Kleurrijk Kopenhagen

geschreven door Pim op

We vliegen voor een weekendje over de Noordzee, naar Denemarken, met als hoofdreden vrienden te bezoeken. Maar al voor we vertrekken zien we dat Kopenhagen nog veel meer leuks heeft te bieden. Het weer wordt mooi, er zijn leuke attracties en heel veel blonde vrouwen. En dat alles presenteert zich voor een kleurrijk decor.
We vliegen al op donderdag. Een extra overnachting is goedkoper dan de duurdere vlucht op vrijdag. Temeer omdat we slapen op camping Absalon, waar we na even aandringen via e-mail, ook na sluitingstijd van de receptie ons tentje mogen opzetten. Na middernacht ploffen we op onze slaapmatjes, de warme zon wekt ons acht uur later. Tijd om de stad te verkennen.

Een treinkaartje naar het centrum kost zo’n 5 euro. Best prijzig dus, maar pas als je meer dan één keer op en neer gaat per dag is de Citypas (24 of 72 uur gratis reizen in 4 zones rond het centrum, ook naar het vliegveld) goedkoper. We gaan dus te voet verder de stad in. De stadswandeling die we er van maken leidt via het stadshuis naar Nytorv en Kongens Nytorv tot Nyhavn. Onderweg valt de kleurenrijkheid al op in de creatieve schotten die om een bouwterrein op Kongens Nytorv zijn gezet.

Maar het knusse haventje sprankelt het meest. In Nyhavn heeft elk pand een andere kleur. Ervoor zijn lekkere terrasjes en in de haven liggen mooie boten. Samen vormt het een mooi geheel, waar je graag even de pas vertraagt of even stilhoudt.

Langs de haven en kades lopen we naar het Churchill Park en de kleine zeemeermin. Geen hoogtepunten, maar toch wel musts en zeker ook wel even leuk om te zien. Nog meer de moeite waard is het nabijgelegen fort, dat veel mensen links lijken te laten liggen, terwijl het juist zo leuk is. Binnen de vestingswallen spat de kleur van de oude huisjes, die allemaal felrood zijn geverfd.

Een zelfde effect van knallende kleuren vinden we in een grappig woonwijkje dat ligt weggestopt tussen de ‘gewone’ gebouwen (die in Kopenhagen ook een mooie mix van oud en nieuw vormen). De huisjes in een paar straatjes zijn allemaal fel oranjegeel geverfd. De luiken zijn van passend rode verf voorzien. Er staan opvallend veel fietsen geparkeerd. Het vormt zo’n gezellig geheel dat Jiska spontaan zin krijgt om te verhuizen.

Tot slot van die middag strijken we neer in het park van Slot Rosenburg. Naast het kasteeltje is een klein tuintje dat in deze tijd van het jaar mooi in bloei staat. Rozen en lavendel domineren over de diepgroene buxusstruikjes. Daaromheen is nog een groot park.

We merken dat we als Hagenezen makkelijk meekunnen met de Kopenhagenezen. In de heerlijke zon tussen de bomen in het park, doen we hetzelfde als de inwoners van deze mooie stad: lekker bijkleuren!

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.