Ongelijkheid in reizen

geschreven door Pim op

Ongelijkheid zien we ook tijdens reizen. Met name verschillen in rijkdom zijn confronterend in verre landen die we bezoeken. We zijn zelf bevoorrecht met kansen en geld. Het is vaak moeilijk om direct ter plekke ad hoc een goed aandeel te hebben in een oplossing voor ongelijkheid, maar beslist wél mogelijk om dat in plaats daarvan vanuit Nederland indirect en structureel te doen.

Gebeurtenissen in de afgelopen weken en de aandacht daarvoor in de (sociale) media drukten ons nog eens met de neus op het feit dat ongelijkheid nog steeds een wijdverbreid probleem is. De onmacht om een oplossing te vinden is misschien nog groter. Met werd weliswaar een mooi gebaar gemaakt, maar het vervolg dat we er aan geven is nu bepalend.

We zien ongelijkheid op reis met name in landen waar een koloniale schuld doorwerkt. Daar worstelen we vaak met de rol die wij hierin spelen, als erfgenamen van gestolen rijkdom en een wereld met meer ongelijkheid. We bouwen door op een geschiedenis als grootste handelaren in slaven, in een periode waarin veel ongelijkheid ontstond, maar die onze schoolboeken ingegaan is als “de gouden eeuw”. We kunnen er niet omheen dat minstens een deel van het verschil tussen onze rijkdom en dat van de lokale bevolkingen gemaakt is in dat koloniale verleden.

Oxfam Novib tegen ongelijkheid

De enorme kloof die bestaat tussen arm en rijk zorgt in ontwikkelingslanden voor economische stilstand, groeiende misdaadcijfers en oneerlijke kansen voor miljarden mensen. Oxfam Novib is er van overtuigd dat dit eerlijker kan. Oxfam Novib voert bijvoorbeeld actie voor eerlijke belastingsystemen, handel en prijzen waardoor arme mensen en kleine boeren kansen krijgen om uit de armoede te komen.

We kunnen de complexiteit van het probleem makkelijk als een verstoring ervaren van een onbezorgd vakantiegevoel. Terwijl we graag profiteren van het feit dat het buitenland vaak “zo lekker goedkoop” is, zijn we er “wel klaar mee” als we voor de zoveelste keer om geld worden gevraagd. We grijpen het misschien wel aan als een excuus om tegen beter weten in een andere kant op te kijken. In welke bochten we ons ook wringen om er anders naar te kijken, bewust of onbewust: er is iets mis als met zulke verschillen een afstand groeit tussen mensen. Vroeg of laat moeten we daar wat mee.

Natuurlijk zijn er mogelijkheden om zelf met bewustzijn van ongelijkheid aan de slag te gaan, thuis of op reis. We kunnen lokale gidsen inhuren voor een eerlijke betaling. We kunnen die laatste euro laten gaan in een onderhandeling om een souveniertje. Een reis waarin we zelf actief bezig zijn met het aanpakken van ongelijkheid krijgt zo een extra dimensie. Voelt dat als een druppel op een gloeiende plaat, dan is beter om samen te werken. Samen kunnen we nóg meer doen en kan er beter gekeken worden naar structurele oplossingen, zoals het aanbieden van betere kansen met gezondheidszorg, opleiding en voeding.

Stichtingen over de hele wereld zijn hier al mee bezig. We zochten daarom eerder al goede doelen uit die werken aan het aanbieden van kansen. We steunen ze met de opbrengst van de verkoop van een setjes ansichtkaarten in onze shop. De volledige opbrengst van de kaarten gaat naar het goede doel van je keuze en we zijn daarom ook blij met jouw aankoop. We kunnen zo samen actief bijdragen aan een wereld met minder ongelijkheid. Structureel bijdragen kan ook door direct aan één van de goede doelen te doneren.

Kaarten voor het goede doel

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.