Met het openbaar vervoer naar Frankrijk

met het openbaar vervoer naar Frankrijk

geschreven door Jiska op

We gaan met het openbaar vervoer naar Frankrijk aan het begin van de meivakantie. Vorig jaar reden we nog met de camper naar Frankrijk. Nu proberen het openbaar vervoer naar Frankrijk uit. We bekijken en vergelijken verschillende opties en ontdekken voordelen en nadelen.

We gaan op het internet op onderzoek naar de beste mogelijkheid om met het openbaar vervoer naar Frankrijk te gaan. Eindbestemming van de eerste reis is Nevers. We vergelijken de bus met de trein en komen erop uit dat het goedkoper is om met de bus naar Frankrijk te gaan.
Als we met de trein (de NS van Frankrijk heet SNCF) zouden gaan, zouden we per persoon €130,- moeten betalen. Met de bus geven we per persoon maar €60,- uit. Toch bedenken we een combinatie van bus (€30,-) en trein (€33,-), omdat dat sneller is dan alleen de bus. Vooral het stuk naar Parijs is met de bus goedkoper dan met de trein.

De Ouibus en de Flixbus

De rit begint op Den Haag Centraal. Daar stappen we in de Ouibus om met het openbaar vervoer naar Frankrijk te gaan. Via Lille komen we 8 uur later aan op Parijs Bercy. Hier blijken de treinen, mede vanwege de stakingen, naar Nevers al helemaal vol te zitten. We hadden de trein niet van tevoren geboekt, dus moeten op zoek naar een alternatief. De Ouibus gaat niet naar Nevers, maar de concurrent, de Flixbus, gaat wel naar Bourges. Iets verder uit de richting, maar goed genoeg.
We kopen drie kwartier voor vertrek twee tickets naar Bourges. Onze reis kan gelukkig door gaan. Vier uur later komen we aan in Bourges, waar we door vrienden worden opgehaald.

Het is op zich goed te doen om met het openbaar vervoer naar Frankrijk te gaan. Wanneer je met de bus wilt, vraagt dat wel wat planning en flexibiliteit. Door de files die je met de bus kan hebben, kan het natuurlijk zijn dat je een treinaansluiting mist. Met wat zoeken en geduld is er altijd wel een mogelijkheid.
Van andere mensen horen we dat de prijzen van de treinen erg verschillen. Dit heeft vooral te maken met hoe vroeg je van tevoren een treinticket boekt. Als je een paar maanden van tevoren al weet dat je met de trein naar Frankrijk wilt, is het gunstig om dit al te boeken, omdat dit goedkoper is dan wanneer je kort voor vertrek boekt.

Wat is jouw ervaring met reizen naar Frankrijk met het openbaar vervoer?

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

  Ilse Sorel
  15 dec 2019

  Graag zou ik willen weten hoe ik met het openbaar vervoer zou moeten reizen vanaf station Driebergen Zeist naar het plaatsje Deuxnoud au Bois in Frankrijk (ligt tussen Metz en Nancy). Ik heb geen exact adres. Ook een prijsindicatie graag. Ik heb een kortingskaart voor Nederland. Dank vast. Mvg. Ilse Sorel

  Marcia Nieuwenhuis
  28 dec 2021

  Kun jij mij wat tips geven? ik ga de komende zomer graag met mijn 4 kinderen (in de leeftijd van 5-13 jaar) op vakantie in Frankrijk, omgeving Ardeche. Ik wil met de trein reizen en zoek een camping / glamping waar ik dus goed met openbaar vervoer kan komen en welke op loopafstand is van een dorp/stadje waar ik de boodschappen kan doen. Kunt u mij adviseren?

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.