Nederlandse gasfles ruilen in Spanje

geschreven door Pim op

Als in Spanje de Nederlandse gasfles zijn laatste gas heeft gegeven, komen we voor een nieuwe uitdaging te staan. Een Nederlandse gasfles ruilen in Spanje blijkt niet zomaar te kunnen. Bijvullen is nog lastiger en gevaarlijk als het niet goed wordt gedaan. Om een nieuwe gasfles te regelen moeten we door wat hoepels springen van de Spaanse regelgeving. Gaandeweg leren we nog wat Spaans bij.

In Nederland hebben we de Primagaz Easyblue Plus fles met €25 statiegeld gekocht. Gasflessen zijn in Nederland hoofdzakelijk een kampeerartikel. Daarom kochten we de fles bij kampeerwinkel De Wit in Schijndel. De vulling met propaangas kostte €23,99. Voor Nederlandse begrippen is dit een gewone gastank. Met een kleine drukregelaar wordt 3mbar gas gegeven aan het gasstel. De gasfles is mooi klein en een beetje op maat gekocht om in de camper in het keukenkastje onder het wasbakje te passen.

Primagaz

Primagaz is een Belgisch merk. Ze staan niet toe dat de gasflessen bijgevuld worden. In Nederland is dat geen probleem, want je kan de gasfles dan gewoon ruilen voor een nieuwe. Dat zal ook in België nog wel kunnen, maar verder over de grens wordt dat snel lastig. Het advies van Primagaz? “Neem voldoende gasflessen mee”. Dat is natuurlijk geen oplossing voor ons. De verschillende standaarden in Europa maken het blijkbaar lastig om een universeel systeem te implementeren.

In Spanje werkt het dus compleet anders. Hier heeft bijna elk huishouden wel een gasfles. Gas wordt verkocht bij tankstations, waar grote propaan- en butaanflessen in rekken achter slot staat. Een wet dicteert dat het bezit van een gasfles per contract moet worden vastgelegd. Daarbij moeten adresgegevens en identificatie worden gevraagd. Daarnaast moet ook de toepassing worden gecontroleerd op veiligheid. Er zou dan echt een ambtenaar moeten langskomen om bijvoorbeeld het gasstel te controleren.

Nederlandse gasfles geruild in Spanje?

We kunnen ons alleen maar voorstellen dat er meer manieren zijn om een Nederlandse gasfles in Spanje te ruilen. We zijn benieuwd hoe jij je Nederlandse gasfles in Spanje geruild hebt. Tag @eindeloosreizen op Instagram in je story of laat een reactie achter onderaan dit bericht.

Nederlandse gasfles ruilen in Spanje

Met de lege Primagazfles in de hand sluit ik aan in de rij voor de kassa van een Repsol station. Buiten heb ik mooie kleine 6kg flessen butaan gas zien staan, die ik hoop in de camper te kunnen passen. Als ik aan de beurt ben, leg ik in mijn beste Spaans uit wat ik wil en til dan de lege fles boven de balie. Ik krijg een bedenkelijk blik. “Dat moet met een contract”, zegt de man achter de kassa. “Oké”, zeg ik. Dan regelen we dat toch? Hij gebaart me even opzij te gaan zodat hij eerst de andere, makkelijke, klanten kan helpen. Daarna rommelt hij een paar seconden in een laatje en moet me dan helaas meedelen dat de formulieren op zijn. Ik moet het maar ergens anders gaan proberen, tipt hij.

Twee tankstations en zelfs een tweedehandswinkel verder, hebben we nog steeds geen gasfles. Wel weet ik inmiddels dat de flessen hier ook een andere aansluiting hebben en dat daarom een andere drukregelaar nodig is. Die zijn het makkelijkst te koop in een doe-het-zelf winkel zoals de Leroy Merlin. Alternatief is een winkel voor ijzerwaren, of ferreteria. Het beste kan je daar vragen naar een ‘regulator’ voor ‘butano’, dan weten ze wel wat je zoekt. Zo’n drukregelaar kost niet meer dan €10.

Bij een tankstation van Avia kan ik in – inmiddels bijna vloeiend – Spaans om een gasfles vragen. Het lukt daar om een fles te kopen van Cepsa, een concurrent van Repsol en ook een groot merk in Spanje en Portugal. Hier hebben ze alleen grote flessen van 12kg, maar als ik het contractformulier eindelijk voor me heb, ga ik daar even niet moeilijk over doen. Ik krabbel wat gegevens op het velletje. Mijn rijbewijsnummer schrijf ik op als identificatie document. Dan maak ik het af met een mooie handtekening en reken €15,50 af. De pompbediende zet een fles butaangas voor me klaar. Daar moeten we een kleine 4 maanden mee vooruit kunnen.

