Nederlandse gasfles ruilen in Spanje

geschreven door Pim op

Als in Spanje de Nederlandse gasfles zijn laatste gas heeft gegeven, komen we voor een nieuwe uitdaging te staan. Een Nederlandse gasfles ruilen in Spanje blijkt niet zomaar te kunnen. Bijvullen is nog lastiger en gevaarlijk als het niet goed wordt gedaan. Om een nieuwe gasfles te regelen moeten we door wat hoepels springen van de Spaanse regelgeving. Gaandeweg leren we nog wat Spaans bij.

In Nederland hebben we de Primagaz Easyblue Plus fles met €25 statiegeld gekocht. Gasflessen zijn in Nederland hoofdzakelijk een kampeerartikel. Daarom kochten we de fles bij kampeerwinkel De Wit in Schijndel. De vulling met propaangas kostte €23,99. Voor Nederlandse begrippen is dit een gewone gastank. Met een kleine drukregelaar wordt 3mbar gas gegeven aan het gasstel. De gasfles is mooi klein en een beetje op maat gekocht om in de camper in het keukenkastje onder het wasbakje te passen.

Primagaz

Primagaz is een Belgisch merk. Ze staan niet toe dat de gasflessen bijgevuld worden. In Nederland is dat geen probleem, want je kan de gasfles dan gewoon ruilen voor een nieuwe. Dat zal ook in België nog wel kunnen, maar verder over de grens wordt dat snel lastig. Het advies van Primagaz? “Neem voldoende gasflessen mee”. Dat is natuurlijk geen oplossing voor ons. De verschillende standaarden in Europa maken het blijkbaar lastig om een universeel systeem te implementeren.

In Spanje werkt het dus compleet anders. Hier heeft bijna elk huishouden wel een gasfles. Gas wordt verkocht bij tankstations, waar grote propaan- en butaanflessen in rekken achter slot staat. Een wet dicteert dat het bezit van een gasfles per contract moet worden vastgelegd. Daarbij moeten adresgegevens en identificatie worden gevraagd. Daarnaast moet ook de toepassing worden gecontroleerd op veiligheid. Er zou dan echt een ambtenaar moeten langskomen om bijvoorbeeld het gasstel te controleren.

Nederlandse gasfles geruild in Spanje?

We kunnen ons alleen maar voorstellen dat er meer manieren zijn om een Nederlandse gasfles in Spanje te ruilen. We zijn benieuwd hoe jij je Nederlandse gasfles in Spanje geruild hebt. Tag @eindeloosreizen op Instagram in je story of laat een reactie achter onderaan dit bericht.

Nederlandse gasfles ruilen in Spanje

Met de lege Primagazfles in de hand sluit ik aan in de rij voor de kassa van een Repsol station. Buiten heb ik mooie kleine 6kg flessen butaan gas zien staan, die ik hoop in de camper te kunnen passen. Als ik aan de beurt ben, leg ik in mijn beste Spaans uit wat ik wil en til dan de lege fles boven de balie. Ik krijg een bedenkelijk blik. “Dat moet met een contract”, zegt de man achter de kassa. “Oké”, zeg ik. Dan regelen we dat toch? Hij gebaart me even opzij te gaan zodat hij eerst de andere, makkelijke, klanten kan helpen. Daarna rommelt hij een paar seconden in een laatje en moet me dan helaas meedelen dat de formulieren op zijn. Ik moet het maar ergens anders gaan proberen, tipt hij.

Twee tankstations en zelfs een tweedehandswinkel verder, hebben we nog steeds geen gasfles. Wel weet ik inmiddels dat de flessen hier ook een andere aansluiting hebben en dat daarom een andere drukregelaar nodig is. Die zijn het makkelijkst te koop in een doe-het-zelf winkel zoals de Leroy Merlin. Alternatief is een winkel voor ijzerwaren, of ferreteria. Het beste kan je daar vragen naar een ‘regulator’ voor ‘butano’, dan weten ze wel wat je zoekt. Zo’n drukregelaar kost niet meer dan €10.

Bij een tankstation van Avia kan ik in – inmiddels bijna vloeiend – Spaans om een gasfles vragen. Het lukt daar om een fles te kopen van Cepsa, een concurrent van Repsol en ook een groot merk in Spanje en Portugal. Hier hebben ze alleen grote flessen van 12kg, maar als ik het contractformulier eindelijk voor me heb, ga ik daar even niet moeilijk over doen. Ik krabbel wat gegevens op het velletje. Mijn rijbewijsnummer schrijf ik op als identificatie document. Dan maak ik het af met een mooie handtekening en reken €15,50 af. De pompbediende zet een fles butaangas voor me klaar. Daar moeten we een kleine 4 maanden mee vooruit kunnen.

De fles past net in het kastje in de camper. De fles met drukregelaar ook, al is het op de millimeter. Het is jammer dat het knopje om de drukregelaar open te zetten er bovenop zit. Voor het omschakelen komen we een paar centimeter hoogte tekort. We puzzelen wat en bedenken verschillende oplossingen, maar uiteindelijk lijkt het meest praktische om het vastgekitte wasbakje los te maken. Zo kunnen we het omhoog duwen als we het gas willen aanzetten.

