Voor kamperen in Canada doen we voorafgaand aan onze roadtrip door West-Canada onderzoek naar de mogelijkheden. We vinden een aantal mooie campgrounds maar lezen gemengde berichten over de beschikbaarheid van kampeerplaatsen in het hoogseizoen. Met twee kleine tenten besluiten we het erop te wagen. Dit zijn onze ervaringen met kamperen in Canada.
Onze eerste kampeerplaats moeten we vinden op Vancouver Island. Zoals we dat gewend zijn in andere landen, sturen we voor kamperen in Canada ook tegen het eind van de middag aan op een campsite. In dit geval vinden we er één via de Wikicamps app die we gratis kunnen gebruiken en waarop ik de regio’s British Columbia en Alberta vooraf gedownload heb. Bamberton Provincial Park biedt ons vlakbij de kust voor $20 een eenvoudige kampeerplaats voor de twee tenten, die ons heel positief verrast.
Bij Tofino, onze volgende bestemming, vinden we meer drukte en moeten we wat meer zoeken naar een plekje. Toch vinden we er één, zonder al te veel moeite. Mackenzie Beach Resort biedt een schaduwrijke plaats op de campground op minder dan 200 meter van het strand. De faciliteiten zijn minimaal (groepsdouche bij het zwembad en niet al te schone toiletten met wasbak), zeker gegeven de kosten van $48 voor een plekje, waar we $8 dollar bij moeten betalen voor de tweede tent die we er op willen zetten. Het strand en de ligging vlakbij het relaxte Tofino zijn het ruimschoots waard.
In de buurt van Campbell River proberen we een natuurcamping te vinden, meer in de bossen die daar zijn. We rijden kilometers gravel road af waarop we ten volste van de natuur en soms mooie uitzichten kunnen genieten, maar treffen de twee campgrounds in dit gebied beide vol aan. Het is dan ook vrijdag en naast de twintig tot dertig plaatsen die gereserveerd kunnen worden, zijn er slechts drie tot vijf plaatsen die op een first-come-first-serve basis kunnen worden gebruikt. De Canadezen lijken deze prachtige plaatsen in het weekend of hun vakantie graag te gebruiken. Ook in de buurt van Kelowna merken we dat campsites op deze manier vollopen. Toch vinden we telkens wel ergens een plekje.
Binnen Nationale Parken worden campgrounds gereguleerd door Parks Canada, een soort Staatsbosbeheer. Op mooie locaties zijn per park enkele campgrounds georganiseerd, die afhankelijk van de populariteit van het gebied en in het belang van het natuurbehoud van grootte verschillen. Vanaf Mount Robson en in Jasper en Banff National Park merken we dat we anders te werk moeten gaan om op deze mooie plekken terecht te kunnen. Anders moeten we buiten de parken een commercieel alternatief zoeken.
We reserveren via de website van Parks Canada voor elke nacht een plekje. Dat doen we bij voorkeur zo’n twee dagen van tevoren omdat er dan nog redelijke beschikbaarheid is. Het moet in ieder geval uiterlijk een dag van tevoren om 14:00 uur, dan worden de reserveringsmogelijkheden voor de volgende dag gesloten. Waar we bij Mount Robson met een beetje geluk nog mooie plekjes vinden bij de overflow (parkeerplaats) hebben we daarna zekerheid van een plek op de campgrounds die als vol aangegeven staan bij de ticketkantoren langs de Icefield Parkway en bij Banff. Omdat we toch zo laat mogelijk reserveren moeten we op de campground bij Banff wel twee keer verhuizen om nog een nachtje te kunnen blijven.
We genieten onwijs van kamperen in Canada. Zeker de campsites in provinciale en nationale parken bieden natuurrijke ruime plaatsen waar je niet hutjemutje voor de hoofdprijs wordt weggezet. Er is hier bovendien steevast per plek een firepit waarin je een fijn vuurtje kan stoken. Vaak is er voor minder dan $10 hout te koop waar je een avondje mee vooruit kan. Zorg wel dat je een bijl bij je hebt, dat is de standaard in Canada. Zo is kamperen in Canada een heerlijke ervaring.
Blijf op de hoogte!
Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten