Mooiste watervallen van IJsland

geschreven door Pim op

In de schijnbaar oneindige lijst van natuurfenomen in die IJsland te bieden heeft, nemen ook watervallen een prominente plaats in. Onvermoeibaar stort het smeltwater zich over het ruige landschap. We zagen al Gullfoss, Skogafoss en Svartifoss, maar Detifoss, Selfoss en Dynjandi staan beslist ook hoog op de lijst van de mooiste watervallen van IJsland.

De onverharde weg 864 leidt langs Jökulsárgljúfur, kloof van de gletsjerrivier. Een geologisch gezien ‘jonge’ kloof, die verre van geëffend is door erosie. Het water van de rivier doet hier onvermoeibaar haar werk, maar er blijven grote vervallen stand houden tegen de kracht van het water.

Opeenvolgend zijn, met wat wandelen, vijf grote watervallen te bezoeken. Wij wagen ons aan de twee grootste: Detifoss en Selfoss. Een parkeerplaats langs de weg ligt dicht bij Detifoss en van daar is het een kleine 20 minuten lopen naar Selfoss.

Detifoss is de grootste waterval van IJsland en, naar zeggen, de krachtigste van Europa. Het water stort, over een breedte van 45 meter, 100 meter naar beneden, onder luid geraas. Langs alle wanden van de kloof die verder loopt, vormen zich kleine watervallen. Stroompjes die ontstaan door het opstuivende water. Er zijn hier geen hekjes en met een beetje lef, en op eigen risico, kan je tot het randje komen. Je ziet natuurgeweld waar geen mens tegenop kan.

Stroomopwaarts ligt Selfoss. De wandeling langs de kloof is de moeite waard om ook deze waterval te kunnen zien. Minder hoog, maar zeker indrukwekkend. De breedte van de V-vormige waterval maakt het uitzonderlijk mooi. Het water komt aan alle kanten naar beneden om zich in de kloof weer te verenigen tot een woeste waterweg.

Aan watervallen in IJsland dus geen tekort. Het is eenvoudig om er een beetje blasé van te raken. Dat is geen reden om Detifoss en Selfoss links te laten liggen. Sterker nog, zelfs na deze mooie watervallen moeten we de mooiste nog gaan zien.

Dynjandi in de Westfjorden wint wat ons betreft de schoonheidsprijs. In tegenstelling tot het overweldigende geweld van Detifoss, lijkt het water van Dynjandi te glijden over de gewelfde rotswand. Het verdeelt zich in ontelbare stroompjes die zich allemaal weer verzamelen om over een serie kleinere watervalletjes het fjord in te stromen. Mooi!

 

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.