Kanoën door de Nieuwkoopse plassen

Kanoën door de Nieuwkoopse plassen begint voor ons met een rit naar de plaats Noorden, waar we bij de lokale kanoverhuurder wel kunnen parkeren, maar in deze tijd van het jaar geen kano kunnen huren. In onze eigen kano beginnen we de kanotocht door natuurgebied de Nieuwkoopse plassen.

Route

Deze samenstelling van routes van Natuurmonumenten uit het boek Kano Paradijs Nederland leidt door rietvelden in het (zuid-)oosten van het natuurgebied en over meerdere plassen voor een rondtocht van een kleine 14 kilometer. Duur: 3,5 uur.

Download GPX

We vertrekken bij de parkeerplaats van kanoverhuur Nikano, dichtbij de kerk van Noorden, waar, langs de weg, een goede steiger is om de kano te water te laten. Het dorp, dat voor het grootste gedeelte als een lint langs de noordwestkant van het natuurgebied ligt, laten we vlot achter ons als we de oversteek maken richting de zuid-oostkant door een lange vaart die dwars door het gebied leidt.

De GPS, maar ook de routebordjes van de rode kanoroute van Natuurmonumenten, wijzen vervolgens in zuid-westelijke richting, tegen de dominante windrichting in, zodat we de meewind voor het laatst bewaren. Doordat de kanoroute hier door kleine slootjes leidt valt het met de tegenwind erg mee. Het water is op sommige plekken zelfs spiegelglad. Op deze begin-november-dag zijn we hier helemaal alleen en kunnen we in alle rust van de mooie natuur genieten.

Zijsloten zijn vaak gebarricadeerd met een stammetje en zo kan de route makkelijk gevolgd worden tot de ‘Kleine Polder’ een plas ten oosten van Zuideinde. Hier steken we over met enige golfslag, omdat de wind er wat meer grip krijgt op het water. Door een ondiep slootje aan de overzijde bereiken we vervolgens ‘t Wije, de plas ten noord-oosten van Zuideinde. De route volgt hier de gele route van Natuurmonumenten, maar overlapt ook met de groene route rond Zuideinde.

Op ‘t Wije draaien we noordoostwaarts en krijgen zo de wind hoofdzakelijk in de rug. We gaan merkbaar sneller en oriënteren ons als vanzelf ook op verder gelegen herkenningspunten, zoals de kerk van Nieuwkoop waar we enige tijd op af varen en langs varen als we Nieuwkoop passeren om bij de Noordeinderplas te komen. Hier krijgen we het grootste open water voor ons dat we vandaag zullen oversteken.

Vooral hier is het fijn dat we de wind meehebben. We volgen hier een vaargeul over het meer, die gemarkeerd is met duidelijke boeien. Gaandeweg worden de golven hoger en krijgt de wind ook meer vat op de kano. Dat vereist wat controlerende inspanningen, omdat de kano het best door – en over – de golven komt door de richting van de golven te volgen, terwijl de wind juist grip heeft op de grote zijkanten van de kano en deze zo uit die rechte lijn duwt, waardoor we overdwars op de golven zouden komen te liggen. We peddelen ook daarom als vanzelf wat harder en gaan gelijk op met de golven, wat stukjes ‘surfen’ als leuke bijkomstigheid geeft.

Zo komen we al snel weer uit aan het eind van de plas en na nog een kleine plas – het Maarten Freeke Wije – opnieuw in een wirwar van slootjes waar onze GPS route voor kanoën door de Nieuwkoopse plassen uiteindelijk afwijkt van de routebordjes van Natuurmonumenten. We besluiten het erop te wagen en komen na wat mooie maar ook een aantal doodlopende slootjes steeds dichter bij Noorden, alleen niet in de sloot die we aanvankelijk volgden om van het dorp weg te komen.

Uiteindelijk komen we zo’n 300 meter ten zuiden van ons vertrekpunt weer bij de weg uit waarlangs het dorp zich uitstrekt en waar, over de sloot die parallel aan de weg ligt, nog een flink aantal bruggetjes een vervolg met de kano lastig maken. We dragen de kano twee keer over en passeren waar mogelijk de bruggetjes en dragen tenslotte de kano het laatste stukje terug naar de auto.

Een mooie tocht en (ook in november) beslist een aanrader!

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

    Ada
    15 nov 2021

    Prachtig!! Veel plezier

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.