Midweek Villa Roest

geschreven door Pim op

We zijn een midweek in Villa Roest, een oude boerderij in een landelijke streek in Midden Frankrijk. Dé plek om lekker bij te komen, omdat het er echt rustig is en we er helemaal vertrouwd zijn. We komen er allebei al jaren.

La Dependance is het kleinere huis waarin we slapen, dat los staat van de oude boerderij die bestaat uit een woonhuis met aangesloten stal. In de tuin voor de twee huizen staat de oude waterput. Wat verder een oude oven, naast het hek dat de entree vormt.

Passeer je rechtsom de stal, waarin nu twee schuurtjes zijn gemaakt, maar nog steeds de voederbakken te zien zijn, dan loop je langs de ingang van de nestkast. Vogelpoep verraad dat de kast soms bewoond is. Om de bewoners te zien moet je een beetje geluk en geduld hebben, en er op het goede moment zijn. Tot twee keer per jaar hebben de kerkuilen die hier huizen een nest, en vliegen ze af en aan om de uilskuikens te voeden.

Achter het huis kan je in de avondzon bij uitstek barbecueën. Tegen de heldere lucht na zonsondergang zien we de silhouette van de uil geluidloos langs schieten. We genieten van marshmellows bij de gloed van de warme kolen. Als we even later in bed liggen horen we de uil buiten nog krassen. Hij is wakker als wij slapen.

Aan weerszijden van de huizen begrazen koeien het gras op de glooiende landerijen die zich uitstrekken tot de horizon. Met name aan de achterzijde van het grote huis, dat gebouwd is op een hoger gelegen rots, kan je uitzien op een schakering van weiland, door heggetjes van elkaar gescheiden. Een beekje doorkruist de scene die verder stil lijkt te staan totdat je aandachtig kijkt.

Kalfjes staan afwachtend aan de overzijde van het beekje, tot de kudde zich al grazend langzaam de weg terug heeft gewerkt om moeder weer met kinderen te herenigen. Dan komt ook de boer het weiland in, met zijn terreinwagen, om het vee te controleren. Veel van het land rond Villa Roest is het zijne. De kudde rouleert door het jaar heen. Ook in de winter staan deze koeien buiten.

Met al deze landelijke rust laten ook andere vogels dan de kerkuil zich zien. Als Jiska de luiken van La Dependance opengooit, schiet een bijeneter weg, in een flits van felle kleuren. Boven het weiland bidden roofvogels en in het goede seizoen nest in de kan die aan het huisje hangt een vink of een meesje. Spiek je er in dan zie je een paar roze bekjes wijd open staan. Tegen het vallen van de avond komen de reigers over die zich gevoed hebben in de lager gelegen landerijen. En met geluk, het overkwam ons een keer, spot je een hop.

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.