Hoogtepunten voor één dag in Luxor

geschreven door Pim op

In Luxor kunnen we komen en gaan met de angst om iets te missen. Het heeft er alle schijn van dat we daar alleen aan ontkomen door er als Egyptoloog een levenswerk van te maken. Dat overkomt gelukkig anderen in een nog lopend onderzoek naar de vele mysteries die de stad, en haar van geschiedenis doordrenkte omgeving, rijk is.

Een krappe planning is een geneesmiddel voor de misschien wel enige echte vloek die rust op de opengebroken tombes van de farao’s van weleer: teveel interesse en je blijft erin. We zijn beperkt tot één complete dag voor een bezichtiging van de tombes en tempels die we kiezen. We verblijven daarbij twee nachten op de westoever van de Nijl. We beschrijven hier welke hoogtepunten we zagen, met de voetnoot dat er natuurlijk veel meer te zien en te weten is rondom Luxor, dat we hier niet beschrijven.

We overnachten bij de vriendelijke gastheer Hagag, die ook een gids regelt waarmee hij ons rond zal rijden naar de bezienswaardigheden. Voor die extra dienst betalen we zo’n €50,- per persoon, exclusief entreegelden, lunchkosten en fooi. We ontmoeten hem na de oversteek over de Nijl, nadat we met de bus van Safaga naar Luxor zijn gereisd. Hij gunt ons wat rust en neemt ons dan de eerste avond al mee voor een korte rondrit in de omgeving. We zien de kolossen van Memnon en rijden tussen de akkers vol suikerriet tegen een achtergrond van de bergen waarin de tombes van de farao’s verscholen liggen.

Net voor de zon echt onder is, dropt onze gastheer ons bij één van een heel aantal ‘albast fabrieken’. Het is in feite een winkel vol souvenirs gemaakt van het mineraal en andere gesteenten die achter de Vallei der Koningen uit de bergen worden gewonnen. Na een korte uitleg door de eigenaar worden we vriendelijk verwelkomd om rond te kijken in de winkel, waar we tussen veel snuisterijen toch ook nog iets vinden dat bij ons in de smaak valt. We komen er na wat onderhandelen zelfs uit over de prijs.

De echte tour begint de volgende ochtend bijtijds, al is het voor ons niet zo vroeg als voor anderen die op dit tijdstip al in luchtballonnen de zon hebben zien opkomen. We halen met Hagag onze gids op en rijden samen naar de Vallei der Koningen, waar het rond 7 uur ‘s ochtends nog rustig is. Een regulier kaartje voor entree kost daar 600 Egyptische ponden, per persoon en alleen af te rekenen met een credit card. Daarbij kopen we één van de extra kaartjes voor tombes die alleen te bezoeken zijn tegen een meerprijs, voor de tombe van Ramses V en VI (120EGP). Optioneel is een kaartje voor een elektrisch busje (20EGP) dat een eindje lopen scheelt.

Na een prima korte uitleg over wat we kunnen gaan zien, gaan we met z’n tweetjes één voor een de tombes van onze keuze in, om daarna telkens even terug te komen bij de gids waar we nog vragen kunnen stellen. De diepe tombes die rijk gedecoreerd zijn en nog delen van sarcofagen bevatten zijn een bron van verwondering voor ons. We maken talloze foto’s (met mobiele telefoons mag dat gratis, mits zonder flits), maar er is geen beginnen aan. Het is bijna onwerkelijk dat dit duizenden jaren bewaard is gebleven en bizar hoeveel werk er destijds van gemaakt is.

Hoogtepunten van de Vallei der Koningen

Wat zijn de hoogtepunten van de Vallei der Koningen? Dat zul je voor jezelf moeten kiezen. Er is zo veel te zien, dat je vooraf al een keuze zal moeten maken, of je moet laten leiden door een gids. Bij de entree of binnen het complex kan je dan effectief de tombes zien die je wilt bezoeken. Ze zijn genummerd met voorvoegsel KV, voor Kings Valley. Wij kozen KV9 (extra), KV8, KV14 en KV11.

Gaandeweg ons bezoek wordt het steeds drukker in de vallei en het is dan ook een aparte gewaarwording om deel te zijn van een horde toeristen die – camera’s in de hand – afdalen in de grafkamers en puffend van de soms lange klimmen in de vaak warme tunnels weer terug boven komt. Veel van de wanddecoraties zijn binnen handbereik en er zal ook veel gerestaureerd zijn of moeten worden. Natuurlijk is ook het meest van de inhoud van de tombes ‘veilig gesteld’ in musea over de hele wereld. Alles bij elkaar is het dan wat mij betreft toch ook eigenlijk een vorm van grafschennis.

Daarvan is minder sprake aan de andere kant van de bergen, waar tegenaan de tempel van Hatshepsut is gebouwd. Zij was één van de weinige vrouwelijke farao’s, die van hen allemaal het langst regeerde over Egypte. Deze dodentempel liet ze bij leven bouwen als een nalatenschap van haar regering, niet als tombe. Voor ons zijn daar de afbeeldingen op de galerijen een hoogtepunt. Er staan reisverhalen op afgebeeld die ook weer duizenden jaren oud zijn, van een handelsexpeditie die Hatshepsut liet ondernemen. We zien een bouwwerk afgebeeld zoals de Egyptenaren dat zagen op die reis, en ook tekening van vissen die we misschien ook wel in de Rode Zee zagen. Voor de entree betalen we hier 360EGP per persoon.

Na een lunch met de gids, bij Restaurant Paris – gelegen dichtbij de Kolossen van Memnon, rijden we over de nieuwe brug ten noorden van Luxor naar de oostoever om daar tot slot de Tempel van Amon te bezoeken. Hier betalen we 450EGP per persoon voor de toegang. We volgen de gids naar de Avenue van de Rammen, waarlangs we de tempel betreden via de ingang die vroeger voor de farao’s en hoge priesters gereserveerd bleef. Via een grote zuilenzaal , met enorme pilaren, kunnen we zo doorlopen tot in wat misschien ooit wel de heiligste plaats Egypte was, in het centrum van deze tempel ter ere van de god Amon.

Het grote tempelcomplex is nog goed voor een slentertocht langs vele historische monumenten daarbinnen. We zullen de volgende dag zonder grappen spierpijn in onze kuiten hebben. Daarom houden we het ook bijtijds weer voor gezien, om na een tour van zo’n 8 uur weer bij het guesthouse terug te komen. Daar genieten we met afgehaald streetfood na op het dakterras, met uitzicht over de Nijl en op de Luxor tempel – die we voor een ander bezoek bewaren.

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.