Hoogtepunten van Marokko

hoogtepunten van Marokko

geschreven door Pim op

Nu we de afgelopen 4 jaar telkens een keer in Marokko zijn geweest, en zo steeds meer van het land hebben gezien, durven we het aan om de hoogtepunten van Marokko op een rij te zetten. Let wel: er is zoveel te zien in dit land, en er zijn zoveel uitersten te vinden, dat zo’n lijst van hoogtepunten van Marokko altijd langer kan worden gemaakt en er punten zijn die we ook zelf nog verder willen ontdekken. Dat gezegd hebbende: hier zijn ze.

Naar de woestijn in Marokko

In het oosten van Marokko begint een woest landschap, dat zich uitstrekt tot ver over de grens met Algerije. Dichtbij de grens vind je al ‘ergs’, zandwoestijnen die de rand van de Sahara vormen. Twee ergs staan bekend om hun schoonheid, Erg Chigaga bij M’Hamid en Erg Chebbi bij Merzouga. Je kan hier mooi wandelen en overnachten in de woestijn, rijden op kamelen en in een stoere 4×4. Genoeg zand gezien? Dan bieden oases een pittoreske uitkomst. Rond bronnen staan weelderige palmeraies: palmboomboerderijen waar dadels worden geteeld. De oase bij Figuig is de grootste en bekendste in Marokko, maar weinig bezocht sinds de grens met Algerije gesloten is. Je bent er één van de weinige toeristen, als je in de schaduw van de 200.000 palmen de eeuwenoude irrigatiesystemen volgt die, langs het doolhof van straatjes in oude stadswijken, naar landjes leiden waar nog zoals vroeger wordt gewerkt.

De Hoge Atlas

Het Atlasgebergte ligt, van west naar oost, dwars door Marokko en reikt over de grens tot in Algerije en Tunesië. De Hoge Atlas ligt centraal in Marokko en is voor menig reiziger een behoorlijk obstakel. Reizen door het Hoge Atlasgebergte zou echter niet iets moeten zijn wat je probeert te vermijden. Deze hooggelegen streken herbergen de restanten van de oude cultuur in Marokko, met eenzame kasbahs en afgezonderde herders. Een roadtrip in het Marokkaanse Hoge Atlasgebergte via de Todghakloof of Dadelkloof naar Agoudal of zelfs Imilchil, mag beslist, en in meerdere opzichten, één van de hoogtepunten van Marokko worden genoemd. Op bezoek bij nomaden in het Atlasgebergte leer je over het harde leven in deze afgelegen regio’s.

Surfen in Marokko

Je kan praktisch de hele Marokkaanse westkust afreizen om te surfen. Op veel plekken komen mooie golven aan en de meeste zijn bekend als echte surfspots. En surfen in Marokko is populair, ook omdat het op veel plekken het hele jaar warm genoeg blijft om in zomerse weersomstandigheden te genieten van de resultaten van échte winterstormen. Veel surfers vinden hun weg naar goed bereikbare plaatsen zoals Thagazout, Tamraght en Imsouane. Er wordt wildgekampeerd, maar er zijn ook mogelijkheden om te surfen bij een plekje op een camping, met overnachtingen in een appartement of met een verblijf bij één van de vele surfscholen. Voor iedereen van alle niveaus een leuke sportieve manier om van de prachtige westkust van Marokko te genieten!

Het noorden van Marokko

Overvaren naar Marokko brengt je in het noorden van Marokko, waar gelijk veel te ontdekken is. De havenstad Tanger is een interessante mix van culturen, waar de Marokkaanse bewoners net zo makkelijk Spaans spreken als Frans en Arabisch. Op weg naar Fes, één van de koningssteden, kom je langs de blauwe stad: Chefchaouen. Waar de joodse bevolking de huizen blauw heeft geverfd. Vanuit Fes zijn ook de stad Meknès en het daar dichtbij gelegen Volubilis, goed te bereiken. Meknès is het kleine broertje van Fes, een mooie stad met culturele hoogtepunten, maar in de schaduw van Fes minder drukbezocht. Dat kan je zien als een voordeel! Volubilis is een historisch hoogtepunt van Marokko. Hier, aan de zuidgrens van het Romeinse rijk, lag millennia geleden een grote Romeinse stad waar nu nog de ruïnes van kunnen worden bekeken. Struinend tussen de stenen uit omgevallen muurtjes vind je oude bewaarde restanten, zoals pilaren en grotendeels intacte vloermozaïeken.

De koningssteden

Cultuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de iconische koningssteden van Marokko: Fes, Meknès, Marrakech en Rabat. Verdwaal in de medina’s (oude binnensteden) tot je je weg weer terugvindt naar de djemaas (pleinen), souks (markten) en moskeeën. Van Fes, met de mooiste medina, waar je kan verdwalen in talloze smalle straatjes vol winkeltjes met allerlei koopwaar, tot Marrakech met het beroemde Djeema El Fna, het plein vol met Afrikaanse bijzonderheden. Verwonder je daar over slangenbezweerders en verbaas je over de aanwezigheid van exotische dieren tussen de vele bezoekers en verkopers op het drukke plein. Is het je allemaal wat te druk, zoek dan een heerlijk dakterras bij één van de vele restaurants en oriënteer je met een verse jus d’orange op meer hoogtepunten in Marokko die de steden te bieden hebben.

Het zuiden van Marokko

Heb je heel Marokko doorkruist, dan lonkt ongetwijfeld nog het zuiden van Marokko, dat zich vanaf Agadir nog meer dan 500 kilometer naar het zuidwesten uitstrekt, langs Sidi Ifni en Tan-Tan tot de grens met de Westelijke Sahara. Ook de betwiste grens met de Westelijke Sahara kan worden overgestoken richting Dakhla, een surfparadijs nog eens 600 kilometer verder naar het zuidwesten. Een droombestemming voor reizigers en roadtrippers en een tussenstop voor avonturiers op weg naar Mauritanië, Dakar in Senegal en de rest van Afrika. Dit hoogtepunt van Marokko houden we nog even op onze bucket list!

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.