Kookcursus in Chiang Mai

geschreven door gastblogs op

Na een gezellig welkomstetentje waarbij Ronald per ongeluk eendenvliezen in plaats van eendenborst bestelde, besloten we dat het hoog tijd werd om ons eens wat meer in de Thaise keuken te gaan verdiepen. We volgen een kookcursus bij Da’s Organic Farm Hut Thai Cooking School.

We worden vroeg opgehaald door Da. Hij heeft in het verleden samen met onze hostelhostess (van AOI Garden Home) als gids gewerkt en is net zo easy going. Als kinderen, zo ongeduldig kijken we naar het lijstje van gerechten waaruit we kunnen kiezen. Ik kies voor de springrolls, groene curry, soep met noodles, pad thai en mango met sticky rice, om me vervolgens te realiseren dat ik het ook allemaal op moet eten. Ik ga er maar vanuit dat Ronald mijn restjes wel opeet als ik geen pap meer kan zeggen.

Allereerst neemt Da ons mee naar de markt om inkopen te doen. Hij vertelt ons alles over alle verschillende soorten rijst, kruiden, curry’s en al het andere dat de Thaise keuken te bieden heeft. Het meeste van wat hij zegt is prima te verstaan, in de andere gevallen lachen en knikken we vriendelijk.

DSC_4643

Na de markt rijden we nog een stuk verder de stad uit om te eindigen bij ‘Da’s Organic Farm’, een boerderij die zo tot de verbeelding spreekt dat we voor het gemak even vergeten hoeveel werk zo’n boerderij met zich meebrengt; binnen nog geen vijf minuten liggen de plannen op tafel om hierheen te verhuizen.

DSC_4651

We worden mee de tuin in genomen met ieder een rieten hoed op ons hoofd. ‘When in the farm, do as the farmers do’ is het motto. Groenten, vruchten, wortels, paddenstoelen en vooral veel kruiden worden uitgelegd, geplukt, geroken, geproefd en uiteindelijk meegenomen naar ons keukentje. De rest van de dag zijn we bezig met snijden, woken, koken, frituren, maar bovenal zijn we bezig met eten.

DSC_4677

Na deze fantastische dag nemen we ons voor om in Nederland ook zo’n goede wok aan te schaffen, zo’n coole grote vijzel te zoeken en minstens één keer per week Thaise curry te maken. Maar de favoriet uit het kookboekje dat we meekrijgen, blijkt voor iedereen hetzelfde: springrolls zijn niet te overtreffen.

DSC_4717

Melissa reisde met Ronald een kleine week met ons door Noord-Thailand. Nog geen genoeg van kookverhalen of zin om zelf eens een poging te wagen? In ons blog op de website van Columbus Magazine vind je ons verhaal met een recept voor een Thais gerecht!