Meerdaagse kanotocht door Val d’Allier

Meerdaagse kanotocht door Val d'Allier

Met een eigen opvouwbare kano, vervoer om hem ergens te water te laten en de tijd om meerdere dagen een rivier af te zakken komen we op de oever van de Allier bij Billy, een plaatsje ten zuiden van Moulins. Van hier peddelen we in 3 dagen door natuurpark Val d’Allier en langs Moulins naar Le Veurdre op een meerdaagse kanotocht door Val d’Allier.

De kano gaat opgevouwen mee in de auto waarmee vrienden ons afzetten bij de rivier. Voor ons ligt een tocht van 85 kilometer stroomafwaarts naar Le Veurdre. Daarover hebben we informatie ingewonnen bij Canoe en Terre d’Allier, waar je kano’s kan huren en een tocht als deze kan laten organiseren onder de productnaam “bivouac”. Heel vriendelijk ontvangen wij van de eigenaar, Pierre, gratis een beschrijving van deze tocht met advies voor onderweg.

De Allier stroomt door Val d’Allier van zuid naar noord. Vanaf Billy is het een kleine 15 kilometer kanoën tot de zuidgrens van het natuurpark, die op de spoorbrug van Saint-Loup staat aangegeven. Binnen het natuurpark gelden strengere regels. Zo is het verboden om er wild te kamperen en kampvuren aan te leggen. Daarom beperken we ons de eerste middag tot zo’n 13 kilometer kanoën en leggen we vóór het natuurpark aan, op een strandje bij Varennes-sur-Allier. Er is daar niks en niemand, maar we hebben onze kampeerspullen en eten bij ons. Bij de warmte van een vuur van drijfhout hebben we een heerlijke middag en avond in de buitenlucht.

De volgende ochtend worden we wakker met wat regen en pakken we een natte tent in. Dat geeft niks, want alles kan de kano in. Droge spullen houden we droog in de grote zak waar de opvouwbare kano uit komt, die in feite een grote drybag is. De natte buitentent houden we apart in een vuilniszak. Als we de tent uitkomen houdt het precies op met regenen. Desondanks bereiden we ons met regenkleding voor op de lange dagtocht die deze etappe van de meerdaagse kanotocht door Val d’Allier zal brengen. Om een uur of 10 zitten we weer op het water.

Voor ons ligt meer dan 45 kilometer kanoën tot voorbij Moulins, waarvan een groot deel door de beschermde natuur van Val d’Allier. Onder ons stroomt het water gestaag voort. We hoeven ons niet overmatig in te spannen om vlot vooruit te komen. Zeker bij stroomversnellingen maken we mooi vaart. Daar zijn er niet heel veel van, dus het is daarnaast zaak om de sneller stromende delen van de rivier op te zoeken, zoals in de buitenbochten langs de steile afgekalfde oevers, waar de natuur vrijelijk zijn gang gaat. In de wanden zien we nog nestholletjes van bijeneters en oeverzwaluwen, maar in deze tijd van het jaar zijn die verlaten. De vogels zijn naar warmere oorden vertrokken.

Blauwe reigers, zilverreigers en aalscholvers zijn er temeer. We jagen ze een beetje voor ons uit, omdat ze makkelijk opschrikken en ze dan vaak verder stroomafwaarts gaan zitten. We komen ze vervolgens verderop weer tegen en kunnen van ze blijven genieten. Grote zwermen vogels cirkelen rond boven het water, prachtig wit met zwart. Een mooie show. Eén aalscholver heeft ons echter wat later in de gaten en laat boven ons van schrik zijn versgevangen visjes glippen. We zitten raar te kijken als rondom ons zijn maaltje in het water plonst.

Een oplettende vogelspotter zal hier ook al snel één van de vele ijsvogeltjes opmerken die pijlsnel van een tak vertrekken om zich verderop onzichtbaar te maken in de begroeiing op de oever. Aanvankelijk zien we vaak enkel een blauwe flits van het verendek. We horen de hoge roep, maar zijn ze dan snel kwijt. Omdat we lang op het water zijn krijgen we vaker de kans. Zo zien we ze soms van erg dichtbij, compleet in blauw en oranje en met de witte streep bij de ogen. Een voorrecht om deze diertjes zo te kunnen zien. Het blijft wennen dat we er hier op één dag tientallen kunnen spotten.

