Naar het Noorderlicht

geschreven door Pim op

Eerste kerstdag stappen we in het vliegtuig naar Helsinki. Een tussenstop op weg naar Fins Lapland. We reizen voorbij de Poolcirkel: op naar het Noorderlicht.

Met de trein zullen we verder reizen. ’s Avonds vertrekt de nachttrein naar Rovaniemi, thuisstad van de kerstman, die dan al even onderweg is om de wereld van cadeautjes te voorzien.

Het loont, leerden we, om de trein naar het noorden op tijd te boeken. Alle bedden zijn op de heenweg helaas al bezet. De rit van twaalf uur zullen we daarom letterlijk uit moeten zitten. Waar we in Nederland gewend zijn een treinverbinding te kiezen en kunnen aannemen dat er vervolgens wel een bus is naar de eindbestemming, moesten we voor Finland juist andersom denken en daarom onze eerste treintickets (met bedden) annuleren.

Er rijden weinig bussen in Finland, wellicht door de kou en sneeuw. De busrit wordt wellicht daarom aangevangen in een grote stad, in plaats van de dichtstbijzijnde; tel nog eens 4 uur reistijd op. Daar kijken we van op. De weersomstandigheden zijn extreem, met sneeuwval en temperaturen tussen 0 en -25°C. Wij zouden er met onze bus niet gaan rijden.

In zo’n 30 uur leggen we hemelsbreed meer dan 2000 kilometer af, tot we in Muonio zijn, een klein plaatsje in Lapland, tegen de Zweedse grens, ruim binnen de Poolcirkel. Hier maken we kans om het Noorderlicht te zien.

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.