Marokkaanse souvenirs kopen

geschreven door Pim op

Er zijn voldoende gelegenheden om Marokkaanse souvenirs te kopen in en om de toeristische plaatsen in Marokko. Toch gaan we naar huis met betrekkelijk weinig spulletjes die ons thuis weer aan dit mooie land kunnen herinneren. Lees over de Marokkaanse souvenirs die we wél kochten en waarom we andere dingen lieten liggen.

De eerste weken in Marokko bezoeken we behoorlijk wat medina’s en markten. Zeker in toeristische plaatsen zijn daar goede gelegenheden om Marokkaanse souvenirs te kopen. In Chefchouen, Meknès en Ifrane laten we die kansen schieten. Reden daarvoor is dat we op dat moment nog maanden reizen door Marokko voor de boeg hebben, in een klein campertje waarin we eigenlijk al genoeg spullen hebben.

Reisapp

Ga je op reis en wil je weten wat je wel en niet mee terug naar Nederland mag nemen? Dan kan de Reisapp je helpen. Met de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane heb je betrouwbare reisinformatie bij de hand en ontvang je bericht wanneer een reisadvies verandert.

Je kan de Reisapp downloaden via Google Play en de App Store

Toch zet al dat aanbod ons aan het denken en sluipt er een enkele wens door in ons koopgedrag. In Figuig kopen we op de markt een typisch Marokkaanse djelabba. Dat is een gewaad met een puntmuts, dat door veel locals gedragen wordt. Het komt gelijk van pas als een soort badjas en blijkt in het Atlasgebergte ook goed dienst te kunnen doen als dekentje tijdens koude nachten. Na het surfen is het een handig kledingstuk om discreet onder te kunnen omkleden.

Bij toeristische plekken moet je vaak stevig onderhandelen voor een redelijke prijs. Dat hoort erbij en is ook best begrijpelijk. Wat zou jij doen als verkoper? Toch zien we op steeds meer plaatsen ook prijzen genoteerd staan, wat de indruk wekt van vaste prijzen. In alle gevallen is het raadzaam om te bedenken wat iets je waard is en daarmee in overleg te gaan met de verkoper. Voor de djelabba vraagt de marktverkoper 220 dirham, ongeveer €20. Daarover besluiten we niet te onderhandelen, het is immers niet veel geld en we zouden uit een onderhandeling hooguit een paar euro slepen. Van een gids horen we later dat het een goede prijs is.

Peperduur

Kleding, kleden, producten van Marokkaans leer, tajines en ander aardewerk, sieraden en stenen, kruiden, dadels, nougat en natuurlijk stickers, magneten en dergelijke prullaria komen allemaal eindeloos voorbij. We laten het allemaal zonder veel moeite liggen tot het einde van de reis door Marokko nadert. Dan voelen we wat koopdrang vechten tegen de constatering dat we niets van al dit echt nodig hebben. We geven er in Essaouira dan nog één keer aan toe en kopen de specerij saffraan. Peper duur? We betalen bijna €5 euro voor een halve gram van de smaak- en kleurgevende delen uit de bloemen van saffraankrokussen.

Daar houden we het bij en dan hebben we het toch aardig gedaan, vinden we zelf. Want al is Marokkaanse souvenirs kopen een mooie manier om de economie van Marokko te stimuleren, aan spullen kopen waar we niets mee doen heeft uiteindelijk niemand wat. Weg ermee!

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.