Kanoweekend in het Groene Hart

We komen uit in de herfst voor een kanoweekend in het Groene Hart. November klinkt niet als de beste tijd voor een kanoweekend in Nederland. Maar het is ook ontzettend rustig op het water, mooi in de natuur en het weer kan natuurlijk meevallen. We gaan ervoor, in combinatie met een overnachting in de camper op een plek die ons verrast.

Waterwegen doorkruisen de natuurrijke kern van de Randstad waar snelwegen omheen liggen en er is aan kanowater geen tekort voor een kanoweekend in het Groene Hart. We volgen het boek Kano Paradijs Nederland naar het startpunt voor een route over de Nieuwkoopse plassen en komen zo uit in het plaatsje Noorden, waar de kanoverhuurder dicht is en we onze eigen kano te water laten.

Na de kanotocht over de Nieuwkoopse Plassen komen we weer terug op de parkeerplaats. Het dorpscafé is gelukkig wel open en we warmen daar weer op bij een kop warme chocolademelk. Dat is ook een manier om de doorrit naar een camperplek voor de nacht nog even uit te stellen.

De verrassing

We vinden een gratis camperplaats op de parkeerplaats bij Sportvereniging SIVEO. Gratis mogen overnachten op deze manier, komt in Nederland (nog) wat minder vaak voor dan elders in Europa. De ervaring leert wel dat de combinatie van een gratis plek op een parkeerplaats en wat kouder weer niet de ideale omstandigheden zijn om lang in en om de auto te zijn. Zo’n parkeerplaats is niet echt gezellig en kampeergedrag is niet direct de bedoeling. Het is makkelijker als we vlot kunnen gaan slapen. We mikken dus op aankomst tegen etenstijd.

Voor ons gemak hebben we een gedroogde maaltijd meegenomen voor het avondeten. Dat is makkelijk in de bereiding en scheelt bij de afwas, die we hier feitelijk langs de openbare weg staan te doen. Ook tijdens de kanotochten komt het gedroogde en vacuüm verpakte eten van weken eerder van pas; op het water kunnen we snoepen van gedroogde appels en peren.

Het is leuk dat er plek is gemaakt voor wat campers op de verder bijna lege parkeerplaats. Bij de sportvereniging is het rustig, al krijgen we later op de avond er nog wel een luidkeelse serenade van wat Nederlandse meezingers bij – ook gratis. We slapen erna des te beter en worden wakker als de zon alweer goed op weg is om een plekje aan de hemel te veroveren.

Vanaf onze slaapplaats zijn we na een eenvoudig ontbijt al snel bij een andere startplaats voor een kanoroute bij Linschoten. Opnieuw is het een rondtocht, vanaf Linschoten langs Montfoort en Oudewater weer terug (over deze route later meer). Wederom is het rustig en het geeft niets dat het weer gaandeweg wat minder wordt. We maken er weer een fijne dag buiten van, waar we heerlijk van genieten.

En we zijn daarna ook vlot weer thuis in Den Haag, voor een warme douche en droge kleren.

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.