Mobiel internet in Marokko

geschreven door Pim op

Mobiel internet in Marokko is met een Nederlandse simkaart behoorlijk prijzig. Omdat Marokko buiten de EU valt zijn de roaming tarieven in Marokko nog ouderwets duur. Het is dus raadzaam om lokaal internet te kopen. Dat is niet al te ingewikkeld en zeker niet duur. Een paar tips zijn wel handig om zorgeloos gebruik te kunnen maken van mobiel internet in Marokko.

Maroc Télécom is de grootste provider van mobiel internet in Marokko. Daarnaast is Orange een behoorlijk grote aanbieder. Beiden verkopen simkaarten voor prepaid mobiel internet in Marokko. Maroc Télécom heeft de meeste winkels en er zijn in veel winkeltjes opwaardeercodes te koop. Daarom kiezen wij weer voor een simkaart van Maroc Télécom.

Zoals bij veel providers, verloopt een simkaart als deze een half jaar niet gebruikt wordt. Zo is ook onze oude kaart verlopen. We kopen een nieuwe bij een klein winkeltje dat telefoons, accessoires, abonnementen en prepaid sim-kaartjes verkoopt. Een simkaart van Maroc Télécom kost 30 dirham (ongeveer €2,80) en omvat wat tegoed voor telefonische registratie. Neem de kleine kartonnen verpakking mee, want daarin zit het kaartje met je pin- en pukcode.

Ik doe de simkaart in de winkel gelijk in mijn telefoon met dual-sim. Bij de sim-instellingen op de telefoon stel ik in dat deze tweede sim standaard gebruikt wordt voor bellen, sms’en en internet. Roaming laat ik uit. Daarna vraag ik de verkoper om de simkaart te activeren en gelijk op te waarderen met internet. Hij weet wat hij doet en regelt het. Voor een extra 20 dirham waardeert hij het internet op met 2GB tegoed, dat 7 dagen geldig is.

Wat kost mobiel internet in Marokko?

Een gigabyte (1GB) kost ongeveer 93 cent. Het product van Maroc Télécom heet Internet Jawal. Dat zie je soms terug op uithangborden of stickers bij winkeltjes die de oplaadvouchers verkopen. Daarbij staat vaak het logo van Maroc Télécom, dat herkenbaar is, ondanks dat soms het bijschrift in Arabisch wat moeilijker te herkennen is. De vouchers zijn kleine oranje strips met een kraslaag en een 4G logo, die vaak 20 dirham kosten. Sóms hebben winkels ook 50 dirham op een kraskaart te koop. Hogere opwaardeerbedragen zijn langer houdbaar. Zo gaat 50 dirham een maand mee. Na wat waarschuwingen via SMS, verloopt ongebruikt tegoed. In deze constructie schuilt een deel van het verdienmodel van Maroc Télécom.

Hoe laad je mobiel internet in Marokko op?

Zonder moeite en voor de leek eigenlijk het meest betrouwbaar, laden de verkopers je mobiel internet voor je op. Je kan je telefoon geven, of je Marokkaanse telefoonnummer dat bij de simkaart hoort. Weet je het nummer niet, dan kan je dat bij het overhandigen van je telefoon ook gelijk vragen, de verkoper kan dat ook achterhalen. Soms krast de verkoper een kaartje voor je open, maar sommigen hebben een oude telefoon als terminal, waarmee ze het tegoed op je mobiele nummer zetten zonder dat daar een kraskaart aan te pas komt. Om je mobiel internet in Marokko op te laden hoef je dan alleen maar af en toe langs een winkeltje met het Maroc Télécom logo.

Zelf mobiel internet in Marokko opladen

Bij zélf het mobiel internet in Marokko opladen gaat het voor ons een paar keer mis, omdat we niet goed begrijpen hoe dit werkt en de Franse instructies op de vouchers ruimte laten voor verwarring. Het is duidelijk dat je #555# kan bellen, waarna je de 14 cijferige opwaardeercode kan intoetsen (555 bellen kan ook, je moet dan dealen met een Frans keuzemenu met meer opties). Het werkt, maar een groot deel van het opwaardeerbedrag wordt onbedoeld opgeladen als beltegoed, in plaats van tegoed voor mobiel internet in Marokko. Om wél het hele bedrag als tegoed voor mobiel internet in Marokko bij te schrijven, moet je de 14 cijfers laten volgen door *3, de productcode voor Internet Jawal van Maroc Télécom. Dat kan alleen telefonisch, of via SMS, naar 555.

Op veel plaatsen in Marokko is er bereik. Zeker rond dorpen en steden is er vaak 4G. Op het platteland soms slechts 3G. Zeker tussen bergen of in afgelegen gebieden wil het bereik nog wel eens helemaal wegvallen. Landelijke dekking is hier ook een onzinnige missie. Al met al is een simkaart met mobiel internet in Marokko een goede investering, met vaak betrouwbaarder internet dan de WiFi hotspots bij cafés, hotels en campings (die niet zelden zo’n zelfde simkaartje met 4G delen onder álle klanten, al lijkt dit wel te verbeteren). Vooral het feit dat prepaid mobiel internet in Marokko zo goedkoop is, maakt dat het geen probleem is om ook in Marokko veel online te kunnen zijn.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.