Met het openbaar vervoer in Marokko

Van Agadir naar Fes kan met het openbaar vervoer in Marokko in twee dagen gereisd worden. De eerste dag rijdt de bus van Agadir naar Marrakesh en de volgende dag de trein van Marrakesh naar Fes. Er blijft tijd over om tijdens de tussenstop Marrakesh te bekijken.

Bus van Agadir naar Marrakesh

Een luxe bus vertrekt bijna elk uur om te reizen van Agadir naar Marrakesh. Er zijn twee bedrijven die voor deze route goed aangeschreven staan: CTM en Supratours. Ik kies voor de bus die vertrekt om 9:45u zodat ik aan het begin van de middag in Marrakesh aankom. De dag voor vertrek koop ik alvast een kaartje bij de ticket office in het Gare Routière van Agadir, voor 110 dirham. Een extra 5 dirham wordt gerekend voor grote bagage die onder in de bus gaat.

De rit van Agadir naar Marrakesh is aangenaam. Supratours rijdt luxe tourbussen met airco in ongeveer 3 uur van Agadir naar Marrakesh. De bus volgt de tolroute die ik eerder al eens reed toen ik met de auto naar Marokko kwam. Er is wat te zien van het eenvoudige leven buiten de stad en er is uitzicht op besneeuwde toppen van de Hoge Atlas. Na ongeveer twee uur is er een korte tussenstop op nog een klein uurtje rijden van Marrakesh.

De bus komt in Marrakesh aan bij het treinstation. Daar kan ik gelijk een kaartje kopen voor de trein van Marrakesh naar Fes. Er zijn ticketautomaten op het station van Marrakesh. Overdag vertrekt de trein van Marrakesh naar Fes ongeveer elke twee uur. Er is een klein prijsverschil tussen de eerste en tweede klas en ik besluit een eerste klas kaartje te kopen voor de volgende dag, in de trein van Marrakesh naar Fes van 8:20u. Dat kost 320 dirham. Vervolgens neem ik een taxi naar de medina van Marrakes, om daar een kijkje te nemen op het plein Djemaa el Fna en in de nabijgelegen souk. Hier blijf ik ook om te overnachten.

Trein van Marrakesh naar Fes

In de eerste klas betaal je voor vaste plekken. Mijn plekje is in de trein op spoor 3, in het eerste voertuig, daarin het eerste van 9 compartimenten op stoel 15. Elk compartiment heeft 6 lekkere stoelen, een klein tafeltje aan het raam en ruimte voor bagage. De treinreis langs Casablanca, Rabat en Meknes duurt meer dan 8 uur. Langs een groot deel van de route tot Casablanca wordt hard gewerkt aan een hogesnelheidslijn die de reistijd erg zal verkorten. Gedurende de treinreis van Casablanca naar Fes wordt het uitzicht steeds mooier. Het landschap wordt steeds groener tot we aankomen op het station van Fes, waar op het perron sinaasappels in de bomen hangen.

De reis van Agadir naar Fes met het openbaar vervoer is zelf redelijk eenvoudig te maken. De kosten zijn aantrekkelijk, vergeleken met bijvoorbeeld een auto huren in Marokko. Het reiscomfort is hoog. Het enige nadeel is misschien de reistijd. Door de reis van Agadir naar Fes met het openbaar vervoer op te knippen kan je wellicht meer steden zien en minder lange reisdagen maken.

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

    Joke van Raamsdonk
    10 mrt 2018

    Weer een mooi verslag Pim! En mooie foto’s.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.