Naar de Sahara bij M’Hamid El Ghizlane

Naar de Sahara bij M'Hamid El Ghizlane

geschreven door Pim op

Voor de tweede keer bereiden we een reis voor naar de Sahara bij M’Hamid El Ghizlane. Opnieuw blijkt het een uitdaging om een overnachting in het stadje los te boeken van een tour door de Sahara. Na wat zoeken lijken we het voor elkaar te hebben: een kamer en een tour met overnachting in de Sahara. Na een lange rit naar de Sahara blijkt het nog niet helemaal goed te zitten.

Via WhatsApp hebben we al wat contact met de beheerder bij Camp Alibaba. Hij stuurt ons foto’s van een tentenkamp en geeft ons het gevoel dat er weer van ons verwacht wordt dat we ook bij hem een tour boeken met overnachting in de Sahara. We bedanken en houden ons verder op de vlakte, want we herinneren ons goed dat elders een tour boeken ons de vorige keer niet in dank werd afgenomen.

Bij aankomst worden we op aangeven van de beheerder via WhatsApp ontvangen in Café Le Petit Prince. Waarom daar, vragen we ons af, bijna aan het einde van de weg en niet op het adres dat Booking noteert? De beheerder schudt ons de hand, hij heet Saïd en biedt ons 4×4 vervoer aan om ons naar het kamp op 5 kilometer buiten M’Hamid El Ghizlane te brengen.

Daar begint de verwarring. Want met een kamer in de stad hoeven we toch nu niet in een 4×4? Kunnen we met onze eigen auto? Ja, dat kan ook, bevestigt Saïd. We volgen hem op zijn brommer het dorp uit. Hij slaat af en gaandeweg wordt de weg snel zanderiger, tot we feitelijk off road rijden. Ik voel ons de grip in het zand soms verliezen en houd de vaart erin. De laagstaande zon aan het einde van deze lange dag maakt het een mooi ritje, maar wat lastig te zien waar ik de auto heen stuur. Alles gaat goed, tot we op een wat hoge hobbel de grond raken met de bodem van het voertuig.

Een plastic kap is ontzet, maar de schade lijkt verder beperkt. Wel weet ik vrij zeker dat we niet verder moeten willen. We moeten deze weg morgen ook weer terug en dan willen we op tijd zijn voor een mooie tour naar de Sahara bij M’Hamid El Ghizlane. Deze minitour kunnen we wel missen. Bovendien, waarom moeten we hierheen? We komen er niet helemaal uit met Saïd. Hij is ook niet blij, maar wijst verder, “het kamp is nog 100 meter”. Toch besluiten we hem te vragen om ons terug naar het dorp te brengen. We komen nog kort vast te zitten in het zand en moeten een alternatief vinden voor de schadelijke hobbel, maar komen zonder verdere problemen terug in het dorp. Daar overleggen we over een oplossing.

Die biedt hij aan: een overnachting in een kasbah, voor dezelfde prijs. Dat klinkt beter. “Zes kilometer de àndere kant op, het laatste stukje over een goede off-road weg”, zegt Saïd. Dat klinkt als meer risico’s voor de auto, maar hij verzekert ons, dat zal geen probleem zijn. En dat klopt. Een kwartier later rijden we zonder verder oponthoud onder de poort door van Kashbah Les Alizes du Désert. We hebben dan 12 uur in de auto gezeten. We krijgen mooie kamers in een leuke mooie kasbah. Het bestelde avondeten wordt opnieuw op locatie gemaakt.

We hebben het er nog even over met Saïd. Hij voelt zich ook niet fijn bij hoe het gelopen is, dat is goed aan hem te merken. De verwarring, legt hij uit, is begonnen bij de boeking. Als je een “camp” boekt, bij M’Hamid El Ghizlane, kom je sowieso in een tentenkamp buiten het dorp terecht, ongeacht de locatie die Booking.com aangeeft – die staat altijd aangegeven in het centrum van het dorp. Wil je een kamer, dan moet je een hotel boeken.

Bovendien begreep Saïd dat we onze auto niet wilden achterlaten voor Café Le Petit Prince, onbeheerd; midden in het dorp. Daarom wilde hij ons wel begeleiden naar het kamp in onze eigen auto. Een verkeerde inschatting, die gelukkig tijdig is gecorrigeerd. Dat we onze tour door de Sahara elders boeken lijkt verder geen groot probleem, al had Saïd ons graag meegenomen en ik hem graag een tweede kans gegeven.

Tot slot moeten het nog even hebben over de manier waarop we dit boekhoudkundig verwerken, maar we schudden elkaar nog eens de hand en lachen dan over hoe het gelopen is. Zand erover 😄. Rond stomende tajines sluiten we moe maar tevreden de dag af in het restaurant van Les Alizes du Désert. Morgen gaan we écht naar de Sahara bij M’Hamid El Ghizlane!

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.