Mekong Delta

geschreven door Jiska op

Samen met Japie zijn we drie dagen in de Mekong Delta. Een van de grootste rijst export gebieden ter wereld. In de vertakkingen van de rivier drijven huizen, restaurants en markten. Het is hier minder toeristisch dan de gebieden ten noorden van de delta dus voor ons een mooie gelegenheid om deze drijvende wereld zelf te ontdekken. We beginnen met een busrit van Saigon naar Vinh Long, een dorp waar veel dagtours stranden. De ongeduldige busjongen schreeuwt ons de bus uit op een plek die niet op onze kaart staat. De motorbike rijders wijzen de kant op van het centrum en wij besluiten te gaan lopen.

Vinh Long zelf stelt niet veel voor, maar een eilandje aan de overkant van de rivier biedt volgens de Lonely Planet leuke homestays. We nemen de ferry naar de overkant van de rivier (voor 2 eurocent) waar we op een motorbike stappen naar de homestay. Japie gaat met zijn rugzak bij een man achterop en Pim en ik inclusief onze rugzakken stappen bij een vrouw achterop. Volgens de Vietnamezen past alles op één scooter, of het nou twee toeristen zijn of een (nog levende) koe.

Aangekomen bij de homestay krijgen we een kamer met z’n drieen. Het lijkt erop dat een bewoner van deze kamer deze nacht ergens anders moet slapen. We verwachten niet veel van het eten en zijn dan ook zeer verbaasd als het eten wordt opgediend: pompoensoep, springrolls, groenten, rijst, vlees en jawel de Elephant Ear Fish. Smullen dus!

De volgende ochtend besluiten we het eiland te verkennen op de fiets. We rijden vrolijk langs de locals en roepen ‘Hello’ terug naar de schoolkinderen. Hoe verder we van de grote weg wegrijden hoe leuker het wordt, met als hoogtepunt een hanengevecht. De mensen vinden ons even interessant als wij het hanengevecht, dus na wat gelach en ‘gepraat’ (misschien hebben we wel geld geboden op een haan) beginnen de hanen met omhoogstaande veren te vechten. Na een kort gevecht zal er vast één haan gewonnen hebben, maar het wordt ons niet duidelijk welke haan dat is.

We gaan met de bus verder naar het zuiden: Can Tho. Hier besluiten we om om 6 uur in de ochtend met een bootje de Cai Rang floating market te bezoeken. Na wat onderhandelen stappen we de boot in. Opkomende zon en de wind in je haren, heerlijk! Na drie kwartier varen, komen we aan bij de markt. Aan de mast van elke boot hangt wat er bij die boot gekocht kan worden; wortels, kolen, aardappels, ananassen en watermeloenen. Leuk om te zien hoe de groenten en het fruit gewogen worden en vervolgens overgegooid worden op de boot van de kopers. Na drie dagen in de Mekong Delta te zijn geweest, zakken we nog verder af naar het zuiden. We gaan van het strand en de zee genieten op Phu Quoc eiland!

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.