Kanoën op de Allier bij Le Veurdre

Kanoën op de Allier bij Le Veurdre

Kanoën op de Allier bij Le Veurdre deed ik al eens eerder. Om vanaf een ander vertrekpunt verder stroomopwaarts de rivier verder te verkennen ging ik recent bij het dorpje in Frankrijk nog eens de Allier op, wederom gegids door iemand die de omgeving al beter kent. Dat werd weer een mooie tocht die aanleiding geeft om nog eens terug te komen. Kanoën op de Allier bij Le Veurdre is daarmee echt een aanrader geworden.

Tijdens de eerste keer kanoën op de Allier, ging de kanotocht van Le Veurdre naar Apremont-sur-Allier. Goed voor ongeveer 18 kilometer kanoën. Dit keer vertrekken we verder stroomopwaarts, om uit te komen in Le Veurdre. Als vertrekpunt kiezen we Le Port Barreau, schijnbaar een oud haventje, nu een plaats waar je mooi kan wildkamperen aan de Allier. Vanaf hier is het ongeveer 10 kilometer kanoën tot Le Veurdre.

We gebruiken onze eigen opvouwbare kano en andere benodigdheden voor een kanotocht. Op het kiezelstrandje bij Le Port Barreau is de kano makkelijk te water te laten. Er kan ook zonder problemen dichtbij geparkeerd worden. Heb je geen eigen kano, dan is er wellicht wat te regelen met de eigenaar van Canoe en Terre d’Allier, die opereert vanuit Le Veurdre. Hij regelt vaker de kano’s voor mensen die kanoën op de Allier vanaf bijvoorbeeld Moulins.

Het water is beslist niet koud, en met de zon is het al snel warm in de kano. We passeren de aantrekkelijke zandstrandjes op eilandjes in de meanderende Allier. Soms staat het water al een beetje laag en schuren we met de bodem over de keien, maar in de buitenbocht is meer dan genoeg water om ongehinderd mee te drijven op de stroming.

Het duurt niet lang voor we bij de hoge afkalvende oevers veel vogels zien, waaronder de bijeneter waar we naar op zoek zijn. In kleine holletjes in de aarden wal hebben ze genesteld. Ook oeverzwaluwen zijn nog druk bezig rondom holletjes in de wand. De bijeneter scheert als een straaljagertje door de wirwar van vleugeltjes van af en aan vliegende vogels. Vanaf één van de zandstrandjes is het met een verrekijker allemaal goed te bezien.

Na ongeveer 1,5 uur peddelen varen we onder de Pont du Veurdre door. Direct daarna is op de linkeroever de kanobasis van Canoe en Terre d’Allier. Voldaan leggen we aan; deze tocht is voor herhaling vatbaar! En dan met kampeerspullen!

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.