Meerdaagse tocht met husky honden in Lapland

geschreven door Pim op

Een meerdaagse tocht met husky honden in Lapland staat zelfs na de husky safari die we eerder deden nog hoog op de bucketlist. We genieten weer van een winterse tocht door afgelegen gebieden als bestuurder van een traditionele slee achter een team van honden.

Husky safari in Lapland

We vangen de dag aan met uitleg over het besturen van zo’n slee. De samenvatting wordt in ons geheugen gegrift, maar staat ter herinnering ook op de handgreep van de slee: never let go. De slee kan kantelen, je kan vallen, de honden kunnen verstrikt raken – maar wat er ook gebeurt, de slee moet je vasthouden. Dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan.

Eén voor één halen we de honden op uit hun kennels. Hun namen op houten bordjes helpen om de goede hond te vinden. De gidsen herkennen feilloos elk van de meer dan 200 honden op de boerderij. We helpen Thunder, Buckle, Peanut, Zeus, Obama en de rest van de honden in hun harnas en lijnen ze aan in hun team voor een slee. Het is een enthousiaste bende blaffende beesten. Wie ze echter verwent met een goede knuffel leert dat er waarheid schuilt in het spreekwoord; ze bijten echt niet.

Meerdaagse tocht met husky honden

Iedereen neemt plaats op een eigen slee. De honden staan te trappelen en schieten weg als de voeten van de rem worden gehaald. Ze worden dan ook stil. Alleen het knisperen van de sneeuw onder de slee is hoorbaar in het verstilde besneeuwde landschap. Nu is het zaak om de slee te besturen. Een taak die best wat concentratie vraagt in een stoet van 7 sledes met elk 3 tot 6 honden en een buitentemperatuur van -28°C.

De honden hebben geen moeite met die temperatuur. Ze kiezen volgzaam het pad van de gids. Als bestuurder bewaak je met een rem de afstand tot de volgende slee en tussen de eigen slee en de honden. Om de honden te helpen, bijvoorbeeld bij een helling, kan je de slee zelf duwen of meesteppen. Verder sta je het meest op de glijders die achter de slee uitsteken. De kunst is om dat een beetje ontspannen te doen, zodat je bij oneffenheden niet van de slee stuitert. De honden maken ongeremd enthousiast vaart, sneeuwhappend om af te koelen.

Tweedaagse tocht met husky honden

Zo rijden we op de eerste dag een tocht met de husky honden van zo’n 30 kilometer in ongeveer 4 uur. Halverwege stoppen we voor warme lunch in een afgelegen en bevroren hut. Onze adem beslaat in wolken op de ramen en spiegel, waar het direct aanvriest. Vingers en voeten zijn ijzig, maar toch lukt het bij een chocolademelk en warme kop soep om het gevoel weer enigszins terug te krijgen en genoeg te ontdooien voor de terugweg.

Terug op de husky farm van Hetta Huskies zijn we welkom in een warme kota, dit keer om te slapen. Na een traditionele Finse maaltijd van rendiervlees met aardappelpuree, gegarneerd met augurken en jam van rode bosbessen (lingonberry), en Leipäjuusto als toetje (letterlijk: broodkaas en beter bekend als squeaky cheese, naar het geluid dat de rubberachtige kaas maakt bij het kauwen).

Bij het knisperen van het vuur, dat vroeg door de gids is aangemaakt, worden we langzaam wakker voor een tweede tocht, van 40 kilometer. Die duurt een lange dag waarop we veel zelf kunnen doen. Van het samenstellen van de hondenteams, tot de rit door de wildernis. En daarna van het terugbrengen van de honden naar de kennels tot het opruimen van de sledes.

Het geld waard

Een meerdaagse tocht met husky honden kost best wat geld (€495 p.p.), maar een meerdaagse tocht met husky honden in Lapland is het beslist waard. Met een meerdaagse tocht heb je veel meer tijd om de honden en de techniek van hondensleerijden te leren kennen. De gidsen werken hard en kunnen altijd wel een handje hulp gebruiken, dus zolang we de energie hebben kunnen we ervaren hoeveel er komt kijken bij het verzorgen van de huskies en de uitrusting voor het sleerijden. Een unieke ervaring van deze traditionele manier van reizen door de besneeuwde wildernis van Lapland.

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

  Thomas
  9 jan 2018

  Hou op.

  Marian
  9 jan 2018

  Geweldige ervaring, lijkt me!! Bofferds!
  Mooi verslag!

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.