Meerdaagse kanotocht door Val d’Allier

Tegen 5 uur ‘s middags kanoën we Val d’Allier uit en passeren we de oude spoorbrug bij Moulins. Hier houden we goed links aan omdat we zijn gewaarschuwd voor rommel in de rivier. Even verder steekt midden op het water een oud ijzeren voorwerp uit het water. Beslist niet iets wat je met een kano wilt raken. Zeker niet met het doek van een opvouwbare, dat voor scherp metaal kwetsbaar is. Even verder leggen we links aan bij de kanoverhuurlocatie van Moulins. De boot moet hier uit het water om de dam te passeren die net voorbij de brug van Moulins ligt. We zijn een vreemde vertoning als we in de spits het zebrapad oversteken met tussen ons in 5 meter kano. Aan de andere kant van de brug kunnen we makkelijk wat boodschappen meenemen bij de Intermarché die langs het water zit. Daarna duwen we in een flinke regenbui af en varen we onder prachtige een regenboog verder.

Het is 19.00 uur als we deze dag kanoën op de Allier even voorbij Moulins afsluiten. We zijn dan zo’n 9 uur en 45 kilometer verder. We vinden opnieuw een strandje, in de buurt van Avermes, net voorbij een dammetje dat geenszins een obstakel vormt. Ook dit strandje is helemaal voor ons. In de laatste zonnestralen zetten we de tent op, die nog snel droogt. We pakken zelfs nog wat zonne-energie mee met ons Xtorm solar panel, waarmee we de telefoons zelfs op een tocht als dit kunnen opladen. Ondertussen stillen we de honger met een warme maaltijd. Met het vallen van de avond kruipen we onder onze slaapzakken voor een heerlijk stille nacht naast de rivier.

De laatste dag van de meerdaagse kanotocht over de Allier varen we terug naar Le Veurdre. Dat is vanaf onze slaapplek nog een kleine 30 kilometer kanoën. Opnieuw pakken we zorgvuldig in en zijn we rond 10 uur weer op het water. We zijn praktisch op een derde als we een uurtje later de brug bij Villeneuve-sur-Allier passeren. Ondanks dat we de kanotocht door Val d’Allier nu achter ons hebben liggen, is ook hier nog genoeg natuur te bewonderen. Ook hier zijn veel ijsvogels, mooie hoge oevers voor bijeneters en veel reigers en aalscholvers. We zien ook Vlaamse gaaien en vrolijke kwikstaartjes.

We lunchen bij Port Barreau, een plek die ik ken van een eerdere kanotocht op de Allier, op een goed behapbare 10 kilometer van Le Veurdre. Ondanks de naam, die iets zegt over vroegere tijden, is hier weinig in de vorm van faciliteiten. Op de zuidwestoever is hier wel een mooie wildkampeerplek te vinden, waar je ook met een camper kan komen. Het is na een wat wisselvallige ochtend opnieuw zonnig geworden, dus we kunnen weer heerlijk in het zonnetje liggen voor we de kano weer in gaan om het laatste stuk naar Le Veurdre te kanoën.

We blijven mooie plekken langs de rivier passeren en er zijn zelfs nog wat passages die wat aandacht vragen, waar drijfhout voldoende verspreid ligt om wat stuurkunst te vereisen. De stroming geeft vaak een goede baan langs obstakels aan en door dat pad te volgen komen we zonder problemen verder. Het is halverwege de middag als we de bekende brug bij Le Veurdre weer zien liggen. Links op de oever ligt de kano locatie Canoe en Terre d’Allier. Wij leggen ertegenover aan, dichtbij de parkeerplaats waar we onze camper mochten parkeren. Het is het einde van een prachtige meerdaagse kanotocht door Val d’Allier, die zo goed bevallen is dat we nog even serieus overwegen om de tocht te verlengen. Dat kan; naar Apremont-sur-Allier, 20 kilometer verderop, en zelfs verder, naar Le Bec d’Allier en dan over de Loire naar Nevers. Dat is wellicht nog een mooie meerdaagse tocht voor een andere keer!

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

    Kim
    31 okt 2019

    Mooi filmpje👍🏼

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.