Ongedierte in de kamer

geschreven door Pim op

Op reis zijn we altijd op zoek naar een goede deal als het gaat om onze overnachtingen. Met liefde bezuinigingen we op een beetje luxe om geld over te houden voor een langere reis vol met andere leuke dingen dan een sjieke kamer. Dat komt ons wel eens duur te staan, als onze nachtrust wordt verstoord door ongedierte in de kamer.

In de Lonely Planet van Nepal valt ons oog op een leuk hostel aan de rand van Thamel, de meest toeristische wijk van de stad. The Yellow House biedt een lekkere stek voor een leuke prijs, en is dan ook vol als we aan komen waaien. De overburen hebben echter nog plek, dus besluiten we voor deze tweede keus te gaan. Een gewone kamer is daar echter wel duur, dus onderhandelen we voor minder een plekje in de slaapkamer waar op de deur nog vaag het opschrift “Storage” te onderscheiden is. ‘s Nachts hebben we spijt. De helft van het plafond is van golfplaten. Het biedt weinig geluidsisolatie tegen het gehuil van zwerfhonden, die ‘s nachts de stad over te lijken nemen. Toch blijkt dat niet het grootste probleem. Als ratten op de golfplaat in een gevecht uitbarsten liggen we als verstijfd in bed. Van recht boven ons komt een enorm kabaal. Als we het licht aanknippen hangt er een staart over de rand van de golfplaat. Welterusten! We houden het hier drie bijzondere nachten uit, waarna een vrijgekomen kamer in The Yellow House een verademing is.

Na een lange dag hiken in het Annapurna gebergte in Nepal, zijn we blij als uit de mist een huisje opdoemt. We zijn aangekomen in Ghara, een dorpje van niks dat gelukkig toch een guesthouse heeft. We werden niet verwacht. Na een korte kennismaking met de gastheer van “Hotel Excellent View” weten we ons welkom in een kamertje die voor de gelegenheid nog even gereed moet worden gemaakt. Ondertussen kunnen wij met de voetjes van de vloer genieten van zelfgemaakte kroepoek en een kop thee. Onze zware wandelschoen parkeren we voor het slapengaan aan het voeteneinde. De kamer is dan al erg donker. Een klein peertje aan het plafond van dekzeil verandert daar weinig aan. Voor het gemak leg ik een knijpkat naast mijn kussen. Die komt van pas als Jiska mij wekt omdat ze iets hoort. Ik weet niet goed of ik banger moet zijn voor haar bizarre zintuigen of voor de best wel grote spin die ik vang in het licht van de zaklamp. Omdat ik moet blijven draaien aan de zaklamp om te schijnen, kan ik even weinig anders dan toekijken hoe de spin zich over de lemen muur een weg baant naar het voeteneinde van mijn bed. Veel bedenktijd geef ik mijzelf niet. Ik maak een foto, maar daarna krijgt Jiska snel de zaklamp en grijp ik één van mijn wandelschoenen waarmee ik in één klap onze nachtrust hoop te verzekeren. Het kost nog 400 schaapjes tellen voor ik weer kan slapen.

Aan het één en ander gewend zien we geen enkel bezwaar in de slaapgelegenheid in Aoi Garden Home in Chiang Mai waar de bedden stijlvol ontbreken. In een eenvoudige maar mooie kamer liggen alleen twee matrassen op de grond. Best romantisch. We verblijven in dit hostel met vrienden die net uit Nederland aan zijn gekomen in Thailand. Voor de gelegenheid hebben ze allerlei Hollandse lekkernijen voor op reis meegenomen. Die weten de muizen ‘s nachts feilloos te vinden. We worden wakker van geritsel aan het zakje stroopwafels. Als we het licht aanzetten roetsjt er een muis langs Jiska’s matras naar een gaatje in de houten muur. Er is gelukkig geen gelegenheid om gillend op bed te gaan staan. We begrijpen ineens wel het idee van iets verhoogd slapen. Bedden zijn zo gek nog niet. We pakken de kaas en stroopwafels extra goed in en hangen ze in een zakje aan de deurknop om in ieder geval het eten van de vloer te hebben. Daarna kunnen we ongestoord doorslapen, zij het met de wetenschap dat een muisje er met een stuk van onze stroopwafels vandoor is die voor ons plezier 9000 kilometer vervoerd is.

Welk ongedierte heeft jou op reis uit je slaap gehouden?

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.