Noorderlicht zien bij Hetta in Lapland

Noorderlicht zien bij Hetta in Lapland

geschreven door Jiska op

Het noorderlicht zien is magisch, vooral omdat het lastig te voorspellen is. Hoe het noorderlicht ontstaat is best ingewikkeld. Samengevat komt het, denken we, op het volgende neer:

Door zonnewind, op de zon, worden elektrisch geladen deeltjes de ruimte in geslingerd. Een aantal van die deeltjes bereikt de aarde. De deeltjes worden door het magnetische veld van de aarde naar de polen geleid. Vandaar dat het noorderlicht ook het best te zien is rond de noordpool. Als de geladen deeltjes bij de atmosfeer komen, botsen ze tegen zuurstof- en stikstofatomen. Bij die botsing ontstaan de kleuren en patronen die we het noorderlicht noemen. De groene kleur ontstaat wanneer de geladen deeltjes botsen met zuurstofatomen. Het noorderlicht zal paars zijn wanneer de geladen deeltjes met stikstofatomen botsen.

Wanneer we het noorderlicht zien bij Hetta is niet echt te voorspellen. Wel zijn er er apps ontwikkeld om het noorderlicht in de gaten te houden. Zo gebruikten wij de Aurora Forecast app en de Aurora Alerts app. In deze apps kun je een voorspelling op korte termijn krijgen op plaats van bestemming. Je kan ook een alert krijgen wanneer het noorderlicht heftig wordt.
Het schijnt dat het noorderlicht tussen 22.00 en 1.00 vaak het meest heftig is. Tijdens deze uren is het dan ook handig de apps in de gaten te houden. Vaak zagen wij rond deze tijden ook de kans op noorderlicht in percentages op lopen.

Je kunt het noorderlicht indelen in verschillende sterktes. Bij een lage sterkte noorderlicht zul je vaak alleen een zwak noorderlicht zien aan de noordelijke horizon. Hoe hoger de intensiteit is, hoe hoger het noorderlicht opklimt naar de hemel. Zo zien we de lucht gevuld worden door bewegende kleurpatronen.

De foto’s van het moment dat we het noorderlicht zien bij Hetta zien er fantastisch uit. De felgroene kleur spat van het scherm af. In werkelijkheid is het noorderlicht niet zó felgroen. Deze kleur komt vooral uit door de instellingen van je camera. Ik vind zelf dat het noorderlicht maar moeilijk is vast te leggen, omdat het in het echt zo anders is; het komt en het gaat, het gaat van groot naar klein, het beweegt. En dat is juist het gave aan het noorderlicht, wat met de camera niet vast te leggen is.

Het noorderlicht kan je het beste zien op een plek binnen de poolcirkel. Hoe noordelijker je komt, hoe beter het is. Ook een plek met weinig licht is gunstig. Lichtvervuiling maakt het namelijk moeilijk om het noorderlicht te zien. Wij zijn dan ook een aantal keer van Hetta weg gereden, zodat we geen last hadden van kunstlicht. Bijvoorbeeld bij Jyppra, waar je 360 graden om je heen kan kijken, is een mooie plek om het noorderlicht bij Hetta te zien. Als je geluk hebt, kun je het noorderlicht zien vanaf je huisje, zoals wij bij Ounasloma. De intensiteit moet dan wel hoog zijn.

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.