Mooie kanoroutes in Drenthe zijn zeldzaam, maar een kanotocht over de Hunze biedt een prachtige uitzondering op de regel. Al eens eerder ontdekten we de meanderende rivier tussen Spijkerboor en het Zuidlaardermeer. Nu beginnen we zuidelijker, bij Gasselternijveen, en peddelen we met de stroom mee. We komen opnieuw uit bij Spijkerboor. Omdat we dan niet een rondje varen, is er een logistieke uitdaging, die we oplossen met hulp van een molenaar.
Afhankelijk van je vervoermiddel liggen tussen het beginpunt bij Gasselternijveen en het eindpunt bij Spijkerboor een kleine 20 kilometer. Alleen goed openbaar vervoer blijkt een onmogelijkheid, waardoor we even moeten puzzelen. We besluiten vóór de kanotocht over de Hunze de auto in Spijkerboor te zetten en terug te fietsen naar Gasselternijveen. Maar dan moet daar wel de kano klaarstaan. Die willen we daarom achterlaten in Gasselternijveen.
We bezoeken daarom bij het startpunt de korenmolen, de Juffer. De molenaar – die ons ook een leuke korte rondleiding geeft – vindt het prima als we de kano zolang op de oprit van zijn nabijgelegen huis zetten. Daar halen we ‘m op als we een kleine 1,5 uur later op de fiets terugkomen bij het startpunt. De opvouwbare kano moet alleen nog even in elkaar gezet worden en dan kunnen we het water op!
De rivier begint na Gasselternijveen al gelijk mooi te meanderen. Op de oevers en in het water zien we sporen van bevers, die hier alweer een tijd leven. Door bochten die de rivier bijna op zichzelf terugkeren banen we ons een weg door een landschap met opvallend weinig bebouwing. Links en rechts strekken zich op de oever landbouwgronden uit. Zo zien we ook van veraf wisselvallig weer aankomen, waarop we met enkel een regenjas maar beperkt op zijn voorbereid.
De bui is gelukkig snel overgetrokken en we vervolgen ongeacht onze kanotocht over de Hunze over kleine stroomversnellinkjes. Die liggen vaak op plekken waar vroeger dijken de rivier in een rechtere gang dwongen. Die dijken zijn op veel plekken weer doorgebroken, om de rivier haar oorspronkelijke vorm en functie weer terug te geven. Het maakt ook de waterloop erg mooi, voor ons, maar ook voor allerlei vogels en waterdieren. Op een enkele plek is nog een stuw, die over land gepasseerd moet worden als hij dicht is.
Als we dieren willen spotten, moeten we goed opletten. We zien meerdere ijsvogels wegflitsen over het water. Talloze ganzen die zich ongestoord waanden op de graslanden, vliegen verschrikt op. Reigers zoeken bij voorbaat een ander plekje als ze ons om de bocht zien komen. Bij zwanen duurt dat iets langer en krijgen we een show van dichtbij als ze met een lange aanloop en veel geluid opstijgen. Een paar aalscholvers zijn ook vlug vertrokken. Van oeverzwaluwen zien we in deze tijd van het jaar alleen nog de holen in de hoge oevers, die zijn al lang vertrokken.
Bekijk hieronder een filmpje van de kanotocht over de Hunze.
Deze kanoroute staat beschreven op OpenKanoroutes.nl.
Blijf op de hoogte!
Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten