Kanoën op de Spey in Cairngorms National Park

Onze roadtrip door Schotland van het einde van de North Coast 500 naar Cairngorms National Park leidt via Aviemore, in het noordwesten van het natuurpark; een populaire stad voor toeristen. Vanaf hier plannen we een dag kanoën op de Spey in Cairngorms National Park. We winnen goede informatie in voor een veilige trip en maken een hele mooie tocht.

Zelf kanoën op de Spey doen we met onze opvouwbare kano. Verschillende aanbieders in de omgeving bieden ook kanotochten aan, met kano en eventueel een gids. Wil je daarover meer informatie, dan kan je het best even naar het VisitScotland Aviemore I Centre gaan, ze hebben daar alle flyers liggen. Bij sportwinkel Tiso kunnen ze ons meer vertellen over de stand van de rivier. De beste informatie krijgen we echter online van Spey-specialist David, die we meer dan aanbevelen als gids voor een kanotocht op de Spey.

Omwille van de tijd houden we het bij één dag peddelen. We stellen wel een doel dat ons uitdaagt; we kiezen een afstand van 30 kilometer te bevaren. Het plan is om de kano in Newtonmore te water te laten en stroomafwaarts weer bij Aviemore aan te komen. Daar denken we in een dag wel uit te komen. Er rest alleen nog een logistieke uitdaging om met kano op de vertrekplaats te komen.

We stappen in Aviemore op de trein, bepakt met de opvouwbare kano. De grote tas past net door het gangpad. In het voorbijgaan lacht de conducteur “there’s a first for everything”. Twee stations verder staan we alweer op het perron. In de regen lopen we een kwartiertje naar de camping bij Newtonmore waar we, na toestemming te vragen, de kano kunnen opbouwen en het water in kunnen laten glijden. Het is dan ongeveer 11 uur ‘s ochtends.

Kanoën op de Spey in Cairngorms National Park

De prachtige tocht begint gelijk goed, met een stroomversnelling die onze volle aandacht vraagt. Zo volgen er de eerste 5 à 10 kilometer meer, waarna de rivier langzaam uitdijt, dieper wordt en kalmer stroomt. Eerlijk gezegd is dit een wat saai stuk, dat gelukkig na een paar uur peddelen uitmondt in Loch Insh, een behoorlijk meer dat we moeten oversteken.

De wind, die verwacht werd, heeft vrij spel op het meer en stuwt ons bijna ongecontroleerd naar de overkant van het meer. Daar zijn aanzienlijke golven en we moeten even goed opletten om de tocht ongehinderd te kunnen vervolgen. Het lukt om tijdig aan te sturen op de uitloop van het meer, langs een eiland waar visarenden nestelen. Terwijl we onze weg zoeken zweven ze hoog boven ons en lijken ons nieuwsgierig gade te slaan, een fantastisch gezicht.

Het leukste stuk van de rivier volgt. Er zijn leuke stroomversnellingen en we raken goed op elkaar ingespeeld om ze te bevaren. De opvouwbare kano houdt zich door dit alles goed en we genieten met volle teugen, ook als het net voor Aviemore nog even flink gaat regenen, dat hoort erbij en de regenkleding en drybags kunnen het hebben. Even later passeren we twee bruggen die we herkennen als het begin van Aviemore. We leggen kort daarna aan bij The Old Bridge Inn, 5,5 uur na vertrek en een mooie ervaring rijker. Een kleine samenvatting van onze kanotocht kun je hieronder bekijken!

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.