Kanoën op de Allier

We worden meegenomen om te kanoën op de Allier. De Allier is een rivier in Midden-Frankrijk die ook door het gelijknamige département stroomt. De rivier is aangemerkt als natuurpark en wordt grotendeels vrijgelaten om te meanderen. Dat levert prachtplekken op om langs te kanoën en geeft ruimte aan mooie dieren die we proberen te spotten. We gaan een dag kanoën op de Allier en genieten van de mooie natuur.

Vanaf Le Veurdre, vanaf waar wij kanoën op de Allier, is de rivier nog een heel eind bevaarbaar. Zo kan je kanoen naar de Le Bec d’Allier bij Nevers, waar de rivier uitmondt in de Loire. Ook kanoën op de Loire behoort zo tot de mogelijkheden. Je zou helemaal door kunnen kanoën naar Orléans. De verhuurder van het materiaal waarmee wij kanoën op de Allier heeft weleens klanten gehad die zo’n lange kanotocht in 4 weken maakten. Zo’n avontuur kun je ook zelf maken met een eigen kano en benodigdheden voor een kanotocht.

Wij houden het wat behapbaarder en kiezen voor één dag kanoën op de Allier. In ongeveer 3 uur kanoën we van Le Veurdre naar Apremont-sur-Allier. Dit is een eenvoudig traject. Er zijn geen dammetjes te omzeilen of bruggen die vereisen dat de kano een stuk over land moet worden gedragen. Verderop de rivier, op het traject om te kanoën op Le Bec d’Allier, is dat wel het geval. De brug die we passeren, Pont de Morey, is hoog en best mooi om te zien. Het markeert één derde van de tocht die we kanoën op de Allier.

De vrije aard van de rivier maakt dat hij breed uitloopt over de zanderige bedding. Aan het eind van een droge zomer staat het water laag en is het opletten waar het water slechts centimeters boven de bodem staat. De rivier stroomt over en om zandbanken die soms moeilijk te zien zijn. Andere zijn zo hoog geworden, bij schijnbaar incidenteel hoog water, dat er flinke bomen op hebben kunnen groeien. De oevers in de buitenbocht zijn juist steil afgekalfd. Op plekken zien we daar de nesten van bijeneters en ijsvogels. De breedte van de rivier geeft genoeg keuze om de tocht meermaals te maken en telkens andere routes te kiezen rond de eilandjes en zandbanken. Soms lopen we even vast op zo’n zandbank en moeten we aan de slag om weer los te komen. Net zo goed kunnen we op dat soort plekken even uit de kano en op een strandje uitrusten.

De stroming helpt ook een hoop om het de tocht aangenaam te maken. De rivier stroomt snel genoeg om met een snelheid van zo’n 3-4 kilometer per uur zonder veel inspanning af te zakken. We kunnen onze peddels dus vaak laten rusten en ons concentreren op wat we zien. Langs de oevers spotten we ijsvogels bij bomen die zijn omgevallen in de rivier. We krijgen ook de kans om veel kraanvogels te zien, die hier in deze tijd van het jaar bivakkeren. Ze vliegen in formatie op ons af, zien ons en buigen af. Een prachtige ervaring. Verder zien we ook mooie zilverreigers, aalscholvers en vrolijke kwikstaartjes. Zelfs worden we nieuwsgierig bekeken door koeien, die op de ruige oevers gadeslaan.

Bij Apremont-sur-Allier leggen we aan en slepen we de kano’s op de kant. In dit pittoreske dorpje hebben we afgesproken om opgehaald te worden door de eigenaar van Canoë en Terre d’Allier, de verhuurder voor kanoën op de Allier, die opereert vanuit Le Veurdre. Een heel vriendelijke man die graag meedenkt om een leuke kanotocht op de Allier te kunnen maken. Hij verhuurt kayaks en Canadese kano’s, voor één twee of 3 personen, met de peddels, zwemvesten en waterdichte tonnen. Een dag kanoën op de Allier kost €23 per persoon. Dat is het meer dan waard!

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.