De fles past net in het kastje in de camper. De fles met drukregelaar ook, al is het op de millimeter. Het is jammer dat het knopje om de drukregelaar open te zetten er bovenop zit. Voor het omschakelen komen we een paar centimeter hoogte tekort. We puzzelen wat en bedenken verschillende oplossingen, maar uiteindelijk lijkt het meest praktische om het vastgekitte wasbakje los te maken. Zo kunnen we het omhoog duwen als we het gas willen aanzetten.

Zo leren we bij. Een Nederlandse gasfles ruilen in Spanje is praktisch onmogelijk. Een Spaanse gasfles kopen vereist wat volharding. De flessen verschillen van formaat en aansluiting met de Nederlandse. We verruilen propaangas voor butaangas, wat kan omdat we een gasstel hebben dat beide varianten kan hebben. Belangrijk verschil is dat butaangas bij vorst sneller niet meer werkt. De Nederlandse fles laten we, ondanks het statiegeld, achter bij een “Punta Limpio”, een verzamelpunt voor afvalverwerking. We sluiten de missie af met een heerlijke maaltijd, gekookt op het nieuwe gas door ons eigen gasstelletje.

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

  Ben
  17 november 2019 om 22:30 uur

  Leuk verhaal om te lezen Pim en Jiska. In Mexico worden ook veel huishouden voorzien van propaangas door middel van 10 / 30 kilo flessen….

  Lees meer
   18 november 2019 om 10:35 uur

   Bedankt Ben!
   Leuk om te lezen hoe dat in Mexico gaat!

  Guu
  20 december 2019 om 18:53 uur

  Hoi Pim, wij rijden met de camper door heel Europa en tanken gewoon bij het tankstation LPG, overal verkrijgbaar, en met een buiten aansluiting geen…

  Lees meer
   Guus
   20 december 2019 om 18:55 uur

   Het is Pim, maar de toetsen maken er piet van!! Ha ha

   Pim
   20 december 2019 om 20:02 uur

   Haha, ik heb het verbeterd! 🙂

   20 december 2019 om 18:55 uur

   Hoi Guus,

   Bedankt voor je tip! Deze oplossing hebben we inderdaad ook al van andere mensen gehoord. Goed om te weten!

   T. Boschman
   6 februari 2022 om 13:56 uur

   Wij hebben de gasfles ook nodig voor de verwarming. Onze kachel is op gas.

  Jeroen
  26 september 2021 om 14:14 uur

  Thx ga het proberen bij een avia station ..

   Pim
   26 september 2021 om 17:43 uur

   De aanhouder wint 🙂 succes! En een mooie reis gewenst

  Rob
  16 september 2022 om 21:58 uur

  Hoi Pim, we zijn in Spanje en vandaag was ons gas ook op. Jouw artikel gelezen en toen dacht ik al dat wordt een hele…

  Lees meer
   Sophie
   3 december 2022 om 11:41 uur

   Beste Rob,

   Om welk eenmanszaakje gaat dit? Bedankt!

   Groetjes,
   Sophie

   Chita Gross
   18 december 2023 om 11:07 uur

   Hoi Rob,

   Zijn dat de blauwe Primagaz/Benegaz flessen van 6 kg?

  Josephine
  9 november 2022 om 09:14 uur

  Zijn er alleen maar grote flessen van 11 kg te koop of ook kleinere? ik kan die grote niet kwijt (heb nu propaan flessen van…

  Lees meer
   Pim
   14 november 2022 om 08:47 uur

   Hoi Josephine, Bij de tankstations konden wij destijds niets kleiners vinden, maar tussen de reacties is te zien dat er met goed zoeken inmiddels op…

   Lees meer
   Martine
   22 november 2022 om 11:48 uur

   Hi Josephine, ik heb net een contract afgesloten bij een Repsol en een kleine fles aangeschaft. Is even zoeken maar dan heb je ook wat…

   Lees meer
   Josephine
   22 november 2022 om 11:52 uur

   Hi, bedankt voor je reactie. Hoe hoog is die fles?

  Tricia en Stef
  18 november 2022 om 13:45 uur

  Hi, vraagje: is dit het type regulator die jullie voor de cepsa fles hebben gekocht? Zo ja, hoe hebben jullie de butaan regulator bevestigd op…

  Lees meer
   Pim
   18 november 2022 om 16:56 uur

   Hi Tricia en Stef, Ja, dat ziet er soortgelijk uit. Belangrijk is dat de druk in bar past bij het apparaat dat je aansluit (dat…

   Lees meer

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.