Mobiel internet in Marokko

mobiel internet in Marokko

geschreven door Pim op

Mobiel internet in Marokko is met een Nederlandse simkaart behoorlijk prijzig. Omdat Marokko buiten de EU valt zijn de roaming tarieven in Marokko nog ouderwets duur. Het is dus raadzaam om lokaal internet te kopen. Dat is niet al te ingewikkeld en zeker niet duur. Een paar tips zijn wel handig om zorgeloos gebruik te kunnen maken van mobiel internet in Marokko.

Onder een aantal aanbieders van mobiel internet in Marokko is Maroc Télécom de grootste provider van mobiel internet in Marokko. Daarnaast is Orange een behoorlijk grote aanbieder. Beiden verkopen simkaarten voor prepaid mobiel internet in Marokko. Maroc Télécom heeft de meeste winkels waar je voor alle diensten terecht kan. Er zijn in veel van de kleine winkeltjes ook simkaarten en opwaardeercodes te koop (revendeurs – wederverkopers). Daarom kiezen wij altijd voor een simkaart van Maroc Télécom.

Zoals bij veel providers, verloopt een simkaart als deze een jaar niet gebruikt wordt. Zo is ook onze oude kaart telkens verlopen. We kopen een nieuwe simkaart voor mobiel internet in Marokko bij een zo’n klein kruidenierswinkeltje dat ook accessoires, abonnementen en prepaid sim-kaartjes verkoopt. Een simkaart van Maroc Télécom kost 30 dirham (ongeveer €2,80). Daarbij zit direct 20Dh tegoed voor telefonische registratie. Neem de kleine kartonnen verpakking mee, want daarbij zit het kaartje met je pin- en pukcode.

Je kan ook gelijk in de winkel de sim-kaart in je telefoon doen, in mijn telefoon gaat dat makkelijk door dual-sim ondersteuning. Bij de sim-instellingen op de telefoon stel ik in dat deze tweede sim standaard gebruikt wordt voor bellen, sms-en en internet. Roaming laat ik uit. Je kan de verkoper vragen om de simkaart te activeren en gelijk op te waarderen met internet. Hij weet wat hij doet en regelt het. Het internet kan hij ook direct opwaarderen, dat kost dan natuurlijk – afhankelijk van je keuze voor de hoeveelheid – geld voor het tegoed. Bijvoorbeeld 20 dirham (voor 2GB tegoed dat 7 dagen geldig is).

Wat kost mobiel internet in Marokko?

Een gigabyte (1GB) kost ongeveer 93 cent. Het product van Maroc Télécom heet Internet Jawal. Dat zie je soms terug op uithangborden of stickers bij winkeltjes die de oplaadvouchers verkopen. Daarbij staat vaak het logo van Maroc Télécom, dat herkenbaar is, ondanks dat misschien het bijschrift in Arabisch wat moeilijker te herkennen is. De vouchers zijn kleine oranje strips met een kraslaag en een 4G logo, die 5, 10, 20 of 50 dirham kosten, met daarbij behorende oplopende hoeveelheden tegoed. Hogere opwaardeerbedragen zijn langer houdbaar en relatief goedkoper. Zo geeft 50 dirham 5GB en is dat een maand houdbaar. Na wat waarschuwingen via SMS, verloopt ongebruikt tegoed. In deze constructie schuilt een deel van het verdienmodel van Maroc Télécom.

Promotie

Heb je al een tijdje een Maroc Telecom sim-kaart, dan zal je ongetwijfeld al een paar SMSjes hebben ontvangen met Arabische teksten. Daarin worden variërende promoties bekendgemaakt. Bij een SMS van Jawal Promo loont het om even een vertaling te maken met Google Translate. Hierin worden promoties voor Maroc Telecom mobiel internet (Jawal, *3) aangegeven. Zo geldt binnen sommige promoties 4,5GB i.p.v. 3GB bij 30 dirham opwaarderen en 7,5GB i.p.v. 5GB bij 50 dirham opwaarderen. Dat is dan een goed moment om kraskaartjes in te voeren voor goedkoop internet in Marokko.

Hoe laad je mobiel internet in Marokko op?

Zonder moeite en voor de leek eigenlijk het meest betrouwbaar, laden de verkopers je mobiel internet voor je op. Je kan je telefoon geven, of je Marokkaanse telefoonnummer dat bij de simkaart hoort. Weet je het nummer niet, dan kan je dat bij het overhandigen van je telefoon ook gelijk vragen, de verkoper kan dat ook achterhalen. Soms krast de verkoper een kaartje voor je open, maar sommigen hebben een oude telefoon als terminal, waarmee ze het tegoed op je mobiele nummer zetten zonder dat daar een kraskaart aan te pas komt. Om je mobiel internet in Marokko op te laden hoef je dan alleen maar af en toe langs een winkeltje met het Maroc Télécom logo.

