Internet in Egypte

geschreven door Pim op

We gebruiken internet in Egypte om ook daar te kunnen werken. Om een beeld te krijgen van wat je van hoe goed het internet in Egypte werkt, voor bijvoorbeeld werken op afstand in Egypte, beschrijven we hier onze ervaringen, met mobiel internet, een verbinding in een AirBnB en de privacy-problemen waar je in Egypte tegenaan kan lopen.

Sim-kaart kopen in Egypte

Bij aankomst in Hurghada, vinden we op het vliegveld na de douane een aantal verkooppunten op een rij van aanbieders van simkaarten voor internet in Egypte. Op een rij vinden we Orange, Vodafone en Etisalat. De prijzen lijken vergelijkbaar en zijn niet extreem hoog. Belangrijker, maar onbekend is natuurlijk de dekking op de plaats waar we zullen verblijven. Voor de aanschaf gebruiken we Egyptische ponden, maar euro’s en dollars worden ook geaccepteerd. Voor registratie is je paspoort nodig. Het kan zijn dat de verwerking van je aanschaf even duurt.

Mobiele provider Egypte

We gokken op Etisalat en zijn tevreden over de prestaties van het netwerk in Port Safaga en Luxor. Verwarrend is echter de manier waarop het aangekochte budget verrekend wordt. De aanschaf van 100GB voor zo’n €16 wordt gesplitst in twee delen: 50GB met één week ‘houdbaarheid’, gevolgd door nog eens 50GB met houdbaarheid voor de rest van de maand. Dat wordt niet toegelicht op het vliegveld, we laten ons dit uitleggen in een winkel van Etisalat in het dorpje van bestemming.

Mobiel internet in Egypte

Het budget op de sim-kaart van Etisalat wordt niet 1-op-1 verbruikt. Het lijkt erop dat de volle 100GB alleen van toepassing is op bepaalde (social) media en/of online diensten zoals Google Maps, waarvan je er in de app van Etisalat een drietal de voorkeur kan geven (al werkt dat niet echt goed; het lukt enkel om er twee te selecteren). Andere diensten lijken feitelijk bijna tweemaal de data van het budget te verbruiken. Zo kost een videocall over Teams per uur eerder +/- 2GB dan de 1GB die we elders als vuistregel aanhouden.

Prepaid mobiel internet in Egypte

We zijn tegen het einde van de eerste week al halverwege de ’50GB’, die dus praktisch de helft waard is. Prepaid mobiel internet kopen via de app, met een creditcard, werkt met onze creditcards niet. Bij de Etisalat winkel in downtown Safaga schaffen we daarom voor nog eens €15 extra tegoed aan. Nu krijgen we 90.000 ‘megaX’ toegevoegd in de app, wat omgerekend dan goed is voor zo’n 45GB. Dat wordt nu iets duidelijker gecommuniceerd, dit kan alleen 1-op-1 naar gigabytes worden omgerekend bij gebruik van de gekozen voorkeursdiensten. Wellicht werkt dit allemaal wat duidelijker bij een westerse aanbieder.

Privacy op internet in Egypte

Er is veel te lezen over de mate waarin het internetverkeer wordt gecontroleerd in Egypte. Schijnbaar kan de overheid ver gaan in controle van het gebruik. Zo kunnen bijvoorbeeld bepaalde sites niet bereikt worden, of bepaalde diensten niet gebruikt worden. Soms zijn sites alleen bereikbaar via VPN, al zijn onze ervaringen daarmee ook wisselend. We hebben een VPN (ExpressVPN) nodig om via WhatsApp te kunnen videobellen en kunnen dat ook gebruiken om geofencing te omzeilen zoals dat bijvoorbeeld toegepast wordt door NPO Start.

WiFi in Egypte

De AirBnB waar we verblijven adverteert WiFi die goed genoeg zou zijn om online te werken. In de praktijk is dit op de beste momenten een verbinding van zo’n 4Mbps (=0,5 MB/s); mager voor videocalls. Bovendien is deze verbinding vaak te onstabiel, met verbindingsproblemen en wisselende snelheid. Dat zou te maken kunnen hebben met de hardware in de AirBnB. Op dagen dat de verbinding goed is, maken we er fijn gebruik van. Die dagen zijn echter zeldzaam. We zijn blij met een mobiele verbinding om op terug te kunnen vallen.

Kosten van mobiel internet in Egypte

Uiteindelijk geven we dus zo’n €30 uit aan – effectief – zo’n 100 GB data. Daarvan houden we uiteindelijk ruim over. De ervaringen met Etisalat zijn redelijk goed. De werking is goed, de service redelijk, de communicatie van de voorwaarden en de app slecht. We hebben weinig last van privacybeperkingen bij het gebruik van internet in Egypte, maar maken soms wel gebruik van een VPN provider en zijn dus blij dat we daarvan een abonnement hebben aangeschaft.

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.