Kanoën in de Eilandspolder

Kanoën in de Eilandspolder

We kanoën in de Eilandspolder en treffen dat het rustig is op het water. Met het slechtere weer dat het Pinksterweekend een nat weekend maakt, is het weide- en watergebied in de eerste plaats aantrekkelijk voor de vele vogels die er leven. Toch treffen we wat mooie dagen en kunnen die benutten om van de natuur te genieten.

Met kanoën in de Eilandspolder wordt een groot deel van het gebied bereikbaar dat te voet of per fiets niet te bereiken is. Dat maakt het huren van kano’s, waterfietsen en fluisterboten in de Eilandspolder begrijpelijk populair. Met minder optimistische weerberichten blijven echter de meeste boten liggen en is het rustig op het water. We profiteren daarvan én van het feit dat we onze eigen opvouwbare kano kunnen gebruiken wanneer we willen.

Ervaringen met een opvouwbare kano

Met elke kanotocht verdienen we onze opvouwbare kano een stukje terug, althans, dat is een leuke gedachte die mooi tegenover de kosten van aanschaf staat. Over die aanschaf dachten we natuurlijk vooraf goed na, maar ook achteraf bewijzen de ervaringen met de opvouwbare kano voordelen. We maken bijvoorbeeld makkelijker een kanotocht, nu we een eigen kano hebben. Een goedkoop alternatief? Een opblaasbare kano – voor een kleinere prijs kan je óók daarmee een tocht als deze maken.

Onze uitvalsbasis, Camping Tuinderij Welgelegen in Graft, heeft bij de receptie een handige routekaart van de Eilandspolder liggen. Daarmee is het eenvoudig om verschillende kanoroutes door de Eilandspolder samen te stellen, die passen bij de tijd die we telkens hebben voor een tocht. We varen drie keer een stuk van 1 à 2 uur. Door de afstanden op te tellen die op de kaart bij de delen van verschillende routes vermeld staan is het eenvoudig om een inschatting te maken, uitgaande van onze gemiddelde snelheid van zo’n 4 kilometer per uur.

Tussen Graft en Driehuizen kanoën we via het meer ‘De Lei’ een rondje. We zien hier veel verschillende vogels, zoals de grutto, kievit, tureluur, scholekster, kluut en diverse ganzen en eenden. Door goed te luisteren, en een eindje voor ons het riet in de gaten te houden, lukt het ook om de rietzanger en rietgors te spotten. De weidevogels zijn bijna allemaal gesetteld in paren, soms al met kleintjes, in het gras of tussen het riet. Ze reageren fel op onze aanwezigheid of de komst van de bruine kiekendief en hebben het er maar druk mee. Aanleiding voor ons om lekker door te peddelen.

Ook bij een rondje ten oosten van de Sapmeer polder doen we soortgelijke waarnemingen. Vogels die we niet direct herkennen fotograferen we om ze later via Waarneming.nl te identificeren. Dat kan ook direct via de app ‘Obsidentify’ (iOS/Android). Met die reden maken we van zoveel mogelijk unieke vogelsoorten een foto. In zo’n natuurrijk gebied kunnen we ons zo wel even vermaken. Met een gezellige tussenstop in De Rijp maken we er een complete dag van.

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.