over, totdat ook die niet meer schijnt.

De verlichting geeft een beeld van de omvang van de stad. Die is schijnbaar oneindig, juist omdat je weet dat waar het licht ophoudt, de stad nog steeds doorloopt. De verschillen in welvaart binnen zo’n enorme stad zijn groot; de stad die wij zien rond het centrum, met straatverlichting, neonlampen en stroom tot in de huizen lijkt geen goed beeld te geven van de uitersten van diezelfde stad, waar het ‘s avonds zo donker is als de nacht.

Eenvoudig straatrestaurant in Bangkok

Bangkok is druk, benauwd, groot, divers en chaotisch en daarom de eerste keer best overweldigend. Reis je door Zuid-Oost Azie, dan is de kans groot dat je er meer dan eens komt. Een keer om te kijken beveel ik zeker aan. En dan kom je er nog wel eens om door te reizen, met het vliegtuig of de trein naar bijvoorbeeld Laos of zelfs Mongolie. Wij kwamen er vijf keer en raakten zo vertrouwd met de stad.

Van de trekpleisters in en om Khao San Road, de toeristische hotspot van Bangkok, met de river ferry naar het centraal station waar alle treinen naar de rest van Thailand, Laos en Maleisië vertrekken en dat tevens op de grens ligt van het oude centrum en het nieuwe.

Regen op de ferry, Bangkok

Regen op de ferry

Daar kan je dan ook verder met de metro, naar het oosten van de stad waar hoge gebouwen de skyline overnemen en verschillende grote winkelcentra te vinden zijn. Natuurlijk wel altijd afgewisseld met smalle drukke straten waarin je zomaar een echte Aziatische markt kan treffen, of de meest bizarre autowerkplaats.

Als ik weer door Den Haag fiets, overvalt me opeens een soort heimwee naar Bangkok, waar het allemaal niet zo geordend verloopt als in een gemiddelde Nederlandse stad. Bangkok, waar je om elke hoek van de ene in de andere verbazing kan vallen en waarvan je weet dat je er nooit een compleet beeld van kan krijgen. Waar je niet thuis bent, maar niettemin mooie plekken kan vinden waar je je thuis kan voelen.

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.