Zelf mobiel internet in Marokko opladen

Bij zélf het mobiel internet in Marokko opladen gaat het voor ons een paar keer mis, omdat we niet goed begrijpen hoe dit werkt en de Franse instructies op de vouchers ruimte laten voor verwarring. Het is duidelijk dat je #555# kan bellen, waarna je de 14 cijferige opwaardeercode kan intoetsen (555 bellen kan ook, je moet dan dealen met een Frans keuzemenu met meer opties). Het werkt, maar een groot deel van het opwaardeerbedrag wordt onbedoeld opgeladen als beltegoed, in plaats van tegoed voor mobiel internet in Marokko.

Om het hele bedrag als tegoed voor mobiel internet in Marokko bij te schrijven, moet je de 14 cijfers laten volgen door *3, de productcode voor Internet Jawal van Maroc Télécom. Dat kan alleen telefonisch, of via SMS, naar 555.

Maroc Telecom online opladen met credit card

De app van Maroc Telecom kan gebruikt worden om inzicht te krijgen in je tegoed en verbruik. Je moet een account aanmaken met een e-mailadres en het telefoonnummer van je sim-kaart. Je telefoonnummer kan je opvragen door 555 te bellen (optie 3 in het keuzemenu).
In de app zit ook een mogelijkheid om te opwaarderen met creditcards, maar alleen Marrokkaanse creditcards worden geaccepteerd. Internationale creditcards krijgen foutcode 99 (Carte non Permise) omdat ze helaas geblokkeerd zijn voor transacties met deze dienst.

4G-bereik in Marokko

Op veel plaatsen in Marokko is er bereik. Zeker rond dorpen en steden is er vaak 4G. Op het platteland soms slechts 3G. Zeker tussen bergen of in afgelegen gebieden wil het bereik nog wel eens helemaal wegvallen. Een simkaart met mobiel internet in Marokko is een goede investering, met vaak betrouwbaarder internet dan de WiFi hotspots bij cafés, hotels en campings (die niet zelden zo’n zelfde simkaartje met 4G delen onder álle klanten, al lijkt dit wel te verbeteren met ADSL aanbod). Vooral het feit dat prepaid mobiel internet in Marokko zo goedkoop is, maakt dat het geen probleem is om ook in Marokko veel online te kunnen zijn.

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

  C.Grotewal
  21 mrt 2023

  Als je nieuwe data bij koopt, neem je dan het eventuele restant wat op de simkaart automatisch mee naar de verleng vervaldatum, of stopt het restant bij de eerste vervaldatum.

   Pim
   21 mrt 2023

   Het laatste; het tegoed verloopt conform de houdbaarheid bij aanschaf. Ik vermoed dat deels hierdoor de prijzen zo laag kunnen blijven.

  Pieter
  2 apr 2023

  Hé Pim en Jiska, grappig dat ik bij jullie op #1 uitkom bij zoeken op google naar Sim Marokko 😬.Goeie info! Ik ga over een week een groep fietsreis maken door onder andere de Atlas . Jullie veel plezier toegewenst in Spanje. Gaaf die tocht door de sierra Nevada! Hartelijke groeten!

   Pim
   3 apr 2023

   Hey Pieter, zeker grappig 🙂 een hele mooie reis gewenst in Marokko, maar dat moet goedkomen. Wij weer jaloers, maar inderdaad niks te klagen! Groet, Jiska en Pim!

   Oscar Ruiters
   9 feb 2024

   Weekt je satlink niet in Marokko?

   Pim
   10 feb 2024

   Hi Oscar,
   Starlink heeft nog geen dekking in Marokko. En het abonnement is duurder buiten de grenzen van het continent waarop het thuisadres is.

  Hamza
  12 apr 2023

  Hey pieter kijk wel uit dat je geen waardevolle sullen laat zien bijvoorbeeld duur kleding ik zelf ben bloed marokkaans en dure kleding zien ze als good daar
  Tip van mij niet je gedragen als toerist

  Pieter
  14 apr 2023

  Bedankt voor de tip. Gelukkig heb ik geen hele dure smaak. Het gaat me alleen niet lukken met m’n reisgroep om er niet als een toerist uit te zien 😬😎

  Marcia
  2 mei 2023

  Enig idee of ook met eSim uit de voeten kunt met Maroc Telecom. Ik heb iPhone 11

   Pim
   2 mei 2023

   Hi Marcia, er is een e-SIM aanbod van Maroc Telecom. We hebben daar nog geen ervaring mee. Of je dat ook buiten de officiële verkooppunten kan afnemen weten we ook niet. We horen het graag als je het geprobeerd hebt! Goede reis!

  Edwin Kok
  14 feb 2024

  Is het mogelijk je nummer uit nederland dan door te schakelen naar het nieuwe marrokaanse nummer of zit je dan alsnog aan de hoge kosten vast?

   Pim
   15 feb 2024

   Hi Edwin, dat zal misschien nog afhangen van de voorwaarden van je Nederlandse provider. In principe betaal je denk ik alsnog de kosten voor de verbinding van de doorgeschakelde telefoon naar het buitenlandse nummer.
   Misschien is VoIP dan een aantrekkelijkere optie.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.