Natuurparken op de Shetland eilanden

Natuurparken op de Shetland eilanden

Natuurparken op de Shetland eilanden zijn stuk voor stuk de moeite waard om te bezoeken. Er zijn uitzonderlijke natuurspektakels te zien die je niet snel zal vergeten. Ook wordt duidelijk dat ook op de afgelegen Shetland eilanden de natuur onder druk staat door de mens. We bezoeken vier uithoeken van de Shetland eilanden om de natuur te bekijken.

Noss Nature Reserve

Het hele eiland Noss is een beschermd natuurgebied waar vele zeevogels nestelen. Het ligt dichtbij Lerwick, maar is niet zomaar te bezoeken. Eerst moet je vanuit Lerwick overvaren naar Bressay, het eiland ten oosten van Lerwick, waar naartoe regelmatig ferries overvaren. Vervolgens moet je het eiland oversteken om aan de oostzijde bij een parking te komen. Vanaf hier kan je naar de steiger wandelen die aan Noss Sound ligt. Tussen 10 uur ‘s ochtends en 5 uur’ s middags, behalve op maandag en donderdag, komt een ranger je hier ophalen met een kleine zodiac. Op het eiland kan je een rondwandeling van 9 km maken langs de kliffen aan de oostzijde van het natuurpark. Hier zien we tienduizenden Jan-van-genten op en rond de kliffen.

Foula

Veel meer afgelegen is Foula. Dit eiland ligt op meer dan een uur varen van de westkust van Mainland in de Atlantische Oceaan. De boottocht naar Foula eiland kan ruig zijn, maar is beslist de moeite waard. Een dagtrip met Shetland Sea Adventures brengt je op het eiland en als het weer het enigszins toelaat ook rond het eiland. Zo krijg je de kans om ook hier indrukwekkende kliffen te zien, waarop wederom zeevogels nestelen. Ze zweven sierlijk hoog boven ons op de nooit aflatende wind terwijl wij in de zee ronddobberen op de deining. Een wandeling op het bewoonde eiland is ook mooi.

Hermaness National Nature Reserve

Het noordelijkste punt van de Shetland eilanden ligt in het Hermanus Nature Reserve. Vanaf de parking is dat nog een heel stuk – en een heel mooi stuk – lopen. Na ongeveer een half uur lopen, leidt het pad verder over de hoge kliffen langs de kust. Het is bijna onwerkelijk hoe het landschap zich hier uitstrekt. Voor de kust liggen gigantische rotsen in het water, waarop de zeevogels ongestoord kunnen nestelen en dat in groten getale doen. We hebben geluk, want we vinden hier nog een paar papegaaiduikers, die elders al vertrokken zijn.

RSPB Sumburgh Head

Op het zuidelijkste puntje van Mainland Shetland staat een vuurtoren op het hoogste puntje van de omgeving. Dit is de Sumburgh vuurtoren. Eromheen is een deel van het eiland beschermd door de Royal Society for the Protection of Birds, de Engelse Vogelbescherming. Er leidt een mooie wandeling rond de kop van het land, met weidse uitzichten over zee. Bij de vuurtoren zelf zijn verschillende exposities te bekijken, maar dan moet je wel entree betalen.

Er is een duidelijk overkoepelend thema in de natuurparken op de Shetland eilanden. Ze zijn een thuis voor zeevogels. De grote aantallen zijn onvoorstelbaar en daarom zo mooi om met eigen ogen te gaan zien. De meeste parken omvatten kliffen en kuststroken, waardoor je tegelijk kans hebt om grote zeedieren te zien, zoals walvissen en orka’s. De natuurparken op Shetland zijn daarom een uitzonderlijke bestemming en een grote aanrader!

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.