Zo leren we bij. Een Nederlandse gasfles ruilen in Spanje is praktisch onmogelijk. Een Spaanse gasfles kopen vereist wat volharding. De flessen verschillen van formaat en aansluiting met de Nederlandse. We verruilen propaangas voor butaangas, wat kan omdat we een gasstel hebben dat beide varianten kan hebben. Belangrijk verschil is dat butaangas bij vorst sneller niet meer werkt. De Nederlandse fles laten we, ondanks het statiegeld, achter bij een “Punta Limpio”, een verzamelpunt voor afvalverwerking. We sluiten de missie af met een heerlijke maaltijd, gekookt op het nieuwe gas door ons eigen gasstelletje.

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

  Ben
  17 nov 2019

  Leuk verhaal om te lezen Pim en Jiska.

  In Mexico worden ook veel huishouden voorzien van propaangas door middel van 10 / 30 kilo flessen. Kost ongeveer €1 – per kilo gas. Echter weet ik niet of dat dezelfde kwaliteit is als in NL of Spanje… Benzine is hier ook goedkoper maar niet zo goed als in Nederland (het is hier 87 standaard of 92 oct. Voor de premium variant )
  Buen viaje y muchoooo suerte!

  Guu
  20 dec 2019

  Hoi Pim, wij rijden met de camper door heel Europa en tanken gewoon bij het tankstation LPG, overal verkrijgbaar, en met een buiten aansluiting geen enkel probleem, voor ongeveer 15€ heb je 40ltr gas, geen gedoe met losse flessen, omruilen en wasbak losschroeven, mijn buurman heeft ook in zijn camper van (adria) 2 alu LPG flessen staan werkt prima, succes met deze tip
  Groeten Guus

   Guus
   20 dec 2019

   Het is Pim, maar de toetsen maken er piet van!! Ha ha

   Pim
   20 dec 2019

   Haha, ik heb het verbeterd! 🙂

   20 dec 2019

   Hoi Guus,

   Bedankt voor je tip! Deze oplossing hebben we inderdaad ook al van andere mensen gehoord. Goed om te weten!

   T. Boschman
   6 feb 2022

   Wij hebben de gasfles ook nodig voor de verwarming. Onze kachel is op gas.

  Jeroen
  26 sep 2021

  Thx ga het proberen bij een avia station ..

  Rob
  16 sep 2022

  Hoi Pim, we zijn in Spanje en vandaag was ons gas ook op. Jouw artikel gelezen en toen dacht ik al dat wordt een hele kluif. Dus op naar een bouwmarkt ( nou ja… een piepklein eenmanszaakje) probeerde die man uit te leggen dat ik een drukregelaar voor Spaanse gasflessen nodig heb, wijst die man naar een schapje in de hoek, en ja hoor daar stonden de vertrouwde blauwe flessen. We waren dus snel uit…

  Lees meer
   Sophie
   3 dec 2022

   Beste Rob,

   Om welk eenmanszaakje gaat dit? Bedankt!

   Groetjes,
   Sophie

   Chita Gross
   18 dec 2023

   Hoi Rob,

   Zijn dat de blauwe Primagaz/Benegaz flessen van 6 kg?

  Josephine
  9 nov 2022

  Zijn er alleen maar grote flessen van 11 kg te koop of ook kleinere? ik kan die grote niet kwijt (heb nu propaan flessen van 6,5 kg tar en ongeveer 5 kg inhoud).

   Pim
   14 nov 2022

   Hoi Josephine,
   Bij de tankstations konden wij destijds niets kleiners vinden, maar tussen de reacties is te zien dat er met goed zoeken inmiddels op sommige plekken Primagaz te vinden is.

   Martine
   22 nov 2022

   Hi Josephine, ik heb net een contract afgesloten bij een Repsol en een kleine fles aangeschaft. Is even zoeken maar dan heb je ook wat haha. Nu moet ik alleen nog even naar de ijzerhandel voor een verloopstuk.

   Josephine
   22 nov 2022

   Hi, bedankt voor je reactie. Hoe hoog is die fles?

  Tricia en Stef
  18 nov 2022

  Hi, vraagje: is dit het type regulator die jullie voor de cepsa fles hebben gekocht? Zo ja, hoe hebben jullie de butaan regulator bevestigd op de gasslang van de camper? De regulator voor onze Primagaz fles is machinaal bevestigd aan de gasslang. Hadden jullie dat ook? En hebben jullie die er dan af gesneden? Bedankt voor de hulp! Tricia en Stef

   Pim
   18 nov 2022

   Hi Tricia en Stef, Ja, dat ziet er soortgelijk uit. Belangrijk is dat de druk in bar past bij het apparaat dat je aansluit (dat geldt ook voor het type gas propaan/butaan). Wij hebben een losse slang met slangklemmen, dus hoefden dat niet los te snijden. Voor het bevestigen van de slang, het uiteinde even in heet water gehouden, zodat ‘ie soepeler wordt en makkelijker rond het aansluitstuk gaat. Dan opnieuw afgeklemd met een slangenklem….

   Lees meer
  Dick van Pluuren
  9 mrt 2024

  Gasfles gekocht in javea bij cepsa kantoor. Met legitimatie prijs fles en vulling 38 euro. Fles wordt dag na aankoop op de camping afgeleverd. Vervolgens kunnen we de lege fles op camping ruilen ,kosten 18 euro voor butaan.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.