Met de kano over de bovenloop van de Loire

Kanoroute Bec d'Allier tot Val de Loire bij Charité-sur-Loire
Aankomst brug bij Charité-sur-Loire

Met een uitvalsbasis in centraal Frankrijk ligt het voor de hand om de zomervakantie in te zetten om een vervolg te geven aan onze tocht over de Loire. We plannen twee weken om per kano weer een groot deel van de langste Franse rivier af te varen.

Eerder maakten we al een meerdaagse kanotocht over de Loire van zo’n 400 kilometer. Een flinke tocht, maar toch nog niet de helft van wat de rivier lang is. Met 1012 kilometer is de Loire de langste rivier van Frankrijk. We peddelden 12 dagen flink door en genoten van Frankrijk vanaf het water.

We kozen toen voor de zekerheid de middenloop, waar je op voldoende water mag rekenen, relatief weinig obstakels treft en het water niet hoeft te delen met binnenvaartschepen. We bedachten een veel kortere afstand te overbruggen, maar het was leuk en goed te doen, dus we kwamen een heel eind.

Van Le Veurdre, aan de Allier, maakten we de kanotocht naar Bec d’Allier, vlakbij Nevers, waar de Allier uitmondt in de Loire. De Loire volgden we voorbij Orléans en Tours tot Saumur. We kampeerden langs de rivier; als het even kon kozen we voor wildkamperen op zanderige eilanden die de redelijk natuurlijk gehouden waterloop opwerpt.

Een prachtige tocht destijds, dus met wat weken vrij in het vooruitzicht begon het weer te kriebelen en was de keuze snel gemaakt; we gaan nog een sectie van de Loire bevaren. Dit keer proberen we de bovenloop. De vele obstakels van stroomversnellingen tot rotspartijen en kleine dammetjes tot grote stuwdammen nemen we op de koop toe.

Met het boek over kanotochten op de Loire dat we tijdens de vorige tocht wisten te bemachtigen, weten we een stuk beter wat we kunnen verwachten. We lezen ons in en noteren in de GPS wat we waar moeten doen. Van opletten tot uitstappen, kort overdragen tot complete portages.

We hebben reddingsvesten in bezit en we kopen voor het gemak (en om eens te proberen) een kanokar; een aluminium frame met wielen waar de kano op kan rusten tijdens langere stukken over land. Ook schaffen we een nieuw zonnepaneeltje aan om de telefoons onderweg mee te kunnen laden.

De tocht kan wat ons betreft starten in Le Puy-en-Velay, waar de Loire volgens het boek voor het eerst goed begaanbaar is per kano – als er voldoende water is. Met de stroom mee komen we misschien wel in Nevers, om ook de bovenloop van de Loire af te kunnen tikken. We gaan het meemaken!

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

    Kim
    23 jul 2023

    Heel veel plezier!!

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.