In de omgeving van Navajas

geschreven door Pim op

We ontdekken de omgeving van Navajas, een dorpje in de regio Valencia, gelegen tussen natuurparken, in het dal waardoor de rivier Palencia stroomt. We staan daar op de camping, op loopafstand van het dorp met veel gelegenheden om te wandelen en fietsen en een aantal leuke kleine uitstapjes.

In het dorp zijn een aantal kleine Spaanse restaurantjes, gelegen aan de pleintjes of smalle straatjes van het van oudsher Moorse dorp. Het heeft wel iets weg van een soort medina. Struinend door de straatjes komen we langs recenter muurschilderingen, die leuk zijn aangebracht, met name de schildering van de olmo – de elm of iep, een boom – op de structuur van de natuurstenen muur.

Langs het dorp komen we in het uitgesleten dal waar de Palancia stroomt. Er is een hoogteverschil van zo’n 30 meter langs de steile wanden naar de bodem van het dal. Water dat op de vlaktes rondom het dal gekanaliseerd wordt in irrigatiesystemen komt uiteindelijk samen in de Salto de la Novia, een waterval die over de rand valt.

Langs de camping loopt een via verde, een fiets- en wandelpad over de relatief vlakke grond van een oude spoorlijn. Die kunnen we twee kanten op volgen. Noordwaarts, langs een stuwmeer, naar Jerica en Caudiel, beiden plaatsen met weer hun eigen geschiedenis, waaraan bijvoorbeeld het kasteel van Jerica herinnert.

Zuidwaarts fietsen we langs Altura naar Geldo, waar we de via verde verlaten om langs de Palencia terug te fietsen. Die fietstocht brengt ons in waterrijk gebied, met als toppunt Fuente de los 50 caños – de fontein met de 50 pijpen – bij Sogorb. Boven elke pijp is een schild op de muur gemaakt. We gokken: ooit één voor elke provincie? Nu zouden het er dan toch 52 moeten zijn..

Met nog uitgebreide leuke mogelijkheden in de dichtbij gelegen natuurparken zoals Serra d’Espada, heeft de omgeving van Navajas genoeg mogelijkheden om een langer verblijf nog leuker te maken.

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

  Tammo Edens
  26 feb 2023

  Goedemiddag Pim, Ik lees altijd met belangstelling jullie stukjes. Heel leuk. Onze Vw T3 bus staat nl. in Alicante en rijden dit keer ri. Valencia . Hartelijk bedankt voor de tip en zullen de Vias Verde ( een stukje) zeker gaan rijden. Het leuke ervan is er een camping in de buurt is. Dat heb je niet vaak. Vorig jaar hebben we de Vias Verde bij Olvera ( boven Ronda) gereden en daar is ook…

  Lees meer
   Pim
   26 feb 2023

   Hi Tammo, leuk dat je ons volgt! Klinkt als een mooie reis in een fijne bus 🙂
   Er zijn meer mogelijkheden langs via verdes, met camping. We hebben vandaag bij Arnes een stuk gevonden, naar Bot. Ook een aanrader, misschien ook op de route? Mooie reis gewenst! Groet, Pim

  Tammo Edens
  26 feb 2023

  Hai Pim, weer bedankt voor de tip. Ik zal ‘m noteren. Ik heb het idee dat jullie naar boven gaan maar wij willen naar beneden via Malaga, Gibraltar, Cadiz ri Portugal. Maar heeft nog een aantal vakanties nodig. Groet, Tammo

   Pim
   27 feb 2023

   Dat zijn mooie bestemmingen. Zo ver gaan we deze winter niet komen, maar we gaan nog wel verder richting Granada. Altijd mooi om nog wat bestemmingen op de wensenlijst te hebben!

  28 feb 2023

  We waren vorige week daar ook in de buurt…. we reden langs Valencia..

   Pim
   28 feb 2023

   Ah! Dan zijn we elkaar ergens gepasseerd :). We hebben weer genoten van jullie verhalen uit Marokko! Groet!

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.