In de omgeving van Navajas

geschreven door Pim op

We ontdekken de omgeving van Navajas, een dorpje in de regio Valencia, gelegen tussen natuurparken, in het dal waardoor de rivier Palencia stroomt. We staan daar op de camping, op loopafstand van het dorp met veel gelegenheden om te wandelen en fietsen en een aantal leuke kleine uitstapjes.

In het dorp zijn een aantal kleine Spaanse restaurantjes, gelegen aan de pleintjes of smalle straatjes van het van oudsher Moorse dorp. Het heeft wel iets weg van een soort medina. Struinend door de straatjes komen we langs recenter muurschilderingen, die leuk zijn aangebracht, met name de schildering van de olmo – de elm of iep, een boom – op de structuur van de natuurstenen muur.

Langs het dorp komen we in het uitgesleten dal waar de Palancia stroomt. Er is een hoogteverschil van zo’n 30 meter langs de steile wanden naar de bodem van het dal. Water dat op de vlaktes rondom het dal gekanaliseerd wordt in irrigatiesystemen komt uiteindelijk samen in de Salto de la Novia, een waterval die over de rand valt.

Langs de camping loopt een via verde, een fiets- en wandelpad over de relatief vlakke grond van een oude spoorlijn. Die kunnen we twee kanten op volgen. Noordwaarts, langs een stuwmeer, naar Jerica en Caudiel, beiden plaatsen met weer hun eigen geschiedenis, waaraan bijvoorbeeld het kasteel van Jerica herinnert.

Zuidwaarts fietsen we langs Altura naar Geldo, waar we de via verde verlaten om langs de Palencia terug te fietsen. Die fietstocht brengt ons in waterrijk gebied, met als toppunt Fuente de los 50 caños – de fontein met de 50 pijpen – bij Sogorb. Boven elke pijp is een schild op de muur gemaakt. We gokken: ooit één voor elke provincie? Nu zouden het er dan toch 52 moeten zijn..

Met nog uitgebreide leuke mogelijkheden in de dichtbij gelegen natuurparken zoals Serra d’Espada, heeft de omgeving van Navajas genoeg mogelijkheden om een langer verblijf nog leuker te maken.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.