Meerdaagse kanotocht over de bovenloop van de Loire

We maken een meerdaagse kanotocht over de bovenloop van de Loire. In 13 dagen kanoën we 391 kilometer van Le Puy-en-Velay naar Bec d’Allier, vlak voorbij Nevers. In de bovenloop is de rivier wilder, met veel stroomversnellingen. Stuwdammen temmen stroomafwaarts het verloop en vormen geduchte obstakels op de route. Het is hard werken om voortgang te maken, maar ook genieten van de natuur, talloze vogels boven het spiegelende water en mooie vissen onder het oppervlakte.

Routebeschrijving

Een meerdaagse kanotocht op de bovenloop van de Loire stelt je materiaal, vaardigheden en uithoudingsvermogen op de proef. De obstakels op deze route staan goed beschreven in het boek ‘La Loire vue du fleuve: Guide de randonnée nautique‘.

Download GPX

Om de kanotocht over de bovenloop van de Loire aan te vangen nemen we de trein naar Le Puy-en-Velay. We nemen daarin de opvouwbare kano mee. We lopen dan naar de Loire. De eerste dagen op de rivier zijn een opgave; veel stroomversnellingen en grote stenen dwingen ons om voorzichtig aan te doen. De kano loopt schade op, maar dat weerhoudt ons niet van het voorzetten van de kanotocht. Gaandeweg leren we bij en krijgen we de vaart erin en kunnen we gaan genieten van mooie kasteeltjes en oude bruggen langs het water.

De langste rivier van Frankrijk

Eerder maakten we een kanotocht van 392 kilometer over de middenloop van de Loire, van Bec d’Allier naar Saumur. Met de meerdaagse kanotocht over de bovenloop van de Loire hebben we de eerste kleine 800 kilometer die bevaarbaar is met de kano afgepeddeld. We zien twee karakters van dezelfde rivier: van een wilde ongetemde rivier die in de bovenloop over rotsformaties dendert, tot een meanderende rivier in de middenloop die zich een weg slijt door weidelandschappen langs zanderige oevers.

We kamperen langs de oever of op eilandjes, waar beschikbaar op campings, anders is het wildkamperen. We komen weinig andere kanoërs tegen op de bovenloop van de Loire. Tussen de wildere stroomversnellingen maken kleine dammetjes voor microcentrales en twee grote stuwdammen het traject wat ingewikkeld. Het is noodzakelijk om goed te weten wat we doen. We zijn voorbereid met een papieren gids en GPS en komen zo zonder problemen, maar met de nodige inspanningen, elke dag een etappe beetje verder. Een kanokar blijkt bijna onmisbaar en maakt de soms lange portages stukken makkelijker.

Op de rustigere stukken kunnen we de oevers afturen op zoek naar dieren. We zien slangen in en om het water, reetjes langs het water en allerlei vogels die bij de rivier leven. Oeverzwaluwen scheren over het water. Bijeneters laten van zich horen terwijl ze zich tegoed doen aan insecten. IJsvogels schieten voor ons weg; we zien ze vaak, soms rustend of jagend. Blauwe reigers en purperreigers vliegen kalmpjes naar een ander stekje als we aan komen glijden. En ook de kwak laat zich op dit deel van de rivier opvallend vaak zien. Zwarte wouwen houden het overzicht hoog vanuit bomen of de lucht boven de river. Dat zijn mooie momenten waarvoor we graag hele dagen op het water zijn.

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

  Joke van Raamsdonk
  14 aug 2023

  Prachtig weer!!! Zowel de reis als de fotoś.

  Pieter
  15 aug 2023

  Mooi avontuur weer! Erg grappig die foto de trein in met dat grote groene 🟩 🛶pak. Buurman en buurman level, A je to! 😃

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.