Mont Saint-Michel

geschreven door Pim op

Net voor de departementsgrens tussen Normandie en Bretagne, ligt in het noorden van Frankrijk een klein schiereilandje aan de kust. De granieten rots is bekleed met een dorp, klooster en kerk. De laatste reikt tot een indrukwekkende hoogte. Het bouwwerk siert de lage landen aan de kustlijn en trekt van ver al eeuwenlang bezoekers. Ook wij brengen een bezoekje aan Le Mont Saint-Michel.

Een gratis shuttle naar het schiereiland is een luxe die we onszelf niet ontnemen, als we samen met een flinke regenbui aankomen bij de dam die naar het schiereiland leidt. De grote parking geeft te kennen dat we bij een toeristische trekpleister aan zijn gekomen, maar dat mag de pret niet drukken. We komen aan tegen het einde van de middag en we blijken de drukte daarmee een beetje te mijden.

Een hoge wal ommuurt het dorp aan de voet van de rots. Een uurtje voor sluitingstijd lopen we door de poort in de wal. Bij de vertrekhalte van de bus richting het vasteland, staat dan een lange rij. In de nauwe straatjes is het gezellig druk. We sjokken wat met de mensen mee, maar vinden al snel een afslag die door een kerkje en over een begraafplaats naar trappen leidt die ons in rap tempo omhoog brengen. Dat het hard regent helpt ook wel om de vaart er een beetje in te houden.

Voor we het weten staan we op het terras voor de kerk. Het uitzicht over de baai is beperkt door de regen, maar geeft een aardige indruk. We zien de kliffen van Normandie en de lage landen van Bretagne. Omdat het laagtij is, staat er geen water rond het schiereiland. In plaats daarvan strekt zich een soort waddengebied van blubber uit.

Door de grote kerk, die verrassend sober is ingericht, leidt een weg via het klooster tot in de crypten. Door de gebouwen leidt de weg weer omlaag, langs de rotswanden waaromheen de gebouwen zijn gewikkeld. Met elke trap die we lager komen, zien we zwaardere fundamenten. Al deze ruimtes zijn uiteindelijk bedoeld om steun te bieden aan de grote kerk die de monniken op de top bedacht hadden. Een indrukwekkende constructie. Het doet ons zelfs een klein beetje denken aan het Potala Palace, ook zo’n enorm gebouw voor religieuze doeleinden.

Langs dikke pilaren komen we door verschillende zalen waar de monniken hun gasten ontvingen. Gigantische open haarden geven een idee van de manier waarop deze ruimtes gebruikt werden. Door kleine raampjes sijpelt licht naar binnen. Van verdere inrichting is helaas bijna geen sprake. Wellicht is veel verloren gegaan na de revolutie, toen het schiereiland bestemd werd voor een gevangenis.

Na de crypten en deze zalen komen we in een ruimte die wel nog een oude en bijzondere inrichting kent. Midden in de ruimte hangt een groot wiel, waaraan een touw en ketting bevestigd zijn die naar buiten leiden. Het blijkt een soort enorm hamsterwiel te zijn, waarin de monniken liepen, om nieuwe voorraden naar boven te takelen.

Mont Saint-Michel is een leuk uitstapje voor jong en oud. In het dorp barst het van de souvenirwinkels en pannenkoekenkraampjes, terwijl er ook een rijke historie te verkennen valt. De entreekosten voor de abdij en kerk, voor volwassenen, bedragen € 9 per persoon. Het parkeerkaartje kost € 12,50.

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.