Koken op een kampvuur

geschreven door Pim op

Het afgelopen jaar konden we vaak een kampvuur op de camping maken. De campings met een kampvuur kozen we er ook een beetje op uit. In Nederland, Canada en Frankrijk deden we zo ervaring op met koken op een kampvuur. We probeerden verschillende ingrediënten en bereidingswijzen. Onze ervaringen in deze blog.

Bij aankomst op een kampeerplaats, op de hitte van een net aangelegd vuur, maken we graag nacho’s. Met kaas die over de nacho’s en voorgebakken gehakt smelt. Daarbij nog een lekkere saus en de smaak is gemaakt voor koken op een kampvuur.

Koken op een kampvuur: Nachos

Verse zelfgevangen vis laat zich natuurlijk eigenlijk alleen goed bereiden op een zelfgemaakt vuurtje, midden in de natuur. Daar gaan we voor tijdens de kanotrip in Canada. We vangen de vis met goedkope hengels vanuit de kano, maken ze goed schoon en bakken ze met viskruiden in aluminiumfolie op het vuur. Het vuur stoken we ‘s ochtends weer op voor een vers brood, van bloem, water, gist en een beetje suiker.

Koken op een kampvuur: vis

Een meer substantiële avondmaaltijd voor een groter gezelschap maken we in een kampvuurpot op een natuurkampeerterrein in Nederland. We maken een lekker recept voor de kampvuurpot, een goedgevulde stoofpot met aardappel, groente en kip. Met de pot in de hete kolen en ook het deksel bedekt, stoven we de ingrediënten gaar en bakken we een krokant korstje op de kippenpoten die bovenin de kampvuurpot liggen. Na twee uur hebben we zo een heerlijke maaltijd van het kampvuur.

Koken op een kampvuur: kampvuurpot

Mals en gaar vlees maken op een kampvuur vraagt wat geduld. Om te voorkomen dat het vlees alleen verbrandt en niet meer smaakt, houd je het wat verder van de ergste hitte van het vuur. Dat doen we voor spareribs met een combinatie van een doe-het-zelf driepoot en aluminiumfolie. Niet minder dan drie uur lang garen de spareribs boven het kampvuur, waarvan het vlees daarna van het bot valt.

Alleen het toetje ontbreekt dan nog. Daarom speurden we al jaren brocantes af in Frankrijk, op zoek naar een echt wafelijzer. In La Bachellerie vinden we er dan eindelijk één. Voor 6 euro mogen we ’em meenemen en kunnen we gaan experimenteren met wafels bakken op een kampvuur. Dat blijkt nog best een uitdaging. De vorm krijgen we te pakken, maar de smaak nog niet. Daarvoor blijven we voor nu nog even bij marshmallows.

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

    Floor
    15 jun 2017

    Ja leuk en lekker!! 🙂

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.