Met de trein in Sri Lanka

geschreven door Pim op

We bewaren reizen met de trein in Sri Lanka tot de mooiste rit uit de reisgidsen: van Ella naar Haputale. Met de trein reizen we door het paradijs. Het binnenland van Sri Lanka is bijzonder mooi, zeker vanuit de trein. De derde klasse blijkt een avontuur op zichzelf.

Vanuit Ella ligt een spoorweg tot aan Kandy. Een rit van 6,5 uur, waarvan het eerste deel tot Haputale terecht wordt aanbevolen. We moeten ‘s ochtends een trein pakken, de dag ervoor kunnen we alleen nog de posttrein van 19 uur zien vertrekken. Een mooie zomerse dag van reizen met de trein in Sri Lanka ligt voor ons.

In de derde klasse van een lange volle trein zitten we op onze favoriete plek: tussen de locals. De duurdere observatie coupé (1e klasse) laten we schieten; alle coupés rijden toch hetzelfde traject. Doordat we onze coupé delen met vele locals kunnen we eigenlijk niet meer voor een plek kiezen. Ze lachen naar ons; de beste uitzichten zijn aan de rechterkant van de trein, waar zij zitten en niet wij.

Gelukkig komen ook aan de linkerkant prachtige uitzichten langs. Moestuinen en kleine boerderijen maken plaats voor uitgestrekte theeplantages naarmate we verder in het centrale hoger gelegen gedeelte van Sri Lanka rijden. Deze rit is echt de moeite waard.

Maar met de trein in Sri Lanka is meer dan alleen een populaire rit uit de reisgidsen. Na al het moois val ik in slaap omdat 6,5 uur treinreizen in de snikhete derde klas ook best vermoeiend is. Ook Jiska is wat minder alert, tot ze iets raars voelt bij haar moneybelt. Als ze verzit trekt de man naast haar zijn hand terug; even later zoekt hij een andere plek op en neemt een andere man zijn plaats in. Als Jiska het me even later vertelt vertrouw ik gelijk niemand meer.

Zelfs als de plaatsvervanger onzelfzuchtig wat kleingeld voorschiet voor een paar snacks, die we bij een korte tussenstop aannamen van een verkoper maar zo snel niet konden betalen, weet ik niet wat ik er van moet denken. Ik geef hem zo snel mogelijk wat kleingeld terug, nadat ik wat heb gewisseld op een volgende stop, maar uiteindelijk stappen we in Kandy uit met 40 Rupees schuld. Hij wil er niets van weten; we hebben twee uitersten gezien deze rit. En we mogen ook uit het reizen met de trein in Sri Lanka de eindconclusie trekken dat de bevolking in Sri Lanka (vaak) onwijs lief is!

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.