Met de auto naar Marokko via Tanger en Ceuta

Met de auto naar Marokko

geschreven door Pim op

Met de auto naar Marokko reizen, kan op een aantal manieren. Dat heeft voornamelijk te maken met de alternatieven die mogelijk zijn voor overvaren naar Marokko. Daarbij horen ook verschillende prijzen, die variëren door drukte en reisgemak. We vergelijken overvaren met de auto naar Marokko via Tanger Med en Ceuta.

In februari 2017 voer ik met de Volkswagen camper over van Algeciras naar Tanger Med. Tanger Med is de grootste Mediterrane haven van Marokko en voor veel mensen de bestemming van de laatste etappe van een lange rit met de auto naar Marokko. Sinds we schreven over die oversteek, zien we op onze site elk jaar meer mensen terugkomen die overwegen om met de auto naar Marokko te gaan en op zoek zijn naar meer informatie over de reis en de kosten.

Kaartjes voor de ferry van Balearia kocht ik destijds online, via Direct Ferries. Daar was ik blij mee, want in de haven was het een behoorlijke chaos. Bij de ticket offices stonden lange rijen met mensen die al dagen op hun boot aan het wachten waren. De overtocht werd vertraagd door een storm die de Middellandse zee op trok en door wind en golven overtochten voor een aantal dagen onmogelijk maakte.

De weersverwachting is vergelijkbaar als we ons in 2019 opmaken voor opnieuw overvaren naar Marokko. We houden dat goed in de gaten en zien op het laatste moment een gelegenheid om tussen de stormen Daniel en Elsa over te varen naar Marokko. Een dag van tevoren boeken we kaartjes. De tickets voor een overtocht in de ochtend zijn dan op Direct Ferries al uitverkocht, maar we vinden nog kaartjes via de Spaanse app van Balearia. Het vereist wat vertalen, maar de bestelling plaatsen lukt zonder problemen.

In 2017 betaalde ik voor een klein busje met bestuurder ongeveer €100 voor overvaren van Algeciras naar Tanger Med. Die prijs voor een overtocht naar Marokko vinden we in 2019 niet zo makkelijk terug. Na wat zoeken moeten we concluderen dat halverwege december de kosten van overvaren van Algeciras naar Tanger Med met een klein busje en twee personen al snel meer dan €300 bedragen. De prijzen die we vinden bij Direct Ferries, zien we ook terug als we direct op de site van de rederij controleren. Er is alleen wat verschil in de beschikbaarheid van kaartjes.

Het lukt gelukkig toch nog om goedkope tickets voor overvaren naar Marokko te vinden, door ook andere trajecten voor de overtocht te overwegen. We komen uit op overvaren naar Marokko via Ceuta, voor €130,- voor ons tweeën mét busje. Een goedkope overtocht naar Marokko, ook als we het vergelijken met de kosten van overvaren naar Marokko in 2017. Zo goedkoop dat we ons afvragen waarom dit traject niet veel populairder is, als we ‘s ochtends direct door kunnen rijden op een boot eerder, die al om 8 uur’ s ochtends afvaart. Slechts anderhalf uur later rijden we met een tiental andere auto’s alweer van de boot af, Ceuta in.

Ceuta is Spaans grondgebied in Noord-Afrika. Eén van een aantal exclaves aan de noordkust van Marokko. Dichtbij Spanje gelegen, is het een voor de hand liggende bestemming voor een overtocht per boot. Voor een overtocht naar Marokko is het iets minder vanzelfsprekend, omdat de kleine stad niet Marokkaans is, dus een grensovergang heeft en het daar druk kan zijn door de controles voor migranten en reizigers. Aan Spaanse zijde is een groot parkeerterrein ingericht om reizigers met auto’s op te vangen. Hier kunnen wachttijden oplopen tot meer dan 4 uur. Voor ons valt het mee. Na een uurtje kunnen we doorrijden naar de grens.

De grensovergang in Ceuta is verder vergelijkbaar met Tanger Med. We krijgen stempels in onze paspoorten en een bewijs van de registratie van tijdelijke invoer van onze auto. Daarna wordt de auto door een vriendelijke douanier kort gecontroleerd op de aanwezigheid van wapens, drugs, drones en waardevolle spullen. Omdat we niet de enigen zijn vereist het natuurlijk wat wachten, maar al met al gaat het redelijk vlot en eenvoudig. We leren dat overvaren naar Marokko via Ceuta eigenlijk net zo makkelijk is als via Tanger Med. Daarbij is goedkoop overvaren naar Marokko via Ceuta makkelijker en sneller.

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.