Hot springs in IJsland

geschreven door Jiska op

IJsland is het land van vulkanische activiteit in Europa. Er zijn maar liefst 15 actieve vulkanen, 800 hot springs en geisers. In sommige gebieden zie je letterlijk stoom uit de grond of van het water afkomen. Niet gek dus dat er overal hot springs in IJsland te vinden zijn. Wij zetten een aantal gratis en betaalde hot springs op een rijtje.

De eerste hot spring die wij bezoeken, zijn de natuurlijke baden van Myvatn: Jardbodin. Voor 25 euro genieten we van het warme water met uitzicht over Myvatn. Jardbodin is eigenlijk het kleine broertje van Blue Lagoon. Het is er waarschijnlijk wat rustiger, maar toch delen we het bad met genoeg andere toeristen. Na twee uur badderen zijn we helemaal opgewarmd en kunnen we er weer tegenaan in de camper en de tent.

Wanneer we een kampeerplekje zoeken in de buurt van Húsavík, slaan we net voor het ‘walvissendorp’ af naar een dampend meertje. We parkeren onze camper en zetten ons tentje naast het meer op. De volgende ochtend kunnen we ons lekker wassen met warm water uit het meer. Wat trouwens echt heerlijk is na vaak te hebben gewassen met rivierwater wat ijskoud van de gletsjers afkomt.

In de Westfjorden, langs weg 635 (een afslag van weg 61) is een kleine hot spring te vinden. Net voor het dorpje Hallstadir is een kleine gravelweg die naar een klein huisje en hot spring leidt. Om elkaar wat privacy te gunnen is er een bordje geplaatst waarop staat dat je even moet wachten als er al mensen in de hot spring zitten. Als wij aankomen hebben we het rijk voor ons alleen. We voelen het water met onze handen en twijfelen om erin te gaan. Niet echt warm. Maar ja, we zijn in IJsland en dit is de eerste gratis hot spring die we zien, dus we besluiten toch maar te gaan. In het kleine huisje naast de hot spring kunnen we ons omkleden en stappen dapper het water in. Liggend is het best goed te doen, maar zodra je boven water komt, maakt de wind het koud. We genieten van onze eerste gratis hot spring.

Een andere hot spring in de Westfjorden is te vinden langs weg 63 ten oosten van het plaatsje Foss. Het eerste wat opvalt is het zwembadje wat het dichtst langs de weg ligt (zulke zwembaden kom je vaker tegen in dorpjes in IJsland). Ook hier kunnen we ons omkleden in een houten huisje om vervolgens lekker te dobberen in het zwembad met uitzicht over een fjord. Ongeveer 40 meter achter dit zwembad is een hot spring met warmer water dan het zwembadje. Soms zelfs even ’sauna warm’. We genieten van de warmte en verbazen ons over de natuurlijke wonderen die IJsland heeft.

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.