Kennismaken met Oman in Muscat

geschreven door Pim op

Kennismaken met Oman in Muscat doen we na een maand in Egypte, die we afsloten Caïro. De vlucht vanuit Egypte was betaalbaar en met voor beide landen een visa van maximaal 30 aaneengesloten dagen, halen we het maximale uit deze reisperiode door de landen af te wisselen. Na het drukke Caïro, is het in Muscat opvallend rustig. Maar er is genoeg te beleven!

Met een aankomsttijd in het donker, is het zo mogelijk nog rustiger in Muscat dan overdag. Maar ook als we de volgende dag in de aangeveegde binnenstad tussen de luxe stapvoetsrijdende auto’s naar een restaurantje lopen, voelt het alsof het geluid hier uit staat. Er wordt niet te hard gereden, niet druk getoeterd en gedrongen en het lijkt zelfs bijna alsof je op straat niet hardop mag praten. Da’s even lekker!

Toch is ook dit onmiskenbaar een Arabisch land. Vanuit de moskeeën klinkt op de gezette tijden de oproep tot gebed. Luid en – vooral op vrijdag – bij vlagen intens. Rond 5 uur ’s ochtends zijn we daardoor vaak al even wakker. Ook claxonneren gebeurt hier trouwens gewoon, wel gepaste en vooral door taxi’s, die in ons wel een paar klanten zien of anderen attenderen op hun diensten.

Een taxi willen we hier met regelmaat, want de hoofdstad, hoewel relatief klein, ligt uitgestrekt aan de voet van een langgerekte rotspartij, die dieper landinwaarts bouwen lastig maakt. Daardoor is de stad verdeeld in wijken die opeenvolgend in de inhammen tussen de heuvels liggen. Voor ons is het, vanuit ons verblijf in Old Muscat, al snel een half uur lopen naar de volgende wijk Muttrah. Andere bestemming binnen de stad zijn verder, tot zomaar een uur rijden weg.

Met de taxi in Muscat

Otaxi en Marhaba zijn in Oman wat elders Uber is. Via de app van Otaxi kan je eenvoudig, snel en betaalbaar een trip boeken, waarbij taxi’s in de buurt worden gezocht. Afrekenen kan in cash, of via een in de app ingestelde creditcard. Voor het activeren van de app hadden we een Omaans telefoonnummer nodig, via een mobiele simkaart. De taxichauffeurs zijn beleefd en niet opdringerig, wat deze vorm van vervoer in Oman erg prettig maakt.

We lopen graag wat af. In Old Muscat komen we zo vlot langs het Al Alam paleis van de Sultan, modern gebouwd en met een flinke oprit vanaf het verkeersplein waar het Nationaal Museum van Oman is. Rondom staan op schijnbaar alle rotsen wachttorens met goed uitzicht. Pal aan de kust, ook op een hoge rots, met goed overzicht over de wijk en het paleis, ligt het Al Mirani fort, dat nog altijd in gebruik is. Op ons gemak lopen we nog wat verder, zuidelijk tot in het wijkje Takia, waar een vissershaventje is en – na de siësta tussen 1 en 4 – de winkeltjes weer open gaan voor een verse fruitsap bij een pittoresk uitzicht.

Toch moet dit ook met de bus kunnen, besluit Jiska, nadat we een middagje rond de Souk van Muttrah langs coffeeshops en restaurantjes de boulevard hebben verkend. Busstops van Mwasalat zijn duidelijk aangegeven langs de weg, met wit met rode bordjes. Tijden zijn het makkelijkst te vinden op Google Maps, waar ook de routes duidelijk aangegeven staan wanneer je op een busstop klikt. Van Muttrah naar Old Muscat nemen we bus 4, die in een lus rijdt, met op de heenweg andere stops dan de terugweg. Een kaartje kost nog geen euro.

We laten ons ook naar de grootste moskee van het land brengen: de Sultan Qaboos Grand Mosque. Op zaterdagochtend is de moskee open voor toeristen. En grand is ‘ie. In de binnentuin bloeien fleurige plantjes. De gebedshallen zijn groot, met ruimte voor wel 6000 man. Op drukke dagen zijn er meer dan 10000 in het complex. Binnen springen vooral de grote kandelaars in het oog. Rond de moskee zijn de marmeren tegels spiegelschoon. Er hangt een serene rust rond het gebouw. Kledingvoorschriften worden door iedereen netjes – en verplicht – opgevolgd.

We verblijven een week in de stad en gaan daarin ook nog duiken; daarover later meer. Als kennismaking met Oman is Muscat een prettig binnenkomer, maar buiten de nette stad wacht meer van Oman!

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.