Aziatisch koken!

geschreven door Jiska op

We hebben 9 maanden kunnen genieten van de heerlijke Aziatische keuken. We proefden van alles: roti’s, banh mi, samosa’s, kikkerbillen, noodlesoep en zelfs eendentong. Nu we weer in Nederland zijn, vinden we het heerlijk om Aziatisch te koken.

De laatste keer dat wij zelf gekookte aardappelen, groente en een vleesje kookten is lang geleden. Dit deden we voor de reis regelmatig, maar nu komt het er niet meer van. Natuurlijk is het dan extra lekker als je bij familie op bezoek bent en je krijgt een prakkie voorgeschoteld. Maar zelf koken we vaker anders.

We hebben op reis heel wat middagen en avonden rijst gegeten. Rijst met groenten, rijst met vlees, kleefrijst, gebakken rijst, koude rijst etc. We waren er af en toe best klaar mee om elke dag rijst te eten. Gek genoeg eten we thuis nu veel vaker rijst dan dat we deden voordat we op reis gingen. Dit eten we met een lekkere curry of een groentemix met wat soja- en oestersaus. Als we Thais koken gaat er vaak ook nog wat suiker, kokosnoot melk en currypasta door de saus heen.

De pappadums die we in Nepal leerden kennen, doen het goed bij ons en onze tafelgenoten. We vinden ze heerlijk en ze zijn heel makkelijk te maken. Je hoeft ze alleen maar even kort te frituren in de wokpan. Ook dit eten we in combinatie met een curry. De ene keer verzinnen we zelf een curry, de andere keer zoeken we een gerecht op op internet.

Onze voorraadkast is de afgelopen maanden qua inhoud ook flink anders dan voor de reis. Wanneer we voor de reis wel eens buitenlands wilden koken, dachten we dat het niet zo erg was om buitenlandse kruiden achterwege te laten. Het tegendeel is bewezen. De buitenlandse kruiden maken het eten zoveel lekkerder, dat het echt belangrijk is om deze in het gerecht toe te voegen. We hebben ondertussen dan ook een verzameling aan kruiden in onze kast. Heerlijk! Het blijft verbazingwekkend hoeveel verschillende soorten kruiden er in één recept kunnen gaan.

Het vlees laten we tegenwoordig vaak achterwege in ons eten. Niet omdat we vegetarisch zijn of omdat we vlees niet lekker vinden. Tijdens onze reis aten we bijna geen vlees en als je zelf een lekkere curry of groentemix kookt, dan mis je ook niet het stukje vlees naast je aardappels en je groenten. Het is een soort gewoonte geworden om minder vlees te eten en eigenlijk zijn we daar wel tevreden over.

Het naanbrood dat we in Nepal regelmatig hebben gegeten, blijft nog even een uitdaging om zelf te maken. We hebben zelf geen aardewerken oven, dus een beetje improviseren is belangrijk. We hebben ondertussen drie verschillende recepten voor naanbrood uitgeprobeerd en het begint er steeds meer op te lijken. Genoeg gist in het deeg, lang genoeg laten rijzen, het deeg dik genoeg uitrollen en niet te lang in de oven laten staan.

In Azië doken we graag een markt op om de verschillende producten van een land te zien en te proeven. Hier in Nederland doen we dat ook. Boodschappen doen we graag op de Haagse Markt. Een ideale plek om goedkoop verse groenten en fruit te halen. ‘s Avonds genieten we dan lekker van een beetje Azië in Nederland en komen er fijne herinneringen naar boven!

Thaise groentecurry met rijst

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

    Inge
    25 sep 2014

    Ziet er lekker uit!!

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.