Het weer tijdens overwinteren in Spanje

geschreven door Pim op

Met de lente in het vooruitzicht begaven we ons eind maart op de route van Spanje naar Nederland. Precies op tijd want het weer tijdens het overwinteren in Spanje sloeg om, of eigenlijk: door. Ten dele vanwege het weer maakten we een rondje van de route door terug door het binnenland noordwaarts te rijden. Dat werd de afsluiting van overwinteren in Spanje en dat was precies op tijd.

Midden in de winterperiode reisden we telkens verder zuidelijk. Langs Barcelona reisden we richting Valencia. We ontmoetten in die omgeving vrienden en familie. Voorbij Murcia reden we richting Granada, met een lange tussenstop bij heerlijk weer in de buurt van Huércal-Overa. We kwamen zo ver als Málaga om ook daar vrienden te ontmoeten. Tot slot verbleven we een week ten zuiden van de Sierra Nevada.

Aanvankelijk was het ook in Spanje in de winter niet per definitie warm weer. Er was een groot verschil tussen de temperatuur overdag en ‘s nachts. In het zonnetje was het al snel aangenaam, maar zodra die weg was werd het koud. We bleven daarom dichtbij de kust voor de hoogste temperaturen om het overwinteren in Spanje zo aangenaam mogelijk te maken. Was het echt koud? Ja, soms duurde het wel even voordat het overdag weer een beetje aangenaam werd in de camper.

Opvallend was wel hoe vaak het droog was. Net als de koudere nachten, was dat niet helemaal normaal voor de tijd van het jaar, begrepen we. Het was wel ideaal weer voor lange wandelingen en fietstochten. De mogelijkheden daarvoor waren ook talloos, in elk natuurpark konden we mooi op pad, soms zelfs al in korte broeken en t-shirtjes, alhoewel een donsjasje ook geen overbodige luxe bleef.

Pas begin begin maart reisden we echt zuidelijker voorbij Murcia. Het duurde ook tot die tijd voor we echt overtuigend overwinter-weer kregen, met temperaturen ruim boven de 20°C en ook aangename nachttemperaturen. Dat zal een combinatie van de zuidelijke plek en de latere tijd in het jaar zijn geweest, maar het moedigt aan om bij een herhaling eerder zuidwaarts te gaan.

De temperaturen bleven aangenaam tot zelfs zomers warm (voor ons doen) gedurende het gehele vervolg van de reis westwaarts langs de zuidkust van Spanje. Ook de wandelingen in de Sierra Nevada vonden plaats onder een onmiskenbaar brandende zon, terwijl er in deze tijd van het jaar vroeger vaak sneeuw lag, zelfs op de zuidelijke hellingen.

Het werd zo snel duidelijk dat we niet te maken hadden met doorsnee weersomstandigheden, zoals op meer plekken in Europa. Dat zal weinig mensen ontgaan zijn, want het Spaanse weer haalde met regelmaat zelfs het Nederlands nieuws. Een droge en redelijk warme winter sloeg om in een heet voorjaar met temperaturen boven de 30°C en direct risico op bosbranden. Eigenlijk werd het ook voor ons al gauw iets te warm.

In het binnenland tot voorbij Madrid bleven de temperaturen al rond de 20°C en het weer droog. Dat maakte een groot deel van de terugrit nog erg aangenaam. Pas in het uiterste noorden van Spanje kwamen we terecht in nat weer, met flinke regenbuien van San Sebastian tot ver voorbij Bordeaux. Het kon niets afdoen aan het feit dat we met een gezond gebruinde huid en een voorsprong op het lentegevoel begin april weer terugkeerden in Nederland. Overwinteren in Spanje was, mede dankzij het weer, een succes!

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

    Ada
    14 mei 2023

    Mooie trip en welkom thuis!!

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.