Natuur en boscafés bij Oisterwijkse Bossen en Vennen

geschreven door Pim op

In een mooi weekend in het vroege voorjaar verkennen we de omgeving van Oisterwijk. De stad ligt tussen Tilburg en Boxtel. De gemeente Oisterwijk spreidt zich daarbij uit over een behoorlijk stuk natuur; de Oisterwijkse Bossen en Vennen. We komen daar op mooie fiets- en wandelpaden en vinden onderweg verrassend veel horeca op mooie locaties in de natuur. We kenden de term nog niet, maar raken snel vertrouwd met boscafés bij Oisterwijk. Leuke om ook eens zelf te ontdekken!

Centraal gelegen in de gemeente en omringd door de Oisterwijkse Bossen en Vennen ligt Natuurpoort Groot Speijck. Onder één dak huizen Horeca Groot Speijck en het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten. Een populaire plek bij toeristen, want hiervandaan beginnen een aantal mooie wandeltochten en kan ook in diverse richtingen per fiets vertrokken worden. Te voet kom je het beste in de bossen en dichtbij de vennen. We kiezen een route van 10 kilometer door het omringende gebied.

De 10 kilometer is een behoorlijk rondje en we passeren daarom naast een heel aantal vennen ook af en toe wegen die door het gebied leiden. Allereerst valt op dat het zelfs vroeg in het jaar al gezellig druk is hier. Er zijn veel mensen op pad in de natuur. Dat verklaart de vele leuke horecagelegenheden die we onderweg ook tegenkomen. Ook de terrassen zijn populair in het fijne zonnetje. Zo ook het terras van Boshuis Venkraai.

Terug bij het startpunt loopt Groot Speijck over van bezoekers. Het is ons wat té druk en we pakken de fiets om met een kleine omweg voor een heerlijk ijsje van ‘t IJsboerinneke terug te gaan naar Natuurkampeerterrein Morgenrood. De camping is een goedkope plek om te overnachten bij de Oisterwijkse Bossen en Vennen. Wij proberen onze camper uit, maar er kunnen natuurlijk ook tenten worden opgezet. Er zijn zelfs goedkope kamers te huren. Een aanrader, want je wordt hier heerlijk wakker in de natuur.

Maar niet voordat we ‘s avonds nog eens een boscafé opzoeken om lekker uit eten te gaan. We krijgen de aanbeveling om Boscafé de Rode Lelie op te zoeken, verscholen in een uithoek van de Oisterwijkse Bossen en Vennen. Het is met recht een aanbeveling waard. Niet alleen hebben ze heerlijk eten – lekker, eenvoudig en voor een mooie prijs – het is een fijne plek waar, met een theater op locatie, ook regelmatig wat te beleven valt. Beslist iets om in de gaten houden als je hier in de buurt bent!

De volgende ochtend worden we gewekt door spechten die de bomen afgaan op zoek naar hun ‘boscafé’ en merels die hun morgenlied zingen. We moeten weer gaan, maar komen graag nog eens terug in de Oisterwijkse Bossen en Vennen!

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.