Kanotocht door de Bollenstreek

Een kanotocht door de Bollenstreek van 11 kilometer brengt ons in de Keukenhof, als afsluiter van een tocht langs de bollenvelden tussen Hillegom en Lisse. Een bijzonder stukje toeristisch Nederlands, in alle rust gezien vanaf het water op een mooie lentedag waarop de bloemen in bloei staan en hun bijzondere geuren op een briesje verspreiden.

Deze kanotocht staat beschreven op Openkanoroutes.nl: Keukenhof Lang.

We beginnen de tocht in Halfweg, langs de Trekvaart Haarlem-Leiden, waar een kanosteiger ons gemakkelijke toegang tot het water verschaft. Daar bouwen we de kano op en beginnen we noordwaarts, richting Hillegom, met het windje hoofdzakelijk in de rug. We varen langs het fietspad en de bollenvelden samen op met fietsers van allerlei nationaliteiten.

Vlak voor de bebouwing van Hillegom slaan we rechtsaf, om het waterrijke dorp in te peddelen, over de Hillegommerbeek. Ter hoogte van de begraafplaats verlaten we de langere kanoroute ‘Bollenstreek’ die op de bordjes is aangegeven. Daarna varen we zo ongeveer het centrum in – en door – om aan de andere kant van het dorp op de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder te komen.

We bevaren hier de grens tussen Zuid- en Noord-Holland over slechts een kort stukje van de 60 kilometer lange ringvaart. Het is fijn dat het weekend is, want er is hier doordeweeks ook serieus grote beroepsvaart, waar we nu geen rekening mee hoeven te houden. Vlak voor Lisse verlaten we dit grotere water en varen we het Veenenburg-Elsbroekkanaal op, langs wat industrie, om daarna weer tussen bollenvelden uit te komen.

Hier komen we op de route van de rondvaartbootjes die vertrekken uit De Keukenhof. De fluisterbootjes zitten afgeladen met toeristen met koptelefoontjes. We horen blijkbaar een beetje bij het landschap, want we worden zomaar onderwerp van een aantal foto’s, waarop we dan maar lief lachen. Tegelijkertijd volgen wij richting het attractiepark voor een bezoek via de achterdeur.

Het water biedt toegang tot aan praktisch de voet van de Keukenhofmolen, die hierheen verhuisd is als cadeautje van de Holland-Amerika Lijn en er enkel voor de sier staat. Het barst er van de mensen en er staan natuurlijk mooie bloemen. We bekijken elkaar een tijdje voor wij weer draaien en onze weg vervolgen naar het startpunt van de tocht, langs rustige oevers met verdwaalde sierbloemen die zijn overgekomen uit de omgeving.

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.