Mobiel internet in Marokko

mobiel internet in Marokko

geschreven door Pim op

Mobiel internet in Marokko is met een Nederlandse simkaart behoorlijk prijzig. Omdat Marokko buiten de EU valt zijn de roaming tarieven in Marokko nog ouderwets duur. Het is dus raadzaam om lokaal internet te kopen. Dat is niet al te ingewikkeld en zeker niet duur. Een paar tips zijn wel handig om zorgeloos gebruik te kunnen maken van mobiel internet in Marokko.

Maroc Télécom is de grootste provider van mobiel internet in Marokko. Daarnaast is Orange een behoorlijk grote aanbieder. Beiden verkopen simkaarten voor prepaid mobiel internet in Marokko. Maroc Télécom heeft de meeste winkels en er zijn in veel winkeltjes opwaardeercodes te koop. Daarom kiezen wij weer voor een simkaart van Maroc Télécom.

Zoals bij veel providers, verloopt een simkaart als deze een half jaar niet gebruikt wordt. Zo is ook onze oude kaart verlopen. We kopen een nieuwe bij een klein winkeltje dat telefoons, accessoires, abonnementen en prepaid sim-kaartjes verkoopt. Een simkaart van Maroc Télécom kost 30 dirham (ongeveer €2,80) en omvat wat tegoed voor telefonische registratie. Neem de kleine kartonnen verpakking mee, want daarin zit het kaartje met je pin- en pukcode.

Ik doe de simkaart in de winkel gelijk in mijn telefoon met dual-sim. Bij de sim-instellingen op de telefoon stel ik in dat deze tweede sim standaard gebruikt wordt voor bellen, sms’en en internet. Roaming laat ik uit. Daarna vraag ik de verkoper om de simkaart te activeren en gelijk op te waarderen met internet. Hij weet wat hij doet en regelt het. Voor een extra 20 dirham waardeert hij het internet op met 2GB tegoed, dat 7 dagen geldig is.

Wat kost mobiel internet in Marokko?

Een gigabyte (1GB) kost ongeveer 93 cent. Het product van Maroc Télécom heet Internet Jawal. Dat zie je soms terug op uithangborden of stickers bij winkeltjes die de oplaadvouchers verkopen. Daarbij staat vaak het logo van Maroc Télécom, dat herkenbaar is, ondanks dat soms het bijschrift in Arabisch wat moeilijker te herkennen is. De vouchers zijn kleine oranje strips met een kraslaag en een 4G logo, die vaak 20 dirham kosten. Sóms hebben winkels ook 50 dirham op een kraskaart te koop. Hogere opwaardeerbedragen zijn langer houdbaar. Zo gaat 50 dirham een maand mee. Na wat waarschuwingen via SMS, verloopt ongebruikt tegoed. In deze constructie schuilt een deel van het verdienmodel van Maroc Télécom.

Hoe laad je mobiel internet in Marokko op?

Zonder moeite en voor de leek eigenlijk het meest betrouwbaar, laden de verkopers je mobiel internet voor je op. Je kan je telefoon geven, of je Marokkaanse telefoonnummer dat bij de simkaart hoort. Weet je het nummer niet, dan kan je dat bij het overhandigen van je telefoon ook gelijk vragen, de verkoper kan dat ook achterhalen. Soms krast de verkoper een kaartje voor je open, maar sommigen hebben een oude telefoon als terminal, waarmee ze het tegoed op je mobiele nummer zetten zonder dat daar een kraskaart aan te pas komt. Om je mobiel internet in Marokko op te laden hoef je dan alleen maar af en toe langs een winkeltje met het Maroc Télécom logo.

Zelf mobiel internet in Marokko opladen

Bij zélf het mobiel internet in Marokko opladen gaat het voor ons een paar keer mis, omdat we niet goed begrijpen hoe dit werkt en de Franse instructies op de vouchers ruimte laten voor verwarring. Het is duidelijk dat je #555# kan bellen, waarna je de 14 cijferige opwaardeercode kan intoetsen (555 bellen kan ook, je moet dan dealen met een Frans keuzemenu met meer opties). Het werkt, maar een groot deel van het opwaardeerbedrag wordt onbedoeld opgeladen als beltegoed, in plaats van tegoed voor mobiel internet in Marokko. Om wél het hele bedrag als tegoed voor mobiel internet in Marokko bij te schrijven, moet je de 14 cijfers laten volgen door *3, de productcode voor Internet Jawal van Maroc Télécom. Dat kan alleen telefonisch, of via SMS, naar 555.

Op veel plaatsen in Marokko is er bereik. Zeker rond dorpen en steden is er vaak 4G. Op het platteland soms slechts 3G. Zeker tussen bergen of in afgelegen gebieden wil het bereik nog wel eens helemaal wegvallen. Landelijke dekking is hier ook een onzinnige missie. Al met al is een simkaart met mobiel internet in Marokko een goede investering, met vaak betrouwbaarder internet dan de WiFi hotspots bij cafés, hotels en campings (die niet zelden zo’n zelfde simkaartje met 4G delen onder álle klanten, al lijkt dit wel te verbeteren). Vooral het feit dat prepaid mobiel internet in Marokko zo goedkoop is, maakt dat het geen probleem is om ook in Marokko veel online te kunnen zijn.

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

  C.Grotewal
  21 maart 2023 om 11:52 uur

  Als je nieuwe data bij koopt, neem je dan het eventuele restant wat op de simkaart automatisch mee naar de verleng vervaldatum, of stopt het…

  Lees meer
   Pim
   21 maart 2023 om 14:35 uur

   Het laatste; het tegoed verloopt conform de houdbaarheid bij aanschaf. Ik vermoed dat deels hierdoor de prijzen zo laag kunnen blijven.

  Pieter
  2 april 2023 om 19:36 uur

  Hé Pim en Jiska, grappig dat ik bij jullie op #1 uitkom bij zoeken op google naar Sim Marokko 😬.Goeie info! Ik ga over een…

  Lees meer
   Pim
   3 april 2023 om 18:29 uur

   Hey Pieter, zeker grappig 🙂 een hele mooie reis gewenst in Marokko, maar dat moet goedkomen. Wij weer jaloers, maar inderdaad niks te klagen! Groet,…

   Lees meer
  Hamza
  12 april 2023 om 23:26 uur

  Hey pieter kijk wel uit dat je geen waardevolle sullen laat zien bijvoorbeeld duur kleding ik zelf ben bloed marokkaans en dure kleding zien ze…

  Lees meer
  Pieter
  14 april 2023 om 16:58 uur

  Bedankt voor de tip. Gelukkig heb ik geen hele dure smaak. Het gaat me alleen niet lukken met m’n reisgroep om er niet als een…

  Lees meer
  Marcia
  2 mei 2023 om 16:11 uur

  Enig idee of ook met eSim uit de voeten kunt met Maroc Telecom. Ik heb iPhone 11

   Pim
   2 mei 2023 om 16:27 uur

   Hi Marcia, er is een e-SIM aanbod van Maroc Telecom. We hebben daar nog geen ervaring mee. Of je dat ook buiten de officiële verkooppunten…

   Lees meer

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.