Met de trein in Thailand

geschreven door Pim op

De trein blijkt in Thailand weer een prima vervoermiddel voor lange afstanden. We gaan vier keer met de trein in Thailand en ervaren telkens een prima rit voor een redelijke prijs.

Omdat we weten dat de trein in Thailand betrouwbaarder, sneller en niet duur is, plannen we om gelijk na de grensovergang vanuit Cambodja de trein te nemen naar Bangkok. Dat is makkelijker dan de bus, omdat we dan precies weten waar we uitkomen (een niet te onderschatten voordeel, te meer omdat we een hostel op loopafstand van het station op het oog hebben). Helaas zien we bij aankomst op het station de laatste trein naar Bangkok net wegrijden.

We geven de trein een herkansing op weg naar Vientiane. Dat blijkt ideaal. De trein vertrekt ‘s avonds en zal de volgende ochtend vroeg aankomen in de buurt van de grens met Laos. Als we instappen zijn er grote stoelen, waarvan we er elk één voor onszelf hebben. Voor de nacht komt de bemanning langs om elk bed op te maken, compleet met gordijntjes. We weten niet wat we meemaken! Zoiets hebben niet gezien in de trein in Vietnam of de trein in China.

Vanuit Chiang Mai kiezen we de trein terug naar Bangkok. Een eerste kaartje gaat min of meer verloren, omdat Jiska die dag te ziek blijkt om te reizen. We zijn te laat om (een deel van) de kosten van de kaartjes terug te krijgen, iets wat in principe wel kan als je op tijd bent. Een dag later pakken we alsnog de trein. Dit traject blijkt de touristische hoofdroute. De trein heeft een ‘feestcoupe’ waar tot rond middernacht de polonaise wordt gedanst. We stappen wat eerder uit dan de meeste mensen, in Ayutthaya, waar we kunnen overstappen richting Pak Chong, in de buurt van Khao Yai National Park.

Vanuit Pak Chong nemen we later weer een trein naar Bangkok. Dit is het tegenovergestelde is van de rit vanuit Chiang Mai. In de derde klasse zoeken we een plekje tussen de locals. Het is warm en druk. Gelukkig is er genoeg plaats om te zitten. Door het gangpad lopen verkopers af en aan. Een leuke ervaring!

Een vergelijkbare nemen we naar Bang Saphan Yai, 8 uur ten zuiden van Bangkok. Een nog langere rit, met meer reizigers maar gelukkig minder verkopers. We kunnen lekker zitten. Grappig in deze trein is weer dat de stoelen stuk voor stuk kunnen roteren. Voordat we vertrekken komt de bemanning alle stoelen draaien, zodat we in de richting kunnen kijken waar de trein heen rijdt. We rijden overdag en kunnen onze ogen uitkijken, eerst in de stad waar mensen pal aan het spoor wonen, dan op het platteland waar we groene rijstvelden, vissers en vogels zien. Weer een leuke ervaring!

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.