De mysterieuze feeëncirkels in Namibië

Feeëncirkels in Namibië

Tegen het einde van de rondreis door Namibië kwamen we een raadsel tegen. In het Namib-Naukluft National Park zagen we mysterieuze cirkels in het zand. Ze hadden wat weg van graancirkels. Op dat moment konden aliens daarom de enige verklaring vormen voor dit vreemde fenomeen. Tot we recent een antwoord vonden op onze langlopende vraag: dit zijn de mysterieuze feeëncirkels in Namibië.

De vreemde cirkels zijn niet zomaar overal in Namibië te vinden. Ze liggen verspreid in een afgelegen gebied dat grotendeels onbewoonbaar is voor mensen. Delen van het land waar het niet voor de hand ligt om een rondreis door Namibië te maken. Eén van de meeste toegankelijke plekken is wellicht langs de route naar Deadvlei, een plek waarvan de naam al genoeg zegt over de leefbaarheid. Hier valt ons oog op dit rare kenmerk van het landschap dat zich uitstrekt aan de noordzijde van de route.

Op een satellietfoto lijkt het wel een maanlandschap. Je kan van de rare cirkels makkelijk kraters maken in een landschap dat bekogeld is door meteorieten. Dat rijmt mooi met de aanwezigheid van de Hoba-meteoriet in de buurt van Grootfontein. De grootste en zwaarste bekende meteoriet die ooit op Aarde is neergevallen. Deze verklaring voor feeëncirkels kan echter weinig wetenschappelijke grondslag krijgen.

Dat weten we nu, omdat we recent op een mooi reisverslag stuitten van Joshua Sokol over een expeditie in Namibië van Norbert Jürgens. Een toffe tocht, met een konvooi van 4×4’s en een team van 13 wetenschappers en studenten. Jürgens,  een Duitse naturalist, zag in 1980 al de bijzondere cirkels. Hij besloot er vanaf 2000 actief onderzoek naar te gaan doen. In aanvulling op verschillende onderzoeken die zijn gedaan sinds de jaren ’70. Eén van de onderzoekslocaties ligt in het NamibRand Nature Reserve. Een uitzonderlijke luchtfoto maakt duidelijk waarom.

De mysterieuze feeëncirkels in Namibië

Onderzoeken benoemen de cirkels van begroeiing rond kale stukken land als feeëncirkels. Feeëncirkels waren tot voor kort alleen bekend in Namibië. Tot in 2014 ook Pilbara, Australië, feeëncirkels werden ontdekt. De conclusies van de onderzoeken lopen uiteen. Verklaringen worden bijvoorbeeld gevonden in het gedrag van termieten, radioactieve grond, plantengiffen en competitie tussen plantensoorten. Het blijft vooralsnog een onderwerp van discussie. In de tussentijd is het al een mooi verhaal bij een bijzonder landschap, dat beslist de moeite waard is om eens te gaan bekijken. Dat kan alvast in een mooie documentaire die je hieronder kan bekijken.

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.