Onderweg werken – hoe werkt dat

geschreven door Pim op

Tijdens onderweg werken moet mijn klant het Spaans gehoord hebben, waarin de agent mij plotseling uitvraagt over mijn plek in de rij voor de boot naar Marokko. Ik moet snel ophangen om uit te leggen dat ik vastberaden ben om vanavond nog mee te gaan, nu er eindelijk weer een overtocht is na een paar stormachtige dagen. Ik moet verbergen dat ik een beetje ben voorgedrongen en een beetje opschieten, want de klant wacht op me. Het is een ongemakkelijk moment van onderweg werken. Maar daarnaast heeft werken op reis ook voordelen. Hoe onderweg werken voor mij werkt, beschrijf ik in dit blog.

Tijdens verschillende roadtrips in het buitenland onderhoud ik met onderweg werken mijn eenmanszaak voor webdevelopment. Met een opleiding Communication & Multimedia design, zo’n tien jaar ervaring opdoen in het vak, een aardig portfolio en goede contacten in de branche, kan ik gewoonlijk genoeg opdrachten verzamelen. Die kunnen door de aard van het werk vaak onafhankelijk van tijd en plaats worden uitgevoerd. Nadat met wat projectmanagement de opdracht duidelijk is en de deadline is vastgesteld, kan ik onderweg werken. Zo kon ik onderweg werken in een T3 bus, die ik met Jiska kocht en waarmee ik vorig jaar 6 weken naar, en door, Marokko reed. Deze manier van werken had ik eerder al voorzichtig getest in Namibië, vanuit een Toyota 4×4 met tentdak.

Onderweg werken kan als webdeveloper eenvoudig, met weinig, maar wel de goede, middelen. Ik gebruik een MacBook en indien nodig mobiel internet (dat heb ik minder nodig dan je misschien zou denken), een smartphone en een accu/powerbank. Met een zonnepaneel in de bagagebak op de Volkswagen T3 camper, aangesloten op een extra accu, kon ik vanuit de T3 praktisch overal werken waar we de bus konden parkeren. Ik sta dan graag vroeg op, om voor de reisdag tussen 6 en 9 alvast vooruit te lopen op de wensen van de klant. Blijkt dat nog nodig, dan combineer ik de lunch met wat werk. Vervolgens is er aan het einde van de werkdag nog tijd om werk te verzetten voor een wat langere termijn. Op dat moment kan ik dan inschatten of de nieuwe plek ook goede faciliteiten biedt voor werk.

Soms is het wel eens zoeken naar een goede werkplek. Het kan ergens simpelweg te warm of juist te koud zijn. Er is in het buitenland vaak geen landelijke dekking van het mobiele netwerk en WiFi verbindingen kunnen wel eens tegenvallen. Net zoals het gemak waarmee je op sommige kampeerplaatsen je MacBook laat zien. Op één plek in Namibië moest ik een headset op tegen de zwermen van mugjes, die gelukkig niet prikten maar wel in mijn oren probeerden te kruipen. Zeker op wildkampeerplaatsen, verder van de bewoonde wereld, kan het voorkomen dat ik echt even offline ben. Mijn klant mag dan voor niets compleet van mij afhankelijk zijn. In de praktijk creëert dat een hele gezonde situatie, waarin ik mijn werk altijd helemaal compleet moet opleveren. In geval van nood kan ik vaak terugvallen op de lokale vestiging van een fast-food keten, waar altijd wel plek en internet is.

Met onderweg werken heb ik feitelijk minder vaak vakantie. Dat kan ik uitleggen, al levert dat doorgaans weinig begrip op van mensen met een reguliere baan. Bijna elke reis gaat tegenwoordig samen met wat werk. Dat vind ik een fijne combinatie, ontdekte ik na 9 maanden zonder werken reizen door Azië en Oceanië. Aan het eind van die reis miste ik de diepgang van werk en de mogelijkheid om de inspiratie een uiting te geven, naast de dagelijkse verwonderingen en nieuwe ervaringen die reizen geeft. Binnen twee weken zat ik weer terug op kantoor, waar ik besefte dat deze twee uitersten beter gecombineerd moesten worden. Dat lukt nu al aardig, vind ik zelf.

Onderweg werken geeft mij een enorm besef van mijn vrijheid. Het maakt tastbaar dat ik kan gaan en staan waar ik wil. Dat ik een plek kan en moet zoeken waar ik goed tot mijn recht kom. En kan voelen en zien, als ik goed oplet, wat er gebeurt als ik zo’n plek vind. Werken lukt op heel veel plekken beter dan in een kantoor in, en de arbeidscultuur van, Nederland. Het maakt ook het leven naast werken rijker, omdat het gevuld kan zijn met de oneindige inspiratie van een veranderende horizon en onbekende culturen. Daar werk ik graag hard voor, want misschien wordt het moeilijk om dat ooit nog op te moeten geven.

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

    Thomas
    15 feb 2018

    Is het al af? 😉

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.