Kanoën in The Broads National Park

Kanoën in The Broads National Park

Je kan kanoën in The Broads National Park tot je kramp krijgt. Meer dan 200 kilometer bevaarbaar water ligt in dit park dat zich uitstrekt over de counties Suffolk en Norfolk in het oosten van Engeland. We kanoën een paar uur over de Yare, een rivier die door het park stroomt van Norwich in het westen, tot Great Yarmouth aan de kust in het oosten.

The Broads zijn 63 meren, ontstaan door turfwinning in dit gebied. Het zijn ondergelopen delen waar turf is afgegraven. De meeste meren zijn daarom maar 4 meter diep. Maar 16 broads zijn daarom bevaarbaar. Daarbij liggen in het park 7 rivieren, die veel pleziervaart aantrekken.

We kamperen een nachtje aan de River Waveney, die voor een groot deel de grens vormt tussen Suffolk, in het zuiden, en Norfolk, in het noorden. Het Waveney River Centre biedt een mooi afgelegen plekje midden in het park, dichtbij het water met uitzicht over uitgestrekte riet- en moeraslanden. Vanaf hier kan je al kanoën, er zijn ook kano’s te huur. Het is wel een beetje prijzig. Een nachtje overnachten met een camper kost ons € 50. De camping is wél van alle gemakken voorzien. De huur voor een dag kanoën in The Broads National Park kost € 40. Een halve dag kan ook, voor € 27,75.

Wij hebben een opvouwbare kano en kunnen daarmee voor een goedkoper alternatief kiezen. We mogen onze kano bij de camping te water laten, maar kiezen voor een andere plek om te kanoën in The Broads National Park. Bij The Reedcutter, een pub in Cantley, vinden we een plekje aan de rivier de Yare waar we in onze camper een nachtje mogen kamperen en de kano te water kunnen laten in The Broads. Cantley is ook per trein bereikbaar.

Kanoën in The Broads National Park

Tegen het einde van de middag gaan we het water op. We passeren de suikerfabriek van Cantley en laten deze snel achter ons. Waarom de pub in Cantley The Reedcutter (de rietsnijder) heet is gauw duidelijk. Beide oevers van de rivier staan vol riet en dat zal voor grote delen van de wetlands hebben gegolden die onderdeel zijn van The Broads. Zij het niet dat achter het riet polders zijn gemaakt. Een molen, de Hardley Mill, die we om de eerste bocht passeren verraadt dat al een beetje. Als we even tussen het riet door spieken bij het haventje van Hardley zien we een bijna Hollands tafereel van vlakke weilanden met slootjes.

De rivier meandert verder en elke bocht nodigt uit om verder te ontdekken, dus we peddelen verder tot de River Chet. Een klein watertje waar maar nauwelijks een gewone boot door kan varen. De monding ligt zo’n beetje halverwege tussen Chantley en Reedham (daar heb je weer een referentie naar ‘t riet). Omdat we dichter bij de oever varen zien we dat de rivier zich met een aanzienlijke vaart naar de kust toewerkt. Dat wordt dus harder werken op de terugweg, waarbij we ook de wind nog tegen hebben.

Even voor zonsondergang zijn we weer terug bij The Reedcutter, waar we de kano weer opbergen voor een volgend avontuur. Kanoën op de Yare was leuk, maar je moet wel een beetje van riet houden om eindeloos deze rivier af te zakken. Voor ons was deze tocht van twee uur kanoën in The Broads National Park wel genoeg om een indruk te krijgen.

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.