Kanotrip in Canada

geschreven door Pim op

Op zoek naar een geschikte kanotrip in West-Canada stuiten we op verschillende mogelijkheden voor serieuze kanotochten in Canada. Met name de natuurparken ten westen van het meer populaire natuurpark Jasper springen eruit. De langere Bowron Lake loop laten we links liggen ten gunste van Murtle Lake, waar we een kanotrip van vier dagen op plannen.

Rond Murtle Lake liggen 19 kampeerplaatsen, die exclusief toegankelijk zijn per kano. Het meer strekt zich vanuit het Murtle Lake Lagoon uit over een westelijke en noordelijke arm, waartussen je met beperkte tijd (minder dan twee weken) een keuze moet maken. Naar schrijven van de parkbeheerders trekt de westelijke arm meer bezoekers. Er zijn meer wandelgelegenheden en zandstrandjes met campsites. De noordelijke arm is ruiger en meer uitgestrekt, met slechts enkele wandelpaden en relatief weinig campsites. De laatste krijgt onze voorkeur.

Via Murtle Canoes huren we twee Hellman Cruisers, forse 2-3 persoons kano’s waarin we makkelijk onze bagage kwijt kunnen, voor $50 per kano per nacht (minimaal 2 nachten). Vanuit Blue River rijden we de Murtle Lake access road in zo’n 40 minuten af (vlak voor het eind moeten we een omgevallen boom doorhakken om de weg vrij te krijgen). Van de parkeerplaats lopen we met bepakking 2,5 kilometer tot de Canoe Launch, waar de parkbeheerders al op ons staan te wachten en de kano’s klaarliggen. Hier betalen we de de kosten voor overnachting in het park: $5,- p.p. per nacht.

Per twee personen hebben we een backpack en een daypack aan bepakking. Eén daypack is volledig gevuld met eten voor ons allemaal. In een tarp, een groot waterdicht dekzeil, pakken we alles in voor de regen waarmee de trip aanvangt. We roeien elke dag zo’n 7 kilometer in iets minder dan 3 uur. We navigeren op de GPS met een kaart van Open Street Maps. Daarmee komen we op dag één tot de campsite Strait Creek (#20). Hier leggen we aan en gebruiken we de tarp gelijk als eenvoudige schuilplaats voor de regen door hem tussen vier bomen te spannen.

Elke campsite heeft ongeveer 3 kampeerplaatsen met vuurplaats, waarvoor hout ter beschikking wordt gesteld dat je zelf moet splitten. Neem daarvoor een goede bijl mee. Verder is er een toilet (pit toilet) en een beren-proof kast waarin je je eten en afval (dat je wordt geacht het park weer mee uit te nemen) kan opbergen. Voor de zekerheid hebben we ook berenspray meegenomen. We komen gelukkig geen beren tegen op de campsites.

Op weg naar de tweede campsite, Moonlite Bay; de meest afgelegen campsite die we zullen bereiken, gooien we met prachtig weer de hengels weer uit. Bij een kantoor van Service BC hebben we voor $50 een enkele acht-daagse visvergunning gekocht, die nooit gecontroleerd wordt. Bij de Walmart kopen we twee eenvoudige hengels en wat blinkertjes voor $100. We vangen deze dag ons quotum bij elkaar met regenboogforel, een totaal van 5 vindt de dood in onze kano’s; een lekkere aanvulling op het Adventure Food dat we hebben meegebracht. We maken ze schoon buiten het kamp en ontdoen ons op het water van de visresten. Boven de firepit bakken we de zalmroze vissen tot het vlees van de graat valt.

Bij Moonlite Bay ervaren we het ultieme Canada, als je het ons vraagt. We zijn hier helemaal alleen op een afgelegen zandstrandje midden in de uitgestrekte wildernis. De zon schittert op het spiegelgladde water waarboven de rook van ons kampvuur langzaam wegglijdt. We kunnen lekker zwemmen, eten en luieren. Het heeft hier wat van een onbewoond eiland.

De volgende ochtend is net zo mooi. Langzaam worden we wakker bij het vuur waarop ik een brood bak. Het kamp wordt weer opgebroken omdat we weer in de richting van het startpunt gaan waar we de volgende dag om 11 uur verwacht worden. Even na vertrek vult vult de Moonlite Bay zich achter ons met wolken. Het weer slaat er duidelijk snel om. We worden er pas door ingehaald als we weer bij Strait Creek aanleggen voor een lunch. Het begint dan onwijs te waaien. Schuimkoppen nemen het meer over. Met een lege kano en onze beste poging komen we er niet meer op; we slaan direct om. Daarom besluiten we hier weer ons kamp op te slaan.

De geweldige tocht sluiten we af met de laatste tocht richting de bewoonde wereld. Met volle teugen genieten we hier nog van, omdat we weten dat dit wel een héél bijzondere ervaring was. Deze kanotrip had wat ons betreft nog wel langer mogen duren!

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

  1 sep 2016

  Klinkt erg gaaf: kampeerplaatsen die alleen per kano toegankelijk zijn. Dat is nog eens echt in de natuur en heerlijk relaxt. Wat prachtig, die laatste foto… Canada lijkt me sowieso adembenemend qua natuur. Wil er zeker een keer naartoe!

   Pim
   2 sep 2016

   Dat is het zeker. De natuur is onovertroffen. Eindeloos genieten :)